Posjetiti otok Tenerife u Kanarskom otočju, a ne doživjeti surovu i magičnu prirodu Nacionalnog parka Teide je neoprostivo. Teide možda jesu izuzetno popularna planinarska destinacija planinara iz cijelog svijeta, no u čarima ovog poznatog vulkana možeš uživati i ako nemaš puno planinarskog iskustva. 

Nacionalnim parkom Teide dominira planina Teide s kraterom Pico Del Teide koji nalazi na 3.718 metara nadmorske visine što ga čini najvišim vrhom Španjolske. No, to nije jedina titula ovog vulkana. Zbog svoje visine on je zauzeo ponosno treće mjesto najvišeg vulkana na svijetu, a najviši je u cijelom Atlantskom oceanu. 

teide_tenerife

Park se proteže na 190 kilometara kvadratnih, a status nacionalnog parka dobiva 1954. godine. U međuvremenu se ubraja u 12 blaga Španjolske, a od 2007. godine je pod UNESCO-vom zaštitom. 

On je najposjećeniji nacionalni park Španjolske, a 2015. je ponosno dobio titulu osmog najposjećenijeg parka na svijetu. Naime, tada je ostvario tri milijuna posjetitelja, a već iduće godine bilježi povijesni rekord od čak četiri milijuna gostiju.

teide_tenerife_

Teide se proteže toliko u visinu da, pazi, stvara najveću sjenu na morskoj površini na cijelom svijetu. Sjena se proteže u daljinu od 40 kilometara, ujutro doseže sve do otoka La Gomera, a navečer do otoka Gran Canaria. Ovaj fenomen je moguće pratiti ako na vrhu dočekaš izlazak/zalazak sunca. 

Gledajući Zemljinu povijest, vulkan Teide nije toliko star – bilježi “samo” 170.000 godina. Zanimljivo je što je baza Teida zapravo smještena u Las Canadas krateru, starom i neaktivnom vulkan. Zbog visine Tenerife je 10. najviši otok na svijetu. 

teide_tenerife

Često se postavlja pitanje je li Teide aktivni vulkan. Da, Teide nije službeno stavljen na listu neaktivnih vulkana. Smatra se kako se zadnja erupcija samog vrha, znači El Teidea, zbila 850. godine. Zadnja aktivnost se na Tenerifima dogodila 1909., a za nju je bio zadužen manji vulkan El Chinyero koji se ubraja pod područje Teida. 

teide

Osobno sam Teide doživjela na onaj pravi planinarski način – ostvarili smo uspon najizazovnijom stazom sve do samog kratera Pico del Teide, što je bilo jedno nezaboravno iskustvo. 

Ako želiš proći upravo tu stazu, klikni ovdje.

No, nemoj se zastrašiti, Nacionalni park Teide je itekako prilagođen izletnicima, planinarima početnicima i obiteljima s djecom. Na raspolaganju su brojne staze i mogućnosti s kojima ćeš doživjeti sve čari ovog uistinu fascinantnog Nacionalnog parka. 

teide_tenerife

Pico del Teide za početnike: Kako do kratera uz što manje napora?

Definitivno vodeća atrakcija Nacionalnog parka Teide je njegov najviši vulkanski krater poznat kao El Teide ili Pico del Teide. Planinarima je poseban doživljaj ostvariti uspon s podnožja, no do kratera možeš doći i puno jednostavnije – žičarom. 

teide_tenerife

Na raspolaganju se nude dvije opcije. Ako ne želiš ostvariti uspon, nemaš kondicije ili te strah (koji god bio razlog), žičarom možeš doći podno kratera, uživati u pogledu te se laganom stazom prošetati iza žičare do vidikovca Mirador La Fortaleza. Ovo je najlaganija, najbezbolnija i najlakša opcija. 

teide

Ako pak želiš ostvariti uspon do samog kratera, potrebno je rezervirati svoj termin na sljedećem linku. Naime, Nacionalni park Teide ne naplaćuje ulaznicu niti pristup samom vrhu, no zbog očuvanja prirode dnevno je ograničen broj na 200 posjetitelja. Svoje mjesto rezerviraj minimalno dva mjeseca ranije. Iza žičare ćeš naći pristup stazi broj 10 gdje ćeš pokazati svoju osobnu iskaznicu i potvrdu (preporučujem da je isprintaš). 

teide

Staza na prvi pogled djeluje zastrašujuće. Ona je strma i potreban je oprez prilikom hodanja, no uz sigurne korake može je savladati i osoba bez puno iskustva. 

Ono što je bitno imati na umu jest visinska bolest. Daj vremena organizmu da se prilagodi, a uspon do kratera ostvari sporo, korak po korak te se koncentriraj na disanje. Na samom vrhu zbog ispušnih plinova se nemoj dugo zadržavati. 

teide

Do samog vrha je potrebno oko 40-ak minuta uspona. Iskusni planinari su natrag za oko sat vremena, no ako nemaš kondicije odvoji minimalno sat i pol. 

