Jordan je ona zemlja koju svaki putoholičar treba posjetiti barem jednom u životu. I to ne samo zbog izgubljenog grada Petre, pustinje Wadi Rum ili pomalo kaotičnog glavnog grada Ammana, nego i zbog hrane, stanovnika i kulture. Zbog brojnih političkih i sigurnosnih problema Bliskog Istoka, često kruže brojne neistinite priče o Jordanu na temu sigurnosti, ophođenja prema turistima, ali i cijenama. Prije nego se odlučiš na putovanje u Jordan, dobro prouči sljedeće stavke kako bi tvoj put prošao što jednostavnije i ostao u što ljepšem sjećanju.

Kako doći do Jordana?

Jordan je postao popularna destinacija zbog jeftinijih letova koje je Ryanair uveo iz Budimpešte i Venecije. Više puta godišnje ova avio kompanija nudi letove po akcijskim cijenama, no dobro prouči što je od prtljage uključeno u tu cijenu. Često vrtoglavo niske cijene uključuju svega mali ruksak koji ti u Jordanu neće biti dovoljan. 

Je li za Jordan potrebna viza? 

Da, za ulazak u Jordan je potrebna viza, no nju možeš dobiti veoma lako i to na dva načina. Automatski je dobivaš kupnjom Jordan passa. U drugom slučaju je kupuješ za 40JD na granici (oko 50-ak eura). Međutim ako letiš za Aqabu, viza ti nije potrebna za ulazak u Jordan.

wadi_rum_jordan_putovanje

Jordan pass – da ili ne?

Ako planiraš putovati kroz Jordan i posjetiti njegove vodeće znamenitosti, Jordan pass je must have. Kupuješ ga online te biraš tri cjenovna ranga. Jordan pass nije jeftin, no najjeftinija je opcija za svakog turista, pogotovo ako planiraš posjetiti Petru.

  • Jordan Wanderer (jedan dan Petra): 70 JD (oko 90 eur)
  • Jordan Explorer (dva dana Petra): 75 JD (oko 100 eur)
  • Jordan Expert (tri dana Petra): 80 JD (oko 105 eur)

Jordan pass vrijedi 12 mjeseci od dana kupnje, međutim čim se aktivira traje dva tjedna. Nudi brojne pogodnosti, a uz to nigdje ne čekaš redove nego samo pokažeš svoj Jordan pass, što je velika ušteda na vremenu.

Petra Jordan

Je li Jordan siguran?

Jordan često nazivaju Švicarskom Bliskog Istoka, što aludira na njegov neutralni položaj, a to ujedno znači da je siguran. Iz vlastitog iskustva mogu reći da smo se u svakom trenutku osjećali posve sigurno i nismo doživjeli niti jednu neugodnost tijekom puta.

Je li Jordan jeftin ili skup?

Jordan definitivno nije jeftina zemlja i za ovaj put ipak trebaš odvojiti više novaca nego, primjerice, za tjedan dana Makedonije ili Gruzije. Većinski dio putnog budžeta odlazi na putovanje kroz zemlju, smještaj i ulaznice, dok na hrani možeš uštedjeti ako jedeš na lokalnim mjestima, a ne u turistički razvikanim restoranima.

Je li u Jordanu dopušten alkohol?

U Jordanu možeš konzumirati alkohol, no cijene su vrtoglavo visoke. Stoga procijeni koliki ti je budžet ili poput nas jednostavno tjedan dana pij sokove.

Smještaj u Jordan

Najjednostavnija opcija je rezerivrati smještaj preko Bookinga. Najskuplje cijene su u Petri, ali ako ne patiš od luksuza, dovoljan će ti biti i hotel s jednom zvjezdicom koji je u rangu talijanskih hotela s tri.

amman_jordan

Kako putovati kroz Jordan?

Prije nego se odlučiš rentati auto, imaju na umu da u Jordanu voze ludo, pogotovo u većim gradovima. Ako ti vožnja ne predstavlja problem, iznajmi auto, ako se ne želiš s tim boriti, najbolja opcija su privatni vozači koji te doslovno voze kroz cijelu zemlju. Ovo je odlična opcija ako putuješ u društvu. Uz to će ti vozač mnogo toga reći o samoj zemlji.

