Planinarenje je fantastična aktivnost za cijelu obitelj. Osim što je odlična rekreacija, planinarenje nas uči kako biti u suživotu s prirodom. A možemo li dati bolju životnu lekciju svojoj djeci od te? 

Planinarsko društvo Opatija kreće s upisima u 4. Malu planinarsku školu koja će se održavati u ožujku, travnu i svibnju 2022. Maksimalan broj sudionika je 30, a škola se organizira uz podrška grada Opatije, Istarskog planinarskog saveza i Parka prirode Učka. 

“Mala planinarska škola omogućava upoznavanje osnova planinarstva i stjecanje osnovnih planinarskih znanja i vještina, a prilagođena je djeci uzrasta do 15 godina. Njezin jedinstven program pruža osnovu za siguran i svrsishodan boravak djece u planinama te djelovanje djece unutar planinarske udruge. Drugim riječima, mala planinarska škola upoznaje djecu na primjeren i sustavan način s osnovama planinarstva te ih uči ispravnu odnosu prema prirodi, potiče na boravak u njoj i razvija njihov osjećaj odgovornosti za njezino očuvanje, promičući tako već u ranoj mladosti načela zdravog života i ekološku svijest”, piše u službenom letku. 

planinarenje_klinci
FOTO: Unsplash

Mala planinarska škola namijenjena je djeci od 9-12 godina. Školarina iznosi 250 kn, što uključuje edukativni i radni materijal. Uvjet za upis je članstvo u Planinarskog društvu Opatija ili nekom drugom društvu koje je član Hrvatskog planinarskog saveza. Ako to kojim slučajem nisi, možeš to jednostavno u međuvremenu učiniti. 

“Polaznici će steći osnovna znanja o planinarskoj opremi, orijentaciji, kretanju i boravku u planini, planinarskoj etici i ponašanju, planiranju izleta, povijesti planinarstva i alpinizma, osnovama meteorologije i opasnostima u planini te se upoznati s osnovama penjanja i speleologije.”

Predavanja se održavaju planinarskom domu Poklon, a manji dio u opatijskoj vili Antonio, dok će se glavni dio aktivnosti na otvorenom održavati na području Učke

land_art_ucka

Škola traje dva puna mjeseca, obuhvaća 15 sati predavanja, sedam jednodnevnih i jedan dvodnevni vikend. 

Prijave se primaju redom kojim su zaprimljene do popunjenja mjesta na službenu adresu e-pošte Društva pdopatija1950@gmail.com

Potrebno je poslati ime, prezime i datum rođenja djeteta te matično planinarsko društvo (ako je dijete član). Više informacija možeš doznati od voditelja škole Igora Eterovića (091/782-7733). 

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati još zanimljiv priča na temu planinarenja s obitelji:

  1. djecje_gojzerice
  2. medvednica_planinarenje_djeca
  3. kamenjak_Staza
  4. planinarske staze za djecu
  5. planinarenje s djecom