Iako doček Nove godine često povezujemo s nazdravljanjem šampanjcem u ponoć i nošenjem crvenog donjeg rublja za sreću, u svijetu postoji zaista mnoštvo sjajnih i neobičnih tradicija. Od natjecanja u jedenju grožđa pa do razbijanja tanjura, ovo su neki od najzanimljivijih rituala koji se provode diljem svijeta!

Argentina

Kada otkuca ponoć, svi okupljeni sjednu u krug i iz stolice iskoračuju u novu godinu desnom nogom za sreću! Također, u Argentini je crveno donje rublje na Silvestrovo potpuno out i nose se ružičaste nijanse kako bi se privukla sreća u ljubavi.

Australija

Kod nas je ovo znak protesta, ali u Australiji ljudi izlaze u ponoć na ulice i svom snagom lupaju lonce s kuhačama.

Brazil

Brazilci za doček Nove godine nose bijelu boju kojom tjeraju zle duhove i prinose poklone božici koja caruje vodom, Yemanji. U pitanju je cvijeće koje se baca u ocean, a ako se cvijeće vrati na obalu, znači da Yemanji nije prihvatila poklon i više sreće iduće godine.

Čile

Priprema za bogatu godinu započinje brisanjem prašine kako bi se uklonila negativna energija, a u ponoć se jede puna žlica leće kako bi iduća godina bila poslovno i financijski uspješna.

Danska

Danci imaju sjajnu tradiciju za izbacivanje energije, a to je razbijanje posuđa. Naime, tijekom cijele godine se u Danskoj spremaju neiskorišteni tanjuri koji se zatim 31. prosinca bacaju na ulazna vrata prijatelja i obitelji kao simbol naklonosti.

Ekvador

Kako bi protjerali svaku nesreću ili loše stvari koje su se dogodile u prošloj godini, Ekvadorci  u ponoć na Novu godinu pale strašila ispunjena papirom. Spaljuju i fotografije stvari koje predstavljaju prošlu godinu kako bi nova bila još bolja.

Filipini

Na Filipinima se prije ponoći otvaraju sva vrata, ormari i prozori i gase sva svjetla u domu kako bi se omogućilo zlim duhovima da napuste prostor te se uđe u novu godinu bez negativnosti. Također, Filipinci tu noć pokušavaju koristiti što više okruglih stvari koje simboliziraju bogatstvo. Odjeća s okruglim uzorcima, okrugla hrana poput lubenica i limuna, sve okruglo je dobrodošlo.

Gvatemala

Točno u ponoć na Gvatemali je potrebno zgrabiti 12 novčića i izaći iz kuće te ih baciti iza sebe, leđima okrenut prema ulici. Ovaj ritual bi trebao osigurati financijsku situaciju u nadolazećoj godini.

Irska

Žene u Irskoj stavljaju imelu (bobicu koja se u europskoj mitologiji povezuje s plodnošću) pod jastuke. Zatim je idućeg dana spale u nadi da će privući ljubav tijekom cijele godine. Druga tradicija uključuje udaranje kruhom o zidove i vrata kako bi se otjerala loša sreća i zli duhovi.

Italija

Talijani se vode motom “Van sa starim“, kada se na Novu godinu tradicionalno baca stari neželjeni namještaj s balkona što simbolizira novi početak godine.

Japan

U Japanu u ponoć zvona zvone 108 puta kao budistička tradicija za koju se vjeruje da tjera sve ljudske grijehe. Potrebno je brojati svih 108 zvona i čitavo vrijeme se smijati kako bi iduća godina bila ispunjena srećom i radošću.

Kolumbija

Kako bi nova godina bila puna putovanja i avantura, Kolumbijci šetaju po svojim kvartovima s praznim koferom.

Portoriko

U Portoriku se pune posude s vodom koja se izbacuje kroz ulazna vrata točno u ponoć.

Rusija

U Rusiji je tradicija zapisati želju na papirić, spaliti taj paprić, ubaciti ga u čašu pjenušca i popiti do ponoći i jedne minute. Živjeli!

Škotska

Nakon što otkuca ponoć i službeno započne nova godina, u posjetu dolaze prijatelji i susjedi koji donose simbolične poklone poput kovanica, kruha, soli, ugljena ili viskija. Ovi pokloni predstavljaju financijski uspješnu godinu, hranu, okuse, toplinu i dobro raspoloženje.

Španjolska

Točno u ponoć gradsko zvono se oglasi 12 puta, a prilikom svakog otkucaja potrebno je pojesti po jedno zrno grožđa. Svaki otkucaj i zrno u Španjolskoj predstavljaju mjesece u godini, koji bi dakako trebali bili sretniji.

Turska

Turci u ponoć s balkona bacaju šipak!

Venezuela

Kako bi iduća godina bila sretna i ispunjena, potrebno ju je dočekati s donjim rubljem u žutoj boji.

Foto: Unsplash

Nastavi čitati:

  1. sto_vidjeti_norveska
  2. Advent-u-Zagrebu-2017-J.-Duval.
  3. medenjaci_pille_r_priske_unsplash