Festival Brdo knjiga je u samo prvoj godini stekao vjerne pratitelje koji nestrpljivo očekuju novo izdanje koje će se i ove godine održati u svibnju u Samoboru. Ako i ti poput nas ne možeš dočekati festival planina i knjiga, razveselit će te vijest da u sklopu pretprograma 12. travnja u knjižnici Dugave u Zagrebu se otvara izložba fotografija “Prema brdu” fotografa Marka-Lorenza Blaslova. 

Marko osim što obožava fotografirati, planinariti i putovati, voli i Brdo knjiga. Na prvom izdanju je upravo on bio službeni fotograf festivala. Stoga tko bi bolje najavio novo izdanje svojim fotografijama, ako ne Marko-Lorenzo. Poput većine umjetnika iza objektiva, tako i ovaj 33-godišnji Zadranin ne voli pričati, a kamoli pisati o sebi. No, nova izložba “Prema brdu” je ipak odličan povodom za intervju.

marko_lorenzo_blaslov

“Fotografiranje mi je posao i uz planinarenje najdraži hobi. Iako se ne slažem do kraja s onom ‘Izaberi posao koji voliš i nećeš morati raditi ni dana u životu’, moram reći da ostavljati neki vremenski trag iza sebe u obliku fotografije stvarno ispunjava”, započinje svoju priču. 

U fotografiju se zaljubio puno ranije nego što je uopće pomislio raditi svoje vlastite. Uvijek je listao National Geographic časopise i divio se objavljenim fotografijama. 

“Sama pomisao na sve te fotografe, koji ponekad iz najekstremnijih uvjeta donose materijale od kojih zastaje dah, stvarala je neki misterij oko fotografije kao zanimanja.”

Njegova druga velika ljubav je planinarenje. Još uvijek pamti svoje prve odlaske na Velebit. U početku su to bili jednodnevni izleti na južni dio Velebita, a posebno mu se urezao u pamćenje Crnopac čije predjele i danas vrlo rado posjećuje. 

Ističe kako u planine ne ide ciljano kako bi fotografirao. Više fotografije nastaju spontano, ako u pitanju, naravno, nije pojedini projekt ili posao. 

marko_lorenzo_blaslov

“Imao sam sreću sudjelovati u projektima vezano za nacionalne parkove, prirodu i naše planine i to su bili jedini odlasci na planinarenje kojima je primarni cilj bio fotografija. Već neko vrijeme mi se po glavi mota jedan osobni projekt za koji čekam pravo vrijeme i jasan oblik pa bi to mogla biti još jedna situacija gdje s takvim ciljem idem u brda.”

Ne može izdvojiti neki određeni motiv koji voli fotografirati jer kako ističe je još “fotografski mlad”, stoga ga privlače različite stvari i područja. U početku je na svoj planinarske izlete nosi mnogo foto opreme koja je bila teška. U ruksaku su se nalazili različiti objektivi koje je konstantno mijenjao. 

marko_lorenzo_blaslov

“Htio sam uhvatiti sve što vidim i ne vidim. Danas je to druga priča. Najčešće nosim samo jedno tijelo s malim fiksnim objektivom. Vrat mi je jako zadovoljan tom odlukom.”

Osim što voli planinariti Marko-Lorenzo obožava i putovati, a ima te sreće da ga često i posao vodi na razne avanture. Možda je putovao po svijetu, no na pitanje koja ga je destinacija iznenadila i u koju se zaljubio, Marko-Lorenzo odgovara Lastovo. 

marko_lorenzo_blaslov

“Možda da sad krenem razmišljati o destinacijama bi se našla još koja na popisu, ali ovako iz glave prva nakon pitanja je otok Lastovo sa svojim otočjem. Teško mi je zamisliti da prođe cijela godina, a da ne posjetim par onih uvala i tu posebnu vibru koju sam osjetio samo na nekolicini mjesta. Takve destinacije me privlače, teško je opisati jer je na razini osjećaja kojim mi nešto zrači ili ne.”

marko_lorenzo_blaslov

Velebit je njegova velika ljubav, a na pitanje koje predjela i/ili staze najviše voli te bi preporučio da se posjete, Marko-Lorenzo se vraća na Crnopac.

“Svakako bi svima, koji su fizički sposobni i spremni te imaju iskustvom i odgovarajuću planinarsku opremu, preporučio Stazu Malog Princa.”

marko_lorenzo_blaslov

Brdo knjiga ove godine ima brojne događaje u Zagrebu tijekom kojih se najavljuje novo izdanje festivala. U sklopu pretprograma Marko-Lorenzo će se zagrebačkoj publici 12. travnja u 18 sati predstaviti izložbom fotografija “Prema brdu”. 

U knjižnici Dugave izložit ću 18 fotografija s Velebita. Vodio sam se sa šest različitih tema po kojima sam odabrao tri fotografije, ali one neće biti direktno naznačene. Možda najposebnije kod izložbe je što ona može inspirirati svakog tko voli fotografiju jer pokazuje da iza mojih radova ne stoji ništa komplicirano. Ako vam se svide radovi, super jer nema tu ništa posebno s moje strane, samo ljepota prirode… Da je netko drugi bio tada na mojem mjestu, napravio bi nešto slično. Nisam išao zbog njih vođen mišlju o projektu ili nekoj mogućoj izložbi. Samo treba dopustiti da vam se dogodi, šetati, promatrati i kliknuti kad vas pozove”, skromno najavljuje Marko-Lorenzo. 

marko_lorenzo_blaslo

Novo izdanje festivala Brdo knjiga održat će se u periodu od 18. do 21. svibnja u Samoboru. A ako poput nas ne možeš dočekati svibanj, svakako posjeti knjižnicu Dugave i uživaj u predivnim fotografijama s Velebita. 

FOTO: Marko-Lorenzo Blaslov

Otkrij još priča:

  1. goran_blazevic_jordan
  2. lofoten_norveska_hrvoje_juric
  3. tatjana_savoric_moja_planina-min