Ako si poput mene ljubitelj fantasyja koji na polici ima cijelu kolekciju knjiga i koji zna najpoznatije scene iz filmova već napamet, onda ćeš nakon ove priče odmah kupiti karte za Tenerife. Ako si pak ljubitelj prirode koji svaki svoj trenutak voli provoditi u šumi, učinit ćeš isto. Jer takozvana Začarana šuma u Anaga Rural parku se čini kao iz nekog davno zaboravljenog vremena. 

Prije nego smo kupili karte za Tenerife i odlučili na tom kanarskom otoku provesti svoj zimski godišnji odmor, na YouTubeu sam ugledala kratki video koji predstavlja jednu uistinu posebnu šumu. U pitanju je Bosque Encantado, odnosno Začarana šuma, koja se ubraja među najzaštićenije dijelove otoka Tenerife. 

Unutar te mistične šume nalazi se kružna staza El Pijaral na koju dnevno smije kročiti svega 45 posjetitelja. Naime, flora i fauna na tom području Anage je toliko rijetka, specifična, stara i fascinantna da spada pod poseban režim zaštite. 

anaga_el_pijaral

Anaga Rural park, a s time i Bosque Encantado, je 2015. stavljeno na popis posebne zaštite UNESCO Biosphere rezervata. Na ovom dijelu Tenerifa nalazi se najveća površina lovorove šume. 

Upravo Začarana šuma spada pod laurisilva endemsku suptropsku šumu. U pitanju je zimzeleno drveće lovora koje može dosegnuti i do 40 metara visine. Nekoć je ova vrsta šume pokrivala najveći dio Azora, Madeire i zapadnog dijela kanarskog otočja, no zbog deforestacije, razvoja poljoprivrede, intenzivne ispaše i invazije drugog biljnog pokrova je danas izuzetno rijetka.

Anaga se ubraja u najstariji dio otoka, a nastala je erupcijom vulkana prije sedam do devet milijuna godina. Unutar ovog Parka postoje tri područja koja uživaju najviši stupanj zaštite, a jedan od njih je i Začarana šuma. Ova šuma traži posebnu mikroklimu. Potrebna joj je velika količina vlage te stabilna i blaga klima.

Staza El Pijaral predstavlja jedno nezaboravno iskustvo

Dan kada smo imali rezervaciju za obilazak Začarane šume je bio po pitanju vremena najgori dan tijekom našeg dvotjednog boravka na Tenerifima. Kiša nije stala skoro pa cijeli dan, no odlučili smo ne propustiti ovu avanturu. 

el_pijaral_anaga

Zbog kiše nismo uživali u pogledima na špičaste vrhove Anage, klifove i plaže niti smo kasnije mogli nastaviti istraživati ovaj dio Tenerifa, no ona nije pokvarila doživljaj same šume. Dapače, samo dodatno je naglasila mistični dojam davnog zaboravljenog vremena koji neminovno vlada podno njenih listova. 

Krošnja ove lovorove šume je toliko gusta da zapravo nismo ni pokisli, a zvukovi kapljica, magla i vjetar su upotpunili posve nerealno planinarsko iskustvo. 

el_pijaral_anaga

El Pijaral u prijevodu znači paprat koja doseže duljinu od skoro dva metra, a nju ćeš vidjeti dužinom cijele staze. 

Nakon samo par koraka na stazi već si ostavio stvarni svijet iza sebe. Ispred tebe se prostire zeleno carstvo koje se čini kao prizor iz fantasy filma. Samo par koraka nakon što si mislio da si ugledao vilenjaka, čini ti se da čuješ dinosaura iz Jurassic parka za kojim trči Indiana Jones. Ova šuma je uistinu nešto posebno!

el_pijaral_anaga

Uskoro stižemo do križanja staza. Svoj put nastavi lijevo, dok ćeš se drugom stazom vratiti. U jednom trenutku izbijamo do vidikovca Mirador Cabeza del Tejo s kojem smo mi samo zamišljali pogled jer je vrijeme bilo izuzetno loše. 

el_pijaral_anaga

No, raspoloženje su nam popravile ptičice koje su došle žicati pokoju mrvicu kruha, a sudeći po “debljini”, hrane im ne manjka. 