Kako od i do zračne luke u Ammanu?

Najbolja opcija je taksi koji po fiksnoj cijeni vozi do samog centra, odnosno tvog smještaja u Ammanu.

amman_jordan

Taksi/Uber/Bolt u Jordanu?

U Ammanu smo na redovnoj bazi koristili Uber koji je izrazito jeftin i putem aplikacije se puno lakše možeš sporazumjeti s vozačem koji u većini slučajeva uopće ne priča engleski.

Prelazak ceste u Ammanu

Amman je izrazito kaotičan grad, bez semafora u kojem kotači imaju prednost. Kako prelaziti cestu? Otvori oči, pikiraj lokalca i samo njega prati prilikom prelaženja ceste.

Jerash_Jordan

Cijene i cjenkanje u Jordanu

Dok u Ammanu nema cjenkanja, ostatak države skoro pa nigdje ne izlaže cijene. Prije bilo koje kupnje, hrane, pića ili suvenira, prvo pitaj cijenu i tek onda plaćaj. Ili se cjenkaj. To vrijedi i za kafiće/barove.

Petra u Jordanu: cijena ulaznice

Cijena ulaznice za Petru ovisi o tome koliko dana planiraš ostati. Jednodnevna ulaznica iznosi 50 jordanskih dinara (oko 65 eur), dvodnevna 55 jordanskih dinara (oko 70 eur), a trodnevna 60 jordanskih dinara (oko 78 eur). S Jordan passom ulaz u Petru je besplatan.

petra_jordan

Kad se otvara Petra i što sve trebam znati prije odlaska?

Što ranije kreneš u Petru, to ćeš je bolje doživjeti jer je broj turista, naravno, manji. Petra je tijekom ljetne sezone otvorena od 6 h do 18 h, dok zimi od 6 h do 16 h. Obavezno nosi minimalno dvije litre vode, kremu sa zaštitnim faktorom, šešir/kapu, maramu, duge rukave, hranu i udobnu obuću. Pazi se stanovnika Petre, svaki korak će ti pokušati naplatiti. I u Petri ćeš provesti minimalno osam punih sati.

Wadi_Rum_Jordan

Što sve trebam znati prije odlaska u pustinju Wadi Rum

Kako je pustinja Wadi Rum zaštićeno područje, plaća se ulaz u iznosu od 5 jordanskih dinara ili se predoči Jordan pass. Najbolja opcija za istraživanje pustinje jesu višednevni izleti sa spavanjem u beduinskim šatorima. Svoju turu kupi online, ovisno o tome koliko vremena imaš na raspolaganju. Veliki backpack ostavljaš u selu, dok sa sobom nosiš manji ruksak u koji stavi potrepštine za svoj boravak u pustinji. Agencija preko koje ideš na izlet osigurava vodu, stoga nju ne moraš nositi sa sobom. Računaj kako navečer u pustinji temperatura znatno pada, stoga je slojevito odijevanje pravi spas.

amman_jordan

Gdje jesti u Jordanu?

Jordan je definitivno zanimljiva gastro destinacija koja nudi raznoraznu razinu usluge. Mi smo najčešće jeli u malim restoranima gdje zalaze lokalci, a izbjegavali smo ona razvikana mjesta. Jednom smo se opekli i dobili po najvećoj cijeni turistički podgrijani objed. Lokalci dosta jedu vani, stoga je dovoljno samo pratiti gdje se stvara gužva. 

Sve što trebaš znati prije odlaska na Mrtvo more

Mrtvo more nema kao kod nas besplatne plaže koje možeš usput posjetiti. Ili ćeš odlučiti koji dan boraviti u nekom od hotela koji nudi odlazak na plažu u sklopu svoje cijene ili ćeš za jednodnevni izlet platiti ulazak na plažu.

Naslovna fotka: Unsplash

amman_jordan
wadi_rum_jordan

Sad si spremam za istražiti dodatne priče iz Jordana:

  1. amman_jordan_putovanje
  2. jordan_hrana_gastro
  3. jerash_jordan
  4. petra_jordan
  5. wadi_rum_jordan