Med je jedan od poznatih simbola Istre i upravo zato će se u središnjoj Istri će po šesti put održati gastro manifestacija „Dani mednih delicija središnje Istre“. Iako se ove godine u Pazinu neće održati manifestacija „Dani meda“, Turistička zajednica središnje Istre u suradnji s ugostiteljima odlučila je zadržati sada već višegodišnju tradiciju te se na radost svih ljubitelja meda i ostalih pčelinjih proizvoda održava nezaobilazna zimske manifestacija od čije ti najave vjerujem već rastu zazubice.

Ovogodišnji 6. Dani mednih delicija središnje Istre održat će se od 4. do 28. veljače. U ovom periodu restorani će pripremiti razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima. Cilj manifestacije je promocija gastronomske ponude središnje Istre u predsezoni te daljnje povezivanje OPG-ova, u ovom slučaju prije svega medara, i ugostitelja, a sve kako bi gosti mogli kušati raznovrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica središnje Istre.

Foto: Unsplash

U ponudi će se pronaći i atraktivni meniji koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta, a dolaze po zaista odličnim cijenama. Ugostitelji su se ponovno potrudili ponuditi za svakoga ponešto, a ponuda će biti ovakva:

Agroturizam Dušani (Dušani, Pazin): Medica – Ravioli sa sirom i medom u umaku od kadulje – Svinjski kare u umaku od meda i pečeni krumpir, salata – Medena pita i medenjaci (130 kn)

Agroturizam Ograde (Katun Lindarski, Pazin): Ravioli u umaku od kadulje, meda i pancete – Zapečena rebrica s medom uz pečeni krumpir – Pazinski cukerančić s malvazijom i medom (130 kn)

Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje): Makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda – Restani krumpir, svinjska vratina s umakom od meda i sezonska salata – Palačinke sa skutom, grožđicama i medom – 1dcl kuhanog vina (130 kn)

Boljunska konoba (Boljun): Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice – Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog – Semifredo od mandolata s preljevom od meda (130 kn)

Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): Zapečeni mladi sir s medom i orasima – Medena piletina u umaku od curryja s proljetnom rižom – Flambirane kruške s medom i kremom od mascarponea (130 kn)

Konoba Doma (Kranjci, Sveti Petar u Šumi): „Prosciutto cotto“ na podlozi od jabuke i celera s preljevom od meda i crvenog papra – Svinjski kare u umaku od meda, muškata i kuša s nabujkom od karfiola – Žličnjaci od skute s cimetom, orasima, medom i rakijom medicom (130 kn)

Konoba-pizzera 2. peron (Cerovlje): Mousse od domaće skute sa srebrnim medom na kremi od cuke – Tagliata na krumpiru s crnim vinom i karameliziranim sirupom od meda kuša – Karamelizirane kruške u medu i vinu na kremi s rakijom od kuša i zbrižolanom (150 kn)

Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč): Aperitiv dobrodošlice – Istarski pijat (skuta s medom, hladni naresci, istarski pršut) – Svinjski medaljoni u umaku od meda, pole krumpira i salata – Medeni kolač (130 kn)

Foto: Unsplash

Organizator 6. Dana mednih delicija središnje Istre je, kao i prethodnih godina, Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizatori Udruga pčelara “Lipa” Pazin, Grad Pazin, LAG “Središnja Istra” i Udruženje obrtnika Pazin.

Ako trebaš još povoda za vikend u Istri, pogledaj video Autentična Istra i doznaj gdje je to “lokalno svjetsko” i gdje okusiti bogatstvo i izvornost domaćeg.

U filmu je tako vizualno predstavljena perjanica istarske kuhinje: tartufi, pršut, vino, čripnja, sir, kamenice, domaća tjestenina, slastice poput Cukerančića i Kristovih kruna te drugih. U ovom filmu susrećeš domaćine koji se nalaze na polju, u svojim ugostiteljskim objektima i proizvodnim jedinicama kako bi se pokazala izvornost i kvaliteta domaće hrane koja se nudi u središnjoj Istri.

Pored gastronomskih doživljaja, prikazani su i ostali jedinstveni doživljaji koji se nude: spavanje na slami, vožnja prekrasnim krajolicima, kušanje svježe hrane na polju ili na barci, ručanje među vinogradima, druženje s domaćinima itd. Kako naratorica filma dobro kaže to je mjesto „gdje je lokalno svjetsko“ i gdje se može „okusiti bogatstvo i izvrsnost domaćeg”.

Vidimo se!

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati:

  1. pustinja_sterna
  2. rovinj
  3. pazin_staza
  4. Kabola

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *