Kada sam bila mala dugo godina sam bila uvjerena kako su Kanarski otoci, pa tako i sam otok Tenerife, udaljena destinacija do koje treba tri dana vožnje, pet letova i par dana jahanja deva. U mojim mislila nalazila se na drugom kraju svijeta, bila je egzotična, posebna i nezaboravna. Kada sam počela shvaćati geografske karte i naučila podjele svjetskih država, bila sam pak uvjerena kako su Kanarski otoci poput velikog dijela europske obale – nama poznati, stoga predvidljivi i nimalo egozotični. I onda sam otišla na godišnji odmor upravo na Tenerife i otkrila da taj otok nije baš toliko udaljen od Hrvatske, no da je unatoč tomu egzotičan, poseban i nezaboravan. Ako si u potrazi za avanturom i hedonizmom, ako tražiš destinaciju na kojoj možeš danima lijeno ležati uz more ili bazen s koktelom u ruci ili pak ostati bez daha (doslovno i preneseno) na planinarskom izletu, Tenerife je pravi izbor za tebe. Ako još dodaš činjenicu da tijekom cijele godine temperature ne padaju ispod ugodnih 20-ak stupnjeva, a ljeti ne idu preko 30, znaš da si pronašao pravi mali raj. 

Tijekom godina sam u vlastitoj glavi razvila mnogo kontradiktornosti o Kanarskim otocima. S jedne strane je to bila nedostižna destinacija za koju se trebaš posebno pripremiti, s druge pak monotona europska turistička atrakcija. Nakon što sam provela dva tjedna na Tenerifima mogu samo reći kako me taj otok posve razoružao. On je sve što sam zamišljala, a u isto vrijeme nije ni približno onome što sam očekivala. Dost’ neobično 🙂 

tenerife_zrak

On ima moć da se na njemu u isto vrijeme osjećaš kao kod kuće, posve opušten, isključen od svega što te okružuje, ušćućuren u bezbrižnu sigurnost. Već drugi trenutak pokazat će ti svoju surovu stranu, ispuniti te adrenalinom, izbiti dah iz pluća ili ih pak napuniti s istim. 

Terasitas_plaza

Ovaj španjolski otok najveći je u skupini Kanarskog otočja, a na njemu dominira vulkan Teide sa svojim vrhom koji se nalazi na nevjerojatnih 3.718 metara nadmorske visine. To nije samo najviši vrh Kanarskog otočja nego i cijele Španjolske.

Nacionalni park Teide sa svojim vulkanskim kraterom nadmoćno obilježava sliku Tenerifa iz svih kuteva i strana. Velebno izgleda iz zraka, vidljiv je sa svih strana otoka, a sami pogled s Pico del Teide je nešto što se tako lako ne zaboravlja. 

teide_tenerife

Teide lokalno stanovništvo smatra i svojevrsnom granicom otoka – vulkan je smješten u središtu te je granica juga i sjevera Tenerifa. Te strane otoka su toliko različite da u samo 40-ak minuta imaš osjećaj da se nalaziš na drugom kraju svijeta. 

Jug je turističko središte, obiluje hotelima i resortovima i taj dio otoka je posve podređen turistima. On je ujedno i posve umjetan – svaki kutak je stvoren za potrebe gostiju, a čim se odmakneš od tog središta, ispred tebe je jedno veliko ništa.

anaga_el_pijaral

Jug je pustara, bez “života”, priroda se čini kao s nekog drugog planeta, a zelenilo je luksuz koji strši među vulkanskim kamenjem. S druge pak strane jug je živ od jutra do mraka, njegovim promenadama se 365 dana u godini šetaju turisti, ispijaju kokteli, iz kuhinja se do sitnih noćnih sati osjećaju mirisi jela iz cijelog svijeta, a brojne trgovine su otvorene 24/7.

Sjever ima vlastitu mikroklimu i oblikuje raskošnim šumama koje su stoljećima stvorile zeleni labirint kroz čije krošnje često ni sunce ne prodire. Tu živi pretežito lokalno stanovištvo čiji gradovi imaju svoj vlastiti ritam. Na ulicama glavnog grada Santa Cruz de Tenerife čut ćeš skoro pa samo španjolski, jednako ćeš (ako ne i više) uživati u nevjerojatno bogatoj i ukusnoj gastronomskoj ponudi, a možda ćeš na vibrantnim ulicama čak i zaplesati. I to usred bijelog dana.

auditorio_santa_cruz_tenerife

Na jugu ćeš doživjeti svu raskoš i raznolikost turističke ponude, bezbrižni osjećaj ljeta koji nikad ne prestaje, dok ćeš na sjeveru unatoč vrevi svakodnevih obveza shvatiti koliko u životu znaju uživati njegovi stanovnici. 

Tenerife je otok kontradiktornosti, a to ćeš doživjeti ne samo kroz prirodu nego i kroz atmosferu. Na ovom otoku se u isto vrijeme osjećaš kao kod kuće, sve djeluje poznato, blisko i sigurno, dok je u isto vrijeme sve novo, egzotično, neobično i često se čini kao s nekog drugog planeta.

tenerife_kokteli

Tenerife je sve ono što sam mislila da će biti, a u isto vrijeme i nije. Svaki kutak otoka je pokazao neko posve drugačije lice, no sva ta lica imaju nešto zajedničko – hedonizam

teide_tenerife-

Na ovom otoku ćeš uživati i zaboraviti na sve svakodnevne brige bilo da uživaš u ležaljci uz bazen ili jedva dolaziš do daha uspinjući se na najviši vrh Španjolske. Sve to i mnogo više od toga čeka te za 4.30 sata leta iz Italije. Otok stvoren za sve avanturističke hedoniste!

Naslovna fotka: Unsplash

tenerife_putovanje
tenerife_put
tenerife

Nastavi čitati još mnogo zanimljivih priča s Tenerifa:

Related Posts

  1. teide_tenerife
  2. anaga
  3. el_pijaral_anaga
  4. teide_tenerife2
  5. teide_tenerife
  6. teide_tenerife
  7. tenerife_gastro_hrana
  8. teide_tenerife
  9. tenerife_put

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *