U subotu 26. ožujka obilježava se akcija Sat za planet Zemlju. Organizacija za zaštitu prirode WWF Adria pozvala je tako sve čelnike gradova i mjesta da se priključe akciji te gašenjem dekorativne rasvjete na prepoznatljivoj znamenitosti u svojim sredinama upozore na smanjenje globalne biološke raznolikosti.

U priopćenju napominju da je Earth Hour najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta, a obilježava se 26. ožujka gašenjem svjetla u 20.30 sati.

Ta jedna od najvećih svjetskih građanskih inicijativa za okoliš, ističu, ponovno će okupiti ljude širom svijeta kako bi pokazali svoju predanost planetu.

Iz WWF Adria upozoravaju da se svjetska biološka raznolikost smanjuje neviđenom brzinom, a oko milijun vrsta prijeti izumiranje, pa je najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti.

U ovim izazovnim vremenima, Sat za planet Zemlju nudi trenutak za solidarnost i priliku da brinemo jedni o drugima, kao i o jedinom domu koji svi dijelimo“, poručuju.

Sve gradonačelnike u Hrvatskoj pozivaju da se tom akcijom pridruže i onoj vezanom uz UNESCO-ve znamenitosti kako bi Dubrovačke zidine i splitska Dioklecijanova palača ponovno bile u mraku, uz bok ostalim UNESCO-vim građevinama u svijetu.

Napominju da hrvatski gradovi već godinama tradicionalno tonu u mrak: Arena u Puli, Zagrebačka katedrala, vodotoranj u Vukovaru, Osječka tvrđa, splitska riva, zadarski trg Ivana Pavla II, Trsatska gradina u Rijeci, cijela makarska rivijera

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 190 zemalja i teritorija.

Budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, Sat za planet Zemlju u našoj će se regiji ove godine usredotočiti na osvještavanje o nevjerojatno brzom izumiranju životinjskih vrsta, zaključuju u WWF Adria.

Naslovna fotka: Unsplash

Još zanimljivosti pronađi ovdje:

  1. brsec_sisol
  2. koranski_planinarski_put
  3. park_suma_golubinjak
  4. Zagreb

One Comment

  1. Mislim da bi trebao svaki grad poput Splita i Solina ugasiti večeras rasvijete.Neka se svi gradovi i općine ukljuće u Akciju i neka sve više mjesta bude u mraku.Neka se svim gradonačelnicima i načelnicima uputi poziv u ukljućivanje u globalnh akciju sata za planet Zemlju.Po cijeloj Dalmaciji,Istri,Lici,Zagori,Banovini,Slavoniji i Dubrovniku ugase i osim spomenika,cestovne rasvijete,glavne rasvijete,reklamne panele,parkirališne rasvijete,rasvijete na vjerskim objektima,policijske postaje,škola,igrališta,dućana i šoping centara,rasvijeta uz mjesta za odmoriste i drugih građevinskih tvrtki.Sve treba pozvati u akciju sat za planet Zemlju.Jednom se zivi.Zaeto se ne bi uključili.Ako Amerika može biti u mraku,moze i Hrvatska od Palagdruže do Belog Manastira.Treba većinu rasvijete ugasiti a ne samo dio i to je to.Neka svi gradonačelnici i načelnici odobre gasenje i prometne rasvijete na cestama i raskrizjima.Neka se pozove promet,Autoekole i Hrvatske ceste da se ukljuće i odazovu akciji sat za Planet Zemlju od 20:30.Jer i prometna rasvijeta dosta zagrijava.Neka se zamjene svake godine led svijeće umjesto žutih i prikljuće sve sklopke na solarne ploće i solarno grijanje.Tako ćemo smanjiti dio zagrijavanha.Pozivam sve da se okrenu tome.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *