Krajem godine, stiže odlična vijest, Weekend Food Festival, najveći regionalni gourmet festival  ponovno će  otvoriti svoja vrata brojnim posjetiteljima od 14. do 16. travnja 2023. u Rovinju.

Prvo izdanje Festivala održanog u svibnju ove godine, smjestilo je Hrvatsku i Rovinj na mapu najutjecajnijih europskih gastro događanja, okupivši na istom mjestu najbolje svjetske chefove i eno-gastro stručnjake, brojne izlagače i preko 2500 posjetitelja u jednom vikendu. 

Massimo Bottura, Ana Roš i Dabiz Muñoz samo su neka od imena koja su svojim nastupima napunili dvorane stare Tvornice duhana u Rovinju, a za sljedeću godinu organizatori najavljuju još više programa, gostujućih chefova svjetske i domaće scene, masterclassova, gala večera, te raznoliku ponudu hrane uz zabavu koja je neizostavni dio ovog festivala.  

FOTO: Mario Kucera

Održivost, tema koja je zasigurno jedna od najvažnijih trenutno u gastronomskom svijetu, bit će ove godine u fokusu i u Rovinju, a  tome će  pridonijeti i brojni slavni chefovi.  Jedan od najpoznatijih, Simon Rogan, chef restorana L’Enclume okrunjenog s čak tri Michelinove zvjezdice i jednom zelenom zvjezdicom, začetnik je pokreta farm-to-table i trenutni predsjednik britanskog Bocuse d’Or, a njegov restoran fokusiran je isključivo na hiperlokalne i sezonske sastojke. 

U Rovinj dolazi i poznati chefovski  trojac – Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar. Ova tri chefa godinama su zajedno radili  uz rame legendarnog Ferrana Adrije, a nakon 12 godine u El Bulliju odlučili su zajedno otvoriti restoran. Danas je njihov Disfrutar okrunjen s dvije Michelinove zvjezdice te se nalazi na trećem mjestu najboljih World’s 50 Best restorana.

weekend_food_festival

Veliko je priznanje za Weekend Food Festival što se u Rovinj vraća i Dabiz Munoz, najbolji chef svijeta 2021. – 2022. godine, čije je predavanje na prošlom izdanju izazvalo ogroman interes publike. Ovaj avangardni španjolski chef kojeg se smatra predvodnikom moderne kuhinje uskoro otvara i svoj treći restoran u Madridu, a brojnu publiku u Rovinju najviše je impresionirao svojim šarmom i pristupom i kuhinji i ljudima. 

Na drugo izdanje Weekend Food Festivala stižu i chefovi restorana Gucci Osteria da Massimo Bottura, Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo, koji dolaze na preporuku poznatog talijanskog chefa, Massima Botture, najveće zvijezde prvog izdanja WFF-a. Svoju priču o ljubavi i gastronomiji koja ga je vratila s pogrešnog životnog puta, u Rovinju će ispričati chef Eric Vildgaard, čiji je restoran JORDNÆR, smješten u skromnom hotelu u predgrađu Kopenhagena, nedavno dobio svoju drugu Michelin zvjezdicu. 

Osim najavljenih zvijezda svjetske gastronomije, organizatori najavljuju i brojne druge chefove i zvijezde mixology scene, čija ćemo imena saznati uskoro. 

Weekend Food Festival ove godine želi okupiti “oko istog stola” sve one kojima su hrana i piće sastavni dio posla, od eno i gastro stručnjaka do proizvođača hrane i izlagača opreme te svih gourmet zaljubljenika. Druženjima će svakako pridonijeti i street food court na kojem će se predstaviti brojni domaći i regionalni restorani i ugostitelji, a show cooking stage zadovoljit će sve one koji iz prve ruke žele vidjeti kako nastaju kreativna jela, sourdough tijesto ili vrhunska kava. 

weekend_food_festival

Predstavit će se i brojni regionalni izlagači sa svojim vinima, maslinovim uljima, tartufima, kavama, vrhunskim pivima i pićima. Naravno, raznolike delicije i široku ponudu pića pratit će i dobra zabava, pa će svaka večer festivala biti obilježena nastupom poznatih izvođača.

Kao i na prvom izdanju, najbolji svjetski i domaći chefovi udružit će snage na gala večerama u restoranima Maistre, generalnog sponzora i partnera Festivala. Novost je i da će drugo izdanje Weekend Food Festivala trajati od petka do nedjelje, a ulaznice su već u prodaji na stranicama festivala. Tijekom prosinca mogu se nabaviti po posebnoj cijeni uz akciju 1+1. 

FOTO: PR

michelin

Nastavi čitati zanimljive gastro priče:

  1. toskana_hrana
  2. napulj_hrana
  3. fine_dining
  4. toskana_vino