U subotu 26. ožujka obilježava se akcija Sat za planet Zemlju. Organizacija za zaštitu prirode WWF Adria pozvala je tako sve čelnike gradova i mjesta da se priključe akciji te gašenjem dekorativne rasvjete na prepoznatljivoj znamenitosti u svojim sredinama upozore na smanjenje globalne biološke raznolikosti.

U priopćenju napominju da je Earth Hour najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta, a obilježava se 26. ožujka gašenjem svjetla u 20.30 sati.

Ta jedna od najvećih svjetskih građanskih inicijativa za okoliš, ističu, ponovno će okupiti ljude širom svijeta kako bi pokazali svoju predanost planetu.

Iz WWF Adria upozoravaju da se svjetska biološka raznolikost smanjuje neviđenom brzinom, a oko milijun vrsta prijeti izumiranje, pa je najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

U ovim izazovnim vremenima, Sat za planet Zemlju nudi trenutak za solidarnost i priliku da brinemo jedni o drugima, kao i o jedinom domu koji svi dijelimo“, poručuju.

Sve gradonačelnike u Hrvatskoj pozivaju da se tom akcijom pridruže i onoj vezanom uz UNESCO-ve znamenitosti kako bi Dubrovačke zidine i splitska Dioklecijanova palača ponovno bile u mraku, uz bok ostalim UNESCO-vim građevinama u svijetu.

Napominju da hrvatski gradovi već godinama tradicionalno tonu u mrak: Arena u Puli, Zagrebačka katedrala, vodotoranj u Vukovaru, Osječka tvrđa, splitska riva, zadarski trg Ivana Pavla II, Trsatska gradina u Rijeci, cijela makarska rivijera

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 190 zemalja i teritorija.

Budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, Sat za planet Zemlju u našoj će se regiji ove godine usredotočiti na osvještavanje o nevjerojatno brzom izumiranju životinjskih vrsta, zaključuju u WWF Adria.

Naslovna fotka: Unsplash

Još zanimljivosti pronađi ovdje:

  1. brsec_sisol
  2. koranski_planinarski_put
  3. park_suma_golubinjak
  4. Zagreb