Bliži se sezona skijanja! Uskoro će se vrhovi brda i planina ponovno zabijeliti snježnom magijom kojoj je nemoguće odoljeti, čak i ako nisi skijaš, nego samo voliš svjež zrak, spokoj i tišinu krajolika daleko od stresa i užurbanosti koja dominira skoro svačijom svakodnevicom. 

Ako imaš osjećaj da su ti pluća opterećena gradskim zrakom i da trebaš udahnuti nešto drugo, planine su uvijek rješenje! 

kopaonik_srbija_skijanje
FOTO: TO Srbije

A nekoliko savršenih destinacija za kompletan zimski odmor nalazi se u Srbiji, nadohvat ruke. Osim što ćeš se naskijati i nadisati svježeg zraka, na srpskim ćeš skijalištima doživjeti provod kakav vjerojatno ne možeš ako se na skijanje uputiš prema zapadu. Uvijek topla atmosfera u svako doba dana, druženje uz vrhunsku hranu i piće, ples i pjesma kad god poželiš… zimovanje u Srbiji potpuno je drugačije iskustvo! 

Ako nisi siguran gdje se uputiti, donosim top tri destinacije za skijanje u Srbiji. 

Kopaonik

Najpoznatije srpsko skijalište idealna je destinacija za zimski odmor u krugu obitelji ili prijatelja. Glavna prednost ovog skijaškog centra su moderne žičare, raznovrsne staze, pogodne za početnike i za iskusnije skijaše. Sve staze povezane su sustavom žičara i skijaških liftova, kapaciteta od preko 34.000 skijaša na sat. Uživanje na stazi u nedostatku snijega omogućuju topovi za proizvodnju umjetnog snijega. 

kopaonik_srbija_skijanje
FOTO: Dušan Stojančević

Uz staze za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar posjeduje i uređen snow park. Gondola dužine 3,7 km povezuje Brzeće s centrom Kopaonika. Noćno skijanje je poseban doživljaj, kao i prizor koji ugledaš kada se žičarom popneš na Pančićev vrh – čitava planina kao na dlanu! 

kopaonik_srbija_skijaliste
FOTO: TO Srbije

Uz stazu Pančić 4b, za noćno su skijanje osvijetljene i staze Malo jezero i Karaman greben. Ljubitelji planine mogu se provozati i taxi saonicama koje voze u unaprijed zakazanim terminima. 

U Dječjem gradu djeca mogu uživati u snježnim igrama, a za najmlađe skijaše i početnike osigurana su tri prostora „skijaškog vrtića“ s pokretnim trakama. 

kopaonik_srbija
FOTO: Dušan Stojančević

Kopaonik raspolaže velikim brojem smještajnih objekata, od apartmana i kuća za odmor, odmarališta, pa do najluksuznijih hotela u samom centru i vikend naselju koje je od centra udaljeno oko četiri km. U suvremeno opremljenim hotelima, brojni su sadržaji i prostori za opuštanje i odmor s raznim mogućnostima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. A tek atmosfera na stazi? U brojnim kafićima i restoranima zabava traje cijeli dan! 

Zlatibor

Zlatibor je planinska visoravan s prosječnom nadmorskom visinom od 1.000 metara, koja se nalazi u jugozapadnom dijelu Srbije. Zahvaljujući specifičnoj klimi i specifičnim strujanjima zraka, kontinentalnim i mediteranskim utjecajima, planina je odavno poznata kao savršen prostor za odmor, oporavak i liječenje. 

Zlatibor je destinacija koja je gostima na raspolaganju cijele godine, podjednako lijepa i ljeti i zimi. Kada je zimska sezona u pitanju, na samo devet kilometara od turističkog centra Zlatibora nalazi se skijalište Tornik. 

zlatibor_skijanje_srbija
FOTO: TO Srbije

Skijaški centar smjestio se na nadmorskoj visini od 1.110 do 1.490 metara. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat, opremljen je žičarom sa šest sjedišta, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, dva ski lifta – popularna ”sidra” – ukupnog  kapaciteta 2.400 skijaša na sat. 

Na Torniku je skijašima i boarderima na raspolaganju pet staza – Stankova ravan, Zmajevac, Čigota, Tornik i Ribnica, koje su pokrivene topovima za proizvodnju umjetnog snijega, tako da je moguće skijati bez obzira na količinu prirodnih padalina. 

zlatibor_skijanje_srbija
FOTO: TO Srbije

Bogati sadržaji osmišljeni su i za najmlađe, kao i za ljubitelje adrenalinskih atrakcija: vožnja bobom na šinama, tubing stazom i panoramsko razgledavanje žičarom. Skijaški centar je opremljen i dječjim igralištem i karuselom, a ima i svoj parking. 

Do Tornika gosti mogu stići i panoramskom žičarom, zlatiborskom “Gold gondolom”, koja je Zlatibor postavila na kartu svjetskih destinacija, jer je najduža jednosegmentna panoramska žičara na svijetu. 

zlatibor_srbija_skijanje
FOTO: S. Jovičić

Ne treba zanemariti ni odličnu gastronomsku ponudu ovog planinskog centra. Restorani na planini predstavljaju savršena mjesta za ljubitelje dobrog ukusa, autentičnih zlatiborskih jela, ali i modernih specijaliteta. Moderni wellness i spa centri, sa zatvorenim bazenima tijekom zimskih mjeseci, garantiraju savršenu relaksaciju nakon uživanja u zimskim radostima.

Tara

Tara je jedna od najljepših i ekološki najčišćih planina u ovom dijelu Europe. Nalazi se u zapadnom dijelu Srbije, u blizini naselja Bajina Bašta. Teritorij Nacionalnog parka Tara dom je preko 1.100 biljnih vrsta. Klima na Tari je kontinentalna planinska, s dosta snijega zimi, i s brojnim aktivnostima u kojima možeš uživati. Uređene skijaške staze na Tari spremne su za sve ljubitelje skijanja, a ova planinska ljepotica idealna je za skijaše početnike koji žele naučiti ili usavršiti svoju tehniku. 

tara_bajina_basta_srbija
FOTO: TO Bajina Bašta

Preko 300 km uređenih i dobro obilježenih planinarskih staza idealno je za ljubitelje planinarenja u bajkovitom zimskom ambijentu. Licencirani vodiči i dobro opremljena, iskusna udruženja za aktivnosti i sportove u prirodi u Bajinoj Bašti, zimi nude gostima i šetanje krpljama, splitboarding i snowboarding

tara_srbija_skijanje
FOTO: TO Užice

Oni koji žele više adrenalina, mogu se okušati u organiziranim vožnjama quadovima, ili džip i Tara safari turama po snijegom prekrivenim vrhovima. Za najmlađe preporučujem sanjkališta koja se nalaze u centru Kaluđerskih Bara i Mitrovca na Tari. Uz zimski ambijent ide i bogata gastronomska ponuda restorana ovog kraja uz nezaobilazne bajinobaštnaske rakije. Brojni smještajni kapaciteti, od hotela i apartmana u srcu planine, do vikendica i atraktivnih turističkih kompleksa pored Drine i u samoj Bajinoj Bašti, garantiraju da svatko može naći idealno mjesto za svoj boravak. 

U koji god se od srpskih skijaških centara zaputiš, dobar provod i uživanje za sva čula su ti zagarantirani!

Naslovna fotka: TO Srbije

Kada si u Srbiji, istraži i ove destinacije:

sarganska_osmica
sirogojno_srbija

Otkrij još zanimljivih priča iz Srbije:

  1. derdap_veliki_strbac_srbija14-min
  2. stopica_pecina_srbija
  3. vodopad_bukov_slap