S ovog vidikovca se pruža (vidjela sam na tuđim fotografijama i snimkama) pogled na Tagananu, plaže i pučinu. 

el_pijaral_anaga

Staza prolazi širim šumskim putem uz koji se nalaze špilje za koje su nam lokalci rekli da su nekadašnji domovi domorodačkog stanovništva Guanches. 

U jednom trenutku izbijamo na cestu, a službeno El Pijaral se nastavlja desno i ponovno ulazi u Začaranu šumu. Slijedi blagi uspon i nakon nekog vremena ponovno izbijamo na gore spomenuto križanje. 

el_pijaral_anaga

El Pijaral kružna staza je duga 6,5 kilometra za koju je nama trebalo dva i pol sata laganog tempa uz sve pauze za fotografiranje i uživanje u ljepotama ovog kraja. 

Za hodanje El Pijaral stazom potrebna je posebna dozvola. Evo gdje je dobiti

Unutar Začarane šume nalazi se kružna staza naziva El Pijaral za čiji pristup je potrebna dozvola. Kako je ovo izuzetno zaštićeno područje, broj dnevnih posjetitelja je ograničen na samo 45. 

el_pijaral_anaga

Dozvola se ne plaća, no potrebno je rezervirati svoje mjesto jer u protivnom možeš dobiti kaznu od 600 eura po glavi. Kako se El Pijaral ubraja među najpopularnije staze na Tenerifima, dozvole su tražene. 

anaga_el_pijaral

Na službenoj stranici dozvolu u svega par klikova možeš dobiti 14 dana unaprijed. Ne prije niti kasnije. Uvijek se otvaraju prijave za samo jedan dan, a one su vidljive svaki dan u ponoć po njihovom, odnosno u jedan ujutro po našem vremenu. U tom trenutku će biti moguće kliknuti na datum koji je 14 dana od dana obavljanja rezervacije. Primjerice, u jedan ujutro na 1. svibanj se otvaraju rezervacije za 15. svibanj. Ovo je jedini način za dobivanje dozvole. Nipošto nemoj čekati jutro jer mjesta brzo planu, posebice na ljeto. 

Kako doći do staze El Pijaral?

Do El Pijaral staze je najbolje doći vlastitim automobilom. Naime, javni prijevoz, odnosno autobus 946, radnim danom iz Santa Cruza polazi u 5.10 h, 15 h i 18 h, a vraća se iz sela Chamorga u 6.20 h, 16.30 h i 19.25 h. Subotom autobus iz Santa Cruza za Chamorgu kreće u 7.30h, 15.10h i 18.15h, a vraća se u 8.50h, 16.30h i 19.30h. Nedjeljom autobus ne prometuje. Stanica autobusa staje nešto dalje od službenog ulaza na stazu. 

Ako na izlet na Anagu ideš automobilom, u Google Mapse ukucaj Bosque Encantado gdje se nalazi mali parking (cesta je u smjeru sela Chamorga). Moj savjet je da dođeš što ranije jer se parking mjesta brzo popune. 

anaga_el_pijaral

Začarana šuma je bila jedno uistinu posebno iskustvo. Niti jedna fotografija niti video ne mogu dočarati tu nijansu zelene boje, teksturu mahovine niti raskoš drevne paprati. Zakorači u jedan mistični svijet i dopusti da te on posve očara.

Korisne informacije za kružnu stazu El Pijaral: 

 • Početak staze: parking Bosque Encantado, Anaga Rural Park
 • Parking: mali parking pored početka staze 
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne, no za ulazak na stazu je potrebno dozvola
 • Dužina i trajanje staze: Staza je duga 6,5 km, a za nju nam je bilo potrebno dva i pol sata uz sve uračunate pauze. Tempo je bio lagan jer je šuma poseban doživljaj. Staza spada pod K1 (Lagano. Manje od 5 sati hodanja), T1 (Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala) i VR2 (250 m – 500 m. Umjereno lagano). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje (dečkov trag) i ovdje (moj trag).
 • Za koga je prikladna staza: Staza ne zahtijeva pretjeranu kondiciju te je prikladna za razne uzraste.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Ne
 • Savjet za kraj: Zbog velike količine vlage obavezna je adekvatna obuća zbog skliskog terena.

Nastavi čitati još zanimljivih priča s otoka Tenerife:

 1. teide_tenerife
 2. teide_tenerife
 3. tenerife_masca
 4. tenerife_gastro_hrana
 5. teide_tenerife
 6. tenerife_put