U blizini rijeke Mirne konoba Most, otporna na zub vremena, već gotovo cijelo stoljeće donosi Istru na tanjuru.

Šarmantna Istra, regija koja se diči bogatim kulturnim i povijesnim naslijeđem, odavno je prepoznata kao nezaobilazno gastro odredište. „Hrvatska Toscana“, kako joj tepaju zbog pejzaža, brežuljaka, dolina i gradića kao sa razglednice, zaista pruža sinesteziju svih osjetila. Upravo takav doživljaj dočaran je u konobi Most, kultnom restoranu istarske regije, čija gotovo stogodišnja tradicija krije mnogo više od starih recepata. Konoba Most, smještena u pitoresknom Buzetu, simbol je zajedništva, sloge i predanog rada obitelji Marinac, a sada već treća generacija vodi ovaj čuveni restoran.

Ljubav i pažnja koju obitelj Marinac njeguje prema svojoj „mezimici“, konobi Most, osjete su u svakom kutku konobe, kao i u svakom specijalitetu u kojem gosti mogu uživati. Vječni recepti istarske kužine pripremaju se uz svježe namirnice vrhunske kvalitete, a kako šparoge trenutno imaju „svojih pet minuta“, Konoba Most upravo njima posvetila je svoj proljetni meni. Tako se šparoge, po kojima je Istra poznata, kao lajtmotiv protežu kroz čitav jelovnik. Još su nas bake naučile da je najbolja uvertira svakog objeda krepka juha pa svi oni koje se zažele toplog tanjura, mogu uživati u krem juhi od šparoga.

Odlična opcija za lagan ručak svakako je istarska fritaja, odnosno omlet kojem fenomenalnu aromu i hrskavost daju kombinacija šparoga i pršuta. Istru na tanjuru predstavljaju pljukanci, tradicionalna tjestenina ovog podneblja, uz neodoljiv duo – šparoge i pršut.

Ljubitelji mesnih delicija uživat će u istarskom ombolu na maslinovom ulju s domaćim fužima i šparogama. Sam ombolo, dio svinjskog kotleta odvojen od kosti, začinjen solju, mrvljenim paprom i listićima lovora, delicija je za sebe, a uz fuže i šparoge, ovo jelo pravi je raj za nepce.

Za malo šećera na kraju, pobrinuo se čokoladni soufflé sa sladoledom od vanilije. Istarska gastro avantura nepotpuna je bez čaše vina, a u Konobi Most toplo će preporučiti istarsku malvaziju ili teran.

Iz konobe Most pruža se pogled na rijeku Mirnu, a sam Buzet poznat je kao područje koje obiluje tartufima. Za one avanturističkog duha, u blizini se nalazi i jedna od najpopularnijih planinarskih istarskih staza „Staza sedam slapova“. Prekrasne atrakcije, prirodne ljepote i autohtone istarske delicije, dovoljan su motiv za kratki bijeg od svakodnevnih obveza.

Želiš li tijekom istarske pustolovine svratiti u konobu Most, pronaći ćeš je na adresi Most 18 u Buzetu.

sedam_slapova

Više o vrhunskoj gastronomiji pročitaj ovdje:

  1. gin_tonik_zacini
  2. vis_hrana-