Računaj da se vrh nalazi na 3.718 metara nadmorske visine gdje čak zna pasti i zadržati se snijeg. Stoga je obavezno slojevito i toplo odijevanje i adekvatna obuća. 

teide1

Cijena žičare iznosi 37 eura u oba smjera i 21 euro po smjeru. Svoje karte kupi online kako bi izbjegao gužvu i osigurao svoje mjesto. To možeš učiniti ovdje

3 zanimljive i lagane staze unutar Nacionalnog parka Teide

Ako nisi zainteresiran za sami krater El Teide ili možda čak želiš nadopuniti svoj izlet s laganom stazom u podnožju vulkana, onda je jedna od sljedećih staza stvorena za tebe. 

teide_tenerife

Montana Blanca staza

Staza Montana Blanca dio je uspona do samog kratera koju smo mi koristili prilikom svog planinarskog pohoda. Zaljubila sam se u tu stazu. To je izuzetno ugodna i lagana staza koju mnogi smatraju jednom od najljepših na Teidama. 

teide_tenerife2

Ona je duga oko 10.5 kilometara, počinje kod parkinga Montana Blanca, vodi sve do službenog uspona prema vrhu te se kod križanja nastavlja do vidikovca koji se nalazi na 2.748 metara s kojeg se pruža nezaboravan pogled, a posebno je veleban onaj na sami vrh El Teide. 

teide_tenerife

Na stazi ćeš se susresti i s poznatim jajima Teida, a vidjet ćeš i manje kratere kao i rijeke lave. Staza je lagana, cijelo vrijeme prati vidljiv put i prolazi svega 300 metara uspona. Prikladna je za početnike i obitelji s djecom. Adekvatna oprema je obavezna i ne zaboravi ponijeti dovoljnu količinu vode. 

Roques de Garcia staza

Ovo je definitivno najpopularnija staza među posjetiteljima Nacionalnog parka Teide. Osim što ćeš na ovoj stazi uživati u pogledu na sami vulkan, otkrit ćeš sve nezaboravne formacije stijena podno vulkana. 

roques_de_garcia
FOTO: Unsplash

Staza počinje kod Paradora, ugostiteljskog objekta i centra za posjetitelje nakon čega ide kružno oko poznatih formacija. Duga je samo četiri kilometra, a za nju je potrebno oko sat i pol. 

Staza El Portillo do Alto de Guamasa 

Još jedna i kratka kružna staza nalazi se kod točke El Portillo gdje se nalazi restoran i stanica autobusa. Odmah prekoputa ovog objekta počinje staza broj 14 koja kružno vodi oko kratera Alto de Guamasa. 

Staza je duga četiri kilometra, ima visinsku razliku od samo 100 metara i za nju je potrebno oko 1.15 h. 

teide_tenerife

Teide možeš doživjeti i bez hodanja

Ako nemaš vremena, opremu ili jednostavno iz nekog razloga nisi raspoložen za hodanje, Teide možeš doživjeti iz automobila. 

teide_tenerife

Moram priznati da je nama i sama vožnja kroz dio ovog Nacionalnog parka bio poseban doživljaj. Park je također duž ceste uredio mnogobrojne vidikovce i postavio poučne ploče, a na putu ćeš čak vidjeti i znakove koji najavljuju novi “mirador”. 

teide_tenerife

Stoga Teide možeš doživjeti i samo kroz vožnju uz usputna stajanja uz cestu, bilo pored vidikovca, nove poučne ploče ili proširenja uz cestu samo kako bi se malo prošetao. Uz cestu postoje i ugostiteljski objekti gdje možeš popiti kavu ili uživati u ručku. 

teide_tenerife-

Prilikom svog boravka na Tenerifima, svakako stavi Nacionalni park Teide na svoju must see listu, bilo da planiraš ostvariti uspon, uživati u ugodnoj planinarskoj stazi ili se samo provozati kroz park. Vjeruj mi, bit će to nezaboravno iskustvo, a tijekom cijelog boravka ćeš se osjećati kao na nekom drugom planetu. 

Korisne informacije za Nacionalni park Teide:

 • Nacionalni park Teide ne naplaćuje ulaz. Plaća se uspon žičarom po cijeni od 37 eura u oba smjera i 21 euro po smjeru. Kartu možeš kupiti ovdje. Pristup samom vrhu je moguć samo uz prethodno dobivenu dozvolu koja je besplatna, a potrebno ju je online rezervirati minimalno dva mjeseca ranije za točan datum i sat. To možeš učiniti ovdje.
 • Nacionalni park Teide najbolje je posjetiti vlastitom automobilom jer tako imaš najviše slobode. Do Teida vozi i javni prijevoz, no nema tako često red vožnje. Busevi startaju iz Puerto de la Cruza (broj busa 348, polazak u 9.30 h, povratak u 16 h, vožnja traje 1.40 h) i Costa Adeje (broj busa 342, polazak u 9.15 h, povratak u 15.15 h, vožnja traje 2.15 h), povratna karta iznosi 11 eura. Bus staje na više lokacija unutar parka.
 • Također brojne agencije nude razne izlete na Teide, a iznajmiti možeš i taksi koji će te odvesti. Također i sami Nacionalni park ima organizirana vođenja koja uključuju i prijevoz, a ponude možeš provjeriti na službenoj stranici. Ovo je, naravno, najskuplja opcija.
 • Ako tvoj posjet uključuje uspon ili vožnju žičarom, obavezno se toplo odjeni, računaj na mogući hladni vjetar, a u zimskom periodu na višim nadmorskim visinama je moguć i snijeg. 
 • Ako ideš na sami vrh ili samo do žičare, pripazi na moguću pojavu visinske bolesti. Daj svom tijelu vremena na prilagodbu. 
 • Adekvatna oprema, dovoljno vode i hrane su obavezni. 

Otkrij još zanimljivih priča s Tenerifa:

 1. teide_tenerife
 2. teide_tenerife
 3. tenerife_masca
 4. tenerife_gastro_hrana
 5. tenerife_put