Kada smo odlučili svoj zimski odmor provesti na popularnom kanarskom otoku Tenerife razne slike su mi prolazile kroz glavu – pješčane plaže, vulkanski krateri, kaktusi i ugodno vrijeme. Iskreno, među prvim asocijacijama mi nije bila gastronomska ponuda Tenerifa. Sada kada pomislim na Tenerife, odmah mi krenu zazubice – jer na ovom španjolskom otoku se stvarno dobro jede i pije.

Kao i u ostatku Španjolske, i na Tenerifima se jede mnogo, dobro, kasno i uz puno smijeha. Lokalci rijetko organiziraju druženje unutar vlastita četiri zida. Oni vole večernje sate provoditi u društvu prijatelja u jednom od mnogobrojnih restorana. 

Što trebaš znati o gastro ponudi Tenerifa

Kuhinja na Tenerifima je pretežito mediteranskog obilježja, sadrži puno poznatih španjolskih jela, no ipak su u ponudi ostali i neki sastojci i jela od domorodačkog stanovništva naroda Guanchesa.

Riba čini veliki dio prehrane, no na jelovniku se nalazi i meso. Najčešće su u pitanju kozetina, piletina, janjetina i zečetina. Krumpir i kukuruz su izuzetno popularni, a voće je bogatog i sočnog okusa. 

tenerife_indijska

U većini restorana ručak, odnosno la comida, se odvija od 13 do 15 h, dok se večera na Tenerifima odvija pretežito kasno, između 21 do 23 h. Većinom u periodu između ručka i večere su restorani zatvoreni, što je dobro imati na umu ako ogladniš u, primjerice, 17 sati. Mnogi restorani svoja vrata otvaraju tek iza 18 h ili 19 h. Tijekom večernjih sati vrve gostima stoga je uvijek dobro na popularnim lokacijama svoje mjesto rezervirati unaprijed. 

Čak i na mjestima, kao što su kafići, u ponudi se nalazi hrana. U pitanju je takozvani finger food, no nemoj se iznenaditi ako za stol dobiješ hrpu nachosa u izvrsnom umaku. Pri tome hrpa znači da se mogu najesti svi za stolom.

Na Tenerifima će svatko pronaći nešto za sebe. Ponuda različitih svjetskih kuhinja je uistinu raznolika, a kvaliteta hrane odlična. Bilo da želiš jesti klasičnu španjolsku kuhinju, tajlandsku, japansku, meksičku, indijsku, talijansku…. Na Tenerifima ćeš naći sve što ti nepce poželi. 

Koja jela na Tenerifima trebaš isprobati?

Mi smo proveli dva tjedna na Tenerifima i moram priznati da niti jedno jelo nije bilo loše. Čak i ono “prosječno” je bilo iznad naše prosječne ponude. Definitivno smo najbolje jeli u Santa Cruzu jer je ovaj grad usmjeren pretežito lokalcima. No, i na jugu, koji je posve okrenut turistima, kušali smo odlična jela. 

Riba

Na Tenerifima se jede svježa riba, a najbolju ponudu ćeš naći u malim ribarskim mjestima gdje restorani svaki dan nude svježe ulovljenu ribu. Ti restorani su redom “neugledni” što se tiče dizajna interijera i eksterijera, no zato je ponuda vrhunska i možeš uvijek biti siguran da ćeš jesti odlično. Osim pržene ribe, mnogo se konzumira i fiš paprikaš, a na jelovniku ga potraži kao soncocho canaria

Mojo umaci

U pitanju je umak koji se poslužuje uz brojna jela. Dolazi u raznim varijantama, no baza svakog je maslinovo ulje, papar, ocat, češnjak te različiti začini po kojima se onda pojedini umak razlikuje. 

tenerife_gastro_papas_arrugades_mojo

Najpopularniji su mojo verde, iliti zeleni umak (meni osobno najdraži) te mojo picon, odnosno crveni. Dobra vijest je što na tržnicama možeš kupiti mješavinu začina te kod kuće raditi svoj omiljeni mojo umak.

Gofio

Gofio je super hrana domorodačkog naroda Tenerifa koja se i dan danas konzumira. U pitanju je zapravo brašno koje se radi od preprženih žitarica, poput kukuruza i ječma. Brašno je bogato vitaminima i mineralima, a koristi se za izradu raznih vrsta jela. 

tenerife_gastro_gofio_ropa_vieja_canaria

Konzumira se kao kaša za zdravi doručak, no s njim se izrađuju i slana, ali i slatka jela. Mi smo unutar Anaga ruralnog parka posjetili restoran Cruz del Carmen koji nudi tradicionalna jela. Tu smo isprobali gofio kao glavno slano jelo, posluženo uz meso i kuhano povrće. Neobičnog je okusa i izuzetno je zasitno. To je zapravo bilo najčudnije jelo koje smo jeli tijekom cijelog boravka na ovom kanarskom otoku. 

Papas arrugadas

Ah, sline mi idu kada samo pomislim na papas arrugadas. U pitanju je posebna vrsta krumpira koji se kuha u izuzetno slanoj vodi, a nakon toga se kuha na pari. Zbog toga ima tu specifičnu smežuranu kožu, a poslužuje se uz mojo umake. 

Ovo dosta bazično i jednostavno jelo ima fantastičan okus i ja sam ga, iskreno, naručivala kao prilog gdje god sam mogla. 

tenerife_gastro_papas_arrugades

Inače na Tenerifima se uzgaja oko 30 vrsta krumpira. Krumpir je na kanarske otoke stigao u 16. stoljeću i od tada je sastavni dio nacionalne kuhinje. 

