Sve ljubitelje začina, ali i one koji će to tek postati, oduševit će vijest da je Školska knjiga objavila knjigu “Znanost začina” – otkrij kako se okusi stapaju i pokreni revoluciju u kuhanju dr. Stuarta Farrimonda, autora svjetskog bestselera “Znanost kuhanja” čije je prvo hrvatsko izdanje munjevito rasprodano prošle godine, samo četiri mjeseca nakon izlaska. U njemu je autor odgovorio na više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi te potaknuo čitatelje da oslobode svoju kreativnost na temelju kvalitetnog razumijevanja znanosti o hrani i kuhanju. 

U novoj knjizi “Znanost začina” odlazi korak dalje i nudi fascinantan uvid u jednostavna, znanstveno utemeljena načela koja će posve promijeniti način na koji upotrebljavamo začine. 

Kao znanstvenik nadahnut svijetom kemije, dr. Farrimond smislio je periodni sustav začina u kojemu su glavni začini organizirani u 12 skupina okusa, ovisno o tome koji je kemijski spoj najvažniji u njegovom profilu okusa. Autor daje podrobne upute kako se služiti periodnim sustavom te stvoriti vlastite kombinacije i jedinstvene mješavine začina. 

Prvi dio knjige, s drevnim trgovačkim rutama i suvremenim kartama, svojevrstan je vodič kroz palete začina koji su karakteristični za više od 40 svjetskih regija. U njemu čitatelji mogu otkriti ključne začine u različitim dijelovima svijeta (Bliski istok, Afrika, Južna Azija, Jugoistočna Azija, Istočna Azija, Amerika i Europa) i recepte za originalne začinske mješavine. U drugom dijelu knjige opisano je 60 najpoznatijih svjetskih začina i predstavljeni su izvorni i inovativni recepti koji će nadahnuti čitatelje da isprobaju neke od tradicionalnih začinskih mješavina ili umaka.

znanost_zacina

„Ljubitelji začina, pustolovi i znatiželjni kuhari, podignite svoju strast prema začinima na novu razinu zahvaljujući zanimljivim istraživanjima dr. Stuarta Farrimonda, uspješnog autora, znanstvenika, liječnika i učitelja koji se specijalizirao za znanost o hrani. Savladaj znanost koja se skriva iza kulinarske umjetnosti stapanja začinskih mješavina te nauči kako spojevi koji tvore okus(e) začina u novim kombinacijama stvaraju drukčije arome i osjete. Znanost začina nadahnut će te da kuhate na sasvim nov način”, poručuje urednik hrvatskog izdanja knjige Goran Bukan Breberić.

Nova knjiga dr. Farrimonda u prijevodu Vjekoslava Čule, dostupna u webshopu i svim knjižarama Školske knjige, namijenjena je svim ljubiteljima kuhanja koji žele doživjeti nove, uzbudljive kombinacije okusa. 

Bez obzira na to jesi li iskusni kuhari ili amateri, “Znanost začina” bit će ti pouzdan vodič u svijet fantastičnih, novih gastronomskih užitaka. Jedno je sigurno – začini ti više nikad neće biti skriveni u stražnjem dijelu kuhinjskog ormarića!

Otkrij još zanimljivih gastro tema:

  1. gin_tonik_zacini
  2. rapska_torta_rab2
  3. vagabundina_koliba1