Otok Tenerife je poznat kao turističko središte s mnogobrojnim resortovima, ugostiteljskim objektima, dugim pješčanim plažama i surferskim lokacijama. No, ovaj kanarski otok poznat je i kao omiljena hiking destinacija planinara iz cijelog svijeta. Provela sam dva tjedana na ovom raju i zaljubila se njegovu prirodu. 

Ako si u potrazi na destinacijom koja u samo pola sata posve mijenja svoju prirodu i nudi planinarske staze koje obuhvaćaju uspon na vulkanski krater, ali i puteve kroz endemske suptropske šume, otok Tenerife je pravi odabir. 

teide_tenerife

Ovaj otok na tako malom području nudi posve različitu prirodu. S jedne strane tu je goli jug s vulkanskim kraterima, s druge zelena Anaga u kojoj vladaju zelene šume čije krošnje su toliko guste da i za vrijeme kiše nećeš pokisnuti. Ako ne znaš koju stazu odabrati, nudim sedam izleta koji će ti pokazati najljepše strane ovog otoka. 

Uspon na Pico del Teide preko Montana Blanca staze

Nacionalnim parkom Teide dominira planina Teide s kraterom Pico Del Teide koji nalazi na 3.718 metara nadmorske visine što ga čini najvišim vrhom Španjolske. No, to nije jedina titula ovog vulkana. Zbog svoje visine on je zauzeo ponosno treće mjesto najvišeg vulkana na svijetu, a najviši je u cijelom Atlantskom oceanu. 

teide_tenerife

Uspon na El Teide san je svakog planinara, a mi smo se odlučili ostvariti ga preko najizazovnije, najteže, ali i najljepše staze. Pico del Teide preko Montana Blanca staza je prikladna za iskusne planinare koji su u dobroj kondiciji. Za sami uspon na krater potrebno je dobiti dozvolu.

teide1

Staza je duga malo više od 12 kilometara, a za nju nam je uz sve pauze bilo potrebno 6.15 sati. Prvi dio staze prolazi pola kilometraže, dok drugi u nešto više od pet kilometara prolazi visinsku razliku od skoro 1.500 metara.  

pico_del_teide

Montana Blanca staza u Nacionalnom parku Teide

Staza Montana Blanca dio je uspona do samog kratera koju smo mi koristili prilikom svog planinarskog pohoda. Zaljubila sam se u tu stazu. To je izuzetno ugodna i lagana staza koju mnogi smatraju jednom od najljepših na Teidama. 

teide_tenerife

Ona je duga oko 10.5 kilometara, počinje kod parkinga Montana Blanca, vodi sve do službenog uspona prema vrhu te se kod križanja nastavlja do vidikovca koji se nalazi na 2.748 metara s kojeg se pruža nezaboravan pogled, a posebno je veleban onaj na sami vrh El Teide. 

teide_tenerife

Na stazi ćeš se susresti i s poznatim jajima Teida, a vidjet ćeš i manje kratere kao i rijeke lave. Staza je lagana, cijelo vrijeme prati vidljiv put i prolazi svega 300 metara uspona. 

Roques de Garcia staza u Nacionalnom parku Teide

Ovo je definitivno najpopularnija staza među posjetiteljima Nacionalnog parka Teide. Osim što ćeš na ovoj stazi uživati u pogledu na sami vulkan, otkrit ćeš sve nezaboravne formacije stijena podno vulkana. 

roques_de_garcia
FOTO: Unsplash

Staza počinje kod Paradora, ugostiteljskog objekta i centra za posjetitelje nakon čega ide kružno oko poznatih formacija. Duga je samo četiri kilometra, a za nju je potrebno oko sat i pol. 

Ako si u potrazi za jednostavnim stazama unutar Nacionalnog parka Teide, klikni ovdje.

Santiago del Teide – Masca

Među popularnije destinacije ubraja se pitoreskno selo Masca koje je zadnjih godina steklo titulu najpoznatijeg sela na Tenerifima. Smješteno je na brdu, izgleda poput mjesta iz nekog davno zaboravljenog vremena. 

masca
FOTO: Unsplash

Do Masce se može doći javnim prijevozom iz mjesta Santiago del Teide, no svi ljubitelji prirode odabrat će uspon do sela. Staza počinje u Santiago del Teide ide preko Cumbre de Bolico te stiže do Masce. Staza je duga malo više od osam kilometara, a za nju je potrebno oko tri sata uspona. Većina izletnika se do početne točke vraća busom 355, no možeš se vratiti i istim putem natrag. 

