Nakon što su vrijedne ruke članova planinarskog društva Mosor godinama radili na temeljitoj obnovi planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru, u nedjelju 2. listopada je svečano otvoren novouređen planinarski objekt

Kako Hrvatski planinarski savez piše, zadnjih godina su obnovljene spavaonice, kupaonice i zahodi, a ove godine je izvedena velika akcija obnove cijelog krovišta i pročelja. 

“Značajno je istaknuti da je planinarski dom Umberto Girometta najveći hrvatski planinarski objekt koji nije dostupan vozilom, zbog čega je doprema građe znatno zahtjevniji izazov nego drugdje u hrvatskim planinama. Obnova je izvedena uz izniman angažman članova HPD-a Mosor, koji su organizirali i u brojnim radnim akcijama dopremili do doma nekoliko tona potrebne građe i opreme te neposredno sudjelovali u izvođenju radova na krovištu i fasadi. Sredstva za materijal osigurana su najvećim dijelom iz sredstava HPS-a putem natječaja za potporu obnovi, održavanju i izgradnji planinarskih objekata, na kojem su imajući u vidu važnost objekta i kvalitetu projekta dvaput odobrena i veća sredstva od inicijalno zatraženih. Potporu su pružili brojni donatori, suradnici i članovi, a putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana je otprema i deponiranje uklonjenog dotrajalog materijala”, piše HPS na svojoj službenoj stranici. 

Svečano otvorenje proteklo je u fantastičnoj atmosferi, a privuklo je više stotina planinara iz brojnih planinarskih društava iz Dalmacije. 

“Ovaj projekt je od velike važnosti za HPD Mosor, sve Mosoraše, ali i hrvatsko planinarstvo jer je u ovaj dom utkano mnogo truda i ljubavi i već 90 godina stoji na ponos svim planinarima koji su ga izgradili, obnavljali i redovito ga posjećuju. Sada ima novi krov, zaštićen je od daljnjeg propadanja i sjaji u zelenoj oazi Mosora. Nastavit ćemo i dalje ulagati u njega kako bi ga budućim generacijama omogućili isto što su i nama omogućile prethodne generacije i hvala im na tome”, napisalo je HPD Mosor na svojoj službenoj Facebook stranici. 

Izvor: HPS, Facebook HPD Mosor

istocni_mosor_dalmacija

Otkrij još zanimljivih priča:

  1. kozjak_planinarenje
  2. omiska_dinara