Festival Brdo knjiga po prvi put je održan prošle godine u Samoboru. Kao što samo ime da naslutiti, u pitanju je festival posvećen planinama i knjiga. Uoči novog izdanja organizatori su tijekom ožujka i travnja preprimili najavna događanja koja će se održati u zagrebačkim knjižnicama. 

Organizatori Željko Žarak, vlasnik izdavačke kuće Libricon, i Milan Majerović-Stilinović, novinar i savjetnik za odnose s javnošću, bili su ugodno iznenađeni ogromnom odazivom publike. 

brdo_knjiga

“Kao organizatori smo odmah bili jako zadovoljni jer su reakcije posjetitelja bile sjajne. I naš je osjećaj bio da se dogodio festival u punom smislu riječi, sve se nekako ležerno, ugodno i zanimljivo sklopilo u ta četiri dana. To se najbolje moglo osjetiti zadnjeg dana, na ‘kulturnom uzdizanju’ od Šoićeve kuće do Japetića u Samoborskom gorju. Kad imate takvo zatvaranje festivala, onda znate da je sve ono prije bilo dobro. Reakcije posjetitelja na ono što je festival ponudio su bile uglavnom ovakve: ‘dinamično, nadahnjujuće, nepretenciozno, opušteno, aktivno, pametno, vedro, poticajno, maštovito, uključivo, konkretno, nešto što bi trebalo postati tradicionalno…’  I evo, krećemo u smjeru da Brdo postane tradicija”, objasnio je Milan. 

Tijekom četiri dana predstavilo se oko 30 gostiju iz Hrvatske i susjednih zemalja – Slovenije, Bosne i Hercegovine i Italije. Gostovali su pisci, planinari, penjači, hodači, urednici i izdavački knjiga, gorski spašavatelji, glazbenici i arhitekti, blogeri, bajkeri, paraglajderi, fotografiji, planinski vodiči i voditelji praktičnih radionica. Na pozornici se predstavilo 15-ak knjiga, a u centru Bunker moglo se kupiti još puno više izdanja. 

brdo_knjiga

“Sve, naravno, na temu planina i prirode, sve posebne i zanimljive na svoj način. Uz to, imali smo tri izložbe, jednu fotografija, jednu plakata HPS-a i jednu tvitova HGSS-a. Program je već prve godine pratilo više od 600 ljudi, od osnovnoškolaca za koje smo s Hrvatskim šumama organizirali radionice u Muzeju Samobor, preko srednjoškolaca kojima je Darko Berljak (!) pričao o Himalaji, do publike svih generacija u centru Bunker ili na Žumberku i Samoborskom gorju. Za prvi, književni pa još i nišni i neobičan festival – bilo je iznad očekivanja, ponosno je istaknuo Milan.

Što donosi drugo izdanje festivala Brdo knjiga?

U tom duhu proteklih dana najavljeni su službeno datumi drugog izdanja. I ove godine će se festival održati u Samoboru u periodu od 18. do 21. svibnja. 

“Planine i knjige, ali uopće umjetnost nadahnuta njima ostaju fokus. Ove godine u programu sudjeluje još više gostiju, još različitijih umjetničkih usmjerenja. Mogu reći na primjer ovo: ‘Neka uđu glumci!’. Osim toga, ekskluzivno na festivalu otkrit ćemo novi veliki medijski projekt o hrvatskim planinama, zatim ugostiti legendu hrvatskog planinarstva s njegovom novom knjigom, i naravno predstaviti nove ili ponovno izdane vrijedne domaće i strane knjige koje čitatelje vode u Himalaju, engleske planine, Sloveniju, Gorski kotar, cijelim Pacific Crest Trailom ili Via Adriaticom sve do napuštenih stanova u Velebitu i začaranih kutaka Medvednice ili Samoborskog gorja”, najavljuje Milan.

brdo_knjiga

Zagrijavanje za Brdo knjiga odvija se u Zagrebu

Kako bi se svi prošlogodišnji, ali i novi obožavatelji festivala zagrijali za drugo izdanje, od 21. ožujka  do 26. travnja u tri zagrebačke knjižnice održat će se brojna događanja. 

“Pokušat ćemo ljudima koji dođu predočiti poantu festivala i zainteresirati za izlete u Samobor u svibnju. Uostalom i Zagreb ima svoju planinu, a nama je već prošle godine velik dio publike došao iz Zagreba. Ove godine Brdo dolazi i k njima.”

brdo_knjiga

U nastavku Milan ističe kako će ovaj najavni dio festivala uključivati tri predstavljanja knjiga, jednu izložbu likovnih radova i jednu izložbu fotografija. 

Program ‘pristupa’ iz Zagreba otvaramo u utorak 21. ožujka u Knjižnici Vladimira Nazora (Vodovodna ul. 13, Zagreb) u 18 sati. Na otvaranju tog zagrebačkog programa izložbom likovnih radova ‘Moje boje Himalaje’ autorice Jelene Martinović, detaljnije ćemo najaviti sve što pripremamo.”

Brdo knjiga najavljuje iduće događanja u Zagrebu: 

  • Utorak 21.3. u 18:00 ­sati – otvaranje izložbe likovnih radova „Moje boje Himalaje“, autorica Jelena Martinović, Knjižnica Vladimira Nazora, Zagreb
  • Utorak 28.3. u 18:00 sati – na marginama knjige „Nebo puno Himalaje“; sudjeluje Darko Berljak, autor knjige, Knjižnica Vladimira Nazora, Zagreb
  • Srijeda 12.4. u 18:00 ­sati – otvaranje izložbe fotografija „Prema Brdu“, autor Marko Lorenzo Blaslov, Knjižnica Dugave, Zagreb
  • Srijeda 19.4. u 18:00 sati – književno-putopisna večer „Tibor Sekelj i Aconcagua“; sudjeluje Juraj Bubalo, putopisac, Knjižnica Dugave, Zagreb
  • Srijeda 26.4. u 19:00 sati ­– predstavljanje knjige „Kvarnerskim otocima pješice i biciklom“; sudjeluju Lara Černicki i Stašo Forenbaher, autori knjige, Knjižnica Travno, Zagreb
brdo_knjigu

Brdu knjiga je tijekom prvog izdanja uspjelo ono o čemu svaki festival teži – steći vjernu publiku koja nestrpljivo očekuje novo izdanje! A mi jedva čekamo doznati puni program festival… Sudeći po najavi u Zagrebu, čeka nas fantastično drugo izdanje Brda knjiga.

FOTO: PR

Otkrij kako je bilo na festivalu prošle godine:

  1. premuziceva_staza
  2. brdo_knjiga
  3. brdo_knjiga