Staza El Pijaral u Začaranoj šumi u Anaga Rural parku

Bosque Encantado, odnosno Začarana šuma, ubraja se među najzaštićenije dijelove otoka Tenerife. Smještena je unutar Anaga Rural parka koji je najstariji dio ovog otoka. 

anaga_el_pijaral

Unutar te mistične šume nalazi se kružna staza El Pijaral na koju dnevno smije kročiti svega 45 posjetitelja. Za ulazak na ovu stazu potrebno je dobiti dozvolu. Naime, flora i fauna na tom području Anage je toliko rijetka, specifična, stara i fascinantna da spada pod poseban režim zaštite. 

Anaga Rural park, a s time i Bosque Encantado, je 2015. stavljeno na popis posebne zaštite UNESCO Biosphere rezervata. Na ovom dijelu Tenerifa nalazi se najveća površina lovorove šume. 

el_pijaral_anaga

Upravo Začarana šuma spada pod laurisilva endemsku suptropsku  šumu. U pitanju je zimzeleno drveće lovora koje može dosegnuti i do 40 metara visine. Nekoć je ova vrsta šume pokrivala najveći dio Azora, Madeire i zapadnog dijela kanarskog otočja, no zbog deforestacije, razvoja poljoprivrede, intenzivne ispaše i invazije drugog biljnog pokrova je danas skoro pa endem.

el_pijaral_anaga

El Pijaral kružna staza je duga 6,5 kilometra za koju je nama trebalo dva i pol sata laganog tempa uz sve pauze za fotografiranje i uživanje u ljepotama ovog kraja. 

el_pijaral_tenerife

Cruz del Carmen – Chinamada – Punta del Hidalgo

Jedna od najpopularnijih staza unutar Anaga Rural parka je ona do Punta del Hidalgo preko pitoresknog sela Chinamada. Ovu stazu je moguće modificirati te ju pretvoriti u kružnu stazu Cruz del Carmen – Chinamada – Cruz del Carmen, a započeti je također možeš iz Punta del Hidalgo. 

el_pijaral_anaga

Na putu ćeš proći kroz lovorovu šumu, uživati u kaskadnim poljoprivrednim površinama i vidjeti stare kuće u špiljama po kojima je Chinamada poznata. Ako se odlučiš vratiti do Cruz del Carmen, na križanju staza u selu skrenuti ćeš desno i početi se vraćati, a ako ideš sve do Punta del Hidalgo svoj put ćeš nastaviti lijevo. 

el_pijaral_anaga

Staza od Cruz del Carmen do Punta del Hidalgo je duga 10,4 kilometra, a za nju je potrebno oko četiri sata bez uračunatih pauza. Ako pak radiš kružnu stazu do sela i natrag, kilometra i dužina je okvirno jednaka. 

Ako želiš istražiti još staza unutar Anaga Rural parka, klikni ovdje.

Barranco del Infierno

Ovo područje se nalazi na jugu otoka blizu grada Adeje te je pod strogom zaštitom. Upravo zbog toga je ovo jedina planinarska staza za koju plaćate “ulaznicu” te na izlet idete u maloj, ali organiziranoj grupi jer je broj posjetitelja strogo ograničen. 

Staza vodi kroz kanjon sve do najvećeg slapa Tenerifa, a putem se prolazi i pored špilja u kojima su svoje mumije pokapali Guanchesi. Na tom području je nađena najveća kolekcija mumija koja je izložena u spomenutom Prirodoslovnom muzeju u Santa Cruzu. Cijena izleta iznosi 9 eura, a svoje mjesto je potrebno unaprijed rezervirati. Staza je duga 6.5 kilometra, a izlet traje tri sata.

teide_tenerife

Planinarenje na otoku Tenerife je pravi doživljaj kojeg ćeš pamtiti cijeli život. U samo par staza ćeš se upoznati s toliko raznolikom prirodom da je često teško povjerovati da se ona nalazi na istom otoku. A ono što je svakako plus – nakon teškog uspona uživat ćeš na plaži ili bazenu s koktelom u ruci, a navečer se nagraditi izuzetno ukusnom večerom. 

tenerife_putovanje

Otkrij još zanimljivih priča s otoka Tenerife:

  1. teide_tenerife
  2. teide_tenerife
  3. tenerife_masca
  4. tenerife_gastro_hrana
  5. tenerife_put