U ljeto 1975. godine po prvi je markirana i tako spojena planinarska dionica koja je povezivala slovensku i hrvatsku stranu planine Snježnik. 8. srpnja nakon punih 48 godina i nove obnove je službeno ponovno otvorena za sve planinare. 

Ideja pozivanja ova dva atraktivna vrha nastala je prije otprilike 55 godina. Prva markacija nove planinarske obilaznice atraktivnog imena “Put prijateljstva” postavljena je 5. srpnja 1974., a kada je 6. srpnja godinu dana nakon postavljan ona posljednja na slovenskom vrhu Snežnik, službeno je obilaznica otvorena. 

30 kilometarsku stazu su očistili, trasirali i markirali članovi planinarskih društava, točnije riječkog planinarskog društva Platak i slovenskog Snežnik iz Ilirske Bistrice. 

snjeznik_guslica

Osamostaljenjem Slovenije i Hrvatske 1991. put Snježnik – Snežnik bio je stavljen u stanje mirovanja jer ga je privremeno prekinula državna granica, ali hrvatsko-slovenske planinarske veze nikada nisu bile prekinute niti su oslabile. Još od osamostaljenja naših država PZS i HPS angažirali su se za uspostavu planinarskih prijelaza na državnoj granici, no zbog strogih pograničnih pravila nisu postojale odgovarajuće okolnosti za to ostvarenje. Tek 2023. ukidanjem schengenske granice ispunjeni su ponovno uvjeti za obnovu prekograničnih planinarskih putova”, piše na službenoj stranici Hrvatskoj planinarskog saveza

U subotu 8. srpnja točno 48 godina nakon postavljanja posljednje markacije ispod planinarskog doma Snježnik održana je svečanost povodom ponovnog otvaranja “Puta prijateljstva”. 

Naravno, obnovom ove atraktivne staze opet se otvara pitanje napuštenog planinarskog doma Snježnik koji se nalazi na čak 1.450 metara nadmorske visine te se ubraja među najljepše domove u Hrvatskoj, ali i šire. 

snjeznik_dom

Kako Novi list piše, predsjednik planinarskog društva Platak Zoran Bistričić je naglasio kako je dom upravo izgradio PD Platak te da je danas pod upravom Nacionalnog parka Risnjak. Već neko vrijeme se priča kako postoji mogućnost njegove obnove, no projekt i dalje čeka svoju realizaciju. 

“Ravnatelj nacionalnog parka upoznat je sa situacijom te projekt sanacije postoji, ali potrebno je ozbiljno prionuti radu te bez financijske pomoći grada, županije teško da će se planirano realizirati”, izjavio je za Novi list Zoran. 

Nastavi čitati još zanimljivih planinarskih priča:

  1. snjeznik_staza
  2. sneznik_slovenija11
  3. snjeznik_guslica_staza
  4. risnjak_crni_lug
  5. veliki_risnjak