Tapasi

Prije Tenerifa bila sam uvjerena kako su tapasi zapravo mali zalogaji na kruhu. Gdje god sam prije jela po Europi, a u ponudi su bili tapasi, svi su bili bazirani na kruhu i raznim umacima i dodacima. 

Stoga sam se iznenadila kada samo zapravo otkrila da tapasi mogu biti što god ti srce poželi. Na Tenerifima najmanje kruha ima 🙂 Ono što ih povezuje su zapravo manje porcije koje se dijele. Zbog toga se uvijek naručuje pun stol raznih tapasa, a u ugodnom razgovoru i uz pokoju čašu vina ili piva, isprobavaš različita jela. 

Tako smo jeli prženi sir, španjolsku tortilju, pomfrit uz razne umake i dodatke (na Tenerifima se obavezno pomfrit prije konzumacije pomiješa, a rijetko kada ćeš ga dobiti bez dodataka), krumpire, tatarski od avokada, prženu ribu, croquetas caseras, odnosno pržene kuglice, omlete… 

Tapasi dolaze po jeftinim cijenama jer ih se uvijek naručuje više. Stoga nećeš pogriješiti ako naručiš pola jelovnika. 

Paella

Ovo poznato španjolsko jelo nudi se u brojnim restoranima, no svakako izbjegavaj turistička mjesta gdje ćeš dobiti polu verziju ovog popularnog jela. Ako pitaš lokalce, njima je paella turističko jelo. No, ako prije svog puta na Tenerife nisi imao priliku isprobati ovo jelo, svakako jednu večeru izdvoji za paellu

Sir

Otok je poznat po svom kozjem siru koji se servira u raznim oblicima. Najčešće dolazi kao pečeni sir uz razne umake, a sastavni je dio tapas ponude. 

Na Tenerifima se sir najčešće servira uz slatke džemova i umake na bazi meda, što predstavlja odličnu kombinaciju.

Meso

Kozetina, janjetina i piletina su najčešće vrste mesa. Također se konzumira i svinjetina, a najmanje ima govedine. Na meniju ćeš često naći i zečetinu. 

Ako voliš svinjetinu isprobaj, cochino negro, odnosno kanarsku crnu svinju. Conejo al salmorejo je zec u umaku od maslinovog ulja, vina, octa, češnjaka te s puno paprike i drugih začina. 

Pollo al salmorejo je začinjena piletina u umaku, a adobo de cerdo začinjena svinjetina. Ropa vieja canaria je slanutak s raznim ostacima mesa. 

Puchero su zapravo paprikaši s različitim vrstama mesa, a mogu biti i samo s povrćem. 

Voće

Na Tenerifima ćeš uživati u bogatoj ponudi voća i shvatiti kako ono što mi jedemo doma nije ni blizu po okusu. Moj savjet je da odeš na tržnicu i samo biraš različite vrste voća, sigurno ćeš isprobati i nešto novo. Nemoj zaboraviti probati platano canaro, odnosno njihove banane, koje su manje, no slađe i mesnatije od klasičnih banana. 

Svjetska kuhinja

Osim što smo tijekom našeg boravka uživali u kanarskim jelima, nismo propustili priliku da isprobamo i druge svjetske kuhinje. 

Tenerife imaju izvrsnu ponudu azijske kuhinje – japanska, kineska, korejska, tajlandska – pronaći ćeš razne restorane koji nude vrhunsku uslugu. 

Kada se zasitiš azijske kuhinje, uvijek ti na raspolaganju ostaje, primjerice, meksička, talijanska ili pak indijska. 

Što piti na Tenerifima?

Kako Kanari žive od turizma, tako po pitanju alkohola na Tenerifima možeš naći pregršt toga. U ponudi se nalazi odlično domaće vino, a pogriješiti nećeš s raznim koktelima. Iskreno upravo na Tenerifima sam pila najbolje verzije svojih omiljenih koktela. Izbjegavaj svakako razvikana turistička mjesta jer ćeš dobiti manje kvalitetne koktele.

Barraquito

Boraviti na Tenerifima, a ne uživati skoro svaki dan u barraquitu je zločin. Ja osobno obožavam ovo piće. Barraquito mnogi nazivaju i simbolom Tenerifa. U pitanju je zapravo kava čiji glavni sastojak je Licor 43, omiljeni španjolski liker. 

Barraquito ne plijeni samo poglede svojim izgledom nego i slatkim okusom. Osim ovog likera i, naravno, kave, za izradu se koristi i kondenzirano mlijeko. Barraquito se nalazi u ponudi diljem otoka, a primijetit ćeš kako izgled, ali i okus zna varirati. 

Tenerife privlače goste zbog brojnih razloga. Na ovom kanarskom otoku će svatko pronaći nešto za sebe, bilo da želiš uživati na jednoj od mnogobrojnih pješčanih plaža, biti aktivan i planinariti ili pak želiš guštati u bogatoj i kvalitetnoj gastronomskoj ponudi.

tenerife_put
tenerife_putovanje

Otkrij još zanimljivih priča s Tenerifa:

  1. anaga
  2. el_pijaral_anaga
  3. teide_tenerife2
  4. teide_tenerife
  5. teide_tenerife
  6. tenerife_masca
  7. tenerife_put