Vikende u listopadu provedi na otoku Krku, posebno u Malinskoj u kojoj te očekuje jedinstven projekt Olive Touch satkan od edukativnog, gastro i wellness doživljaja. Dan ćeš započeti berbom maslina, relaksirat ćeš se u jedinstvenim wellness programima, osvježenje potražiti u bazenima ili još uvijek toplom moru, a večer dočekati zalaskom sunca uživajući u specijalitetima s maslinama koji će se naći na tvom tanjuru.

Prošetaš li ulicama Malinske na Krku shvatit ćeš da sezona na ovom, suncem okupanom otoku još uvijek traje. Na plažama su kupaći, restorani su puni, a sve se češće čuje žamor u maslinicima… 

masline_krk1

Listopad u općini Malinska Dubašnica u znaku je jedinstvenog programa Olive Touch koji na jedinstven način spaja tradiciju, doživljaj i destinaciju, a koji četiri vikenda u listopadu pretvara u najpopularnije mjesto za odmor i super zabavu na Kvarneru. 

Što je Olive Touch projekt na otoku Krku?

Olive Touch nastao je prije nekoliko godina kao projekt kojeg su pokrenuli maslinari, posebno OPG UTLA koji je zajedno s hotelijerima i turističkom zajednicom općine Malinska-Dubašnica kreator ovog doživljaja. Da je ideja edukativnog gastro & wellness programa pala ‘na plodno tlo’ govori sve veći interes posjetitelja koji vikend na Zlatnom otoku, provode odmarajući u pomno odabranim hotelima, upijajući posljednje zrake sunca ove sezone, ali i rješavajući se stresa u maslinicima u kojima upravo traje berba. 

malinska_krk

Program je baziran na četiri subote tijekom listopada, a Olive Touch izlet počinje svake subote u 10 sati kad se potrebno ukrcati u turistički vlakić koji će te odvesti do maslinika. U Masliniku (UTLA, Porat) dočekat će te vlasnik Branko Jud sa suprugom te odmah zaposliti (ne zaboravi ugodnu obuću i slojevitu odjeću) te ti pokazati kako se beru masline – simbol napretka, ljepote i zdravlja, ali i besmrtnosti, plodnosti, izobilja. 

masline_krk

Da ćeš učiti od najboljih kako se beru masline, govori i činjenica da je maslinovo ulje OPG UTLA sada među 500 najboljih ulja u svijetu (Flos Olei, svjetski vodič za kvalitetu maslinovih ulja). Kad u grupi berača sa stabla ubereš posljednju maslinu, sudjelovat ćeš u njihovom sakupljanju te pripremaju plodova koji se transportiraju u uljare. One su danas suvremene, mahom kompjuterizirane, pa je prerada brza i jednostavna, a zlatno blago vrlo brzo u bocama! 

No, da živiš u prošlosti, masline bi nosili u Bogovski toš, najveći tradicionalni mlin na ovom području kojeg pokreću konji. Danas je mlin van funkcije, te služi kao centralni dio zbirke obitelji Bogović čiji će ti domaćini Biserka i Ivica pokazati kako se na ovom mjestu nekad prerađivala maslina, ali i živjelo u Malinskoj i Dubašnici tijekom godine. 

Uputi se u Interpretacijski centar DUBoak

Izlet Olive Touch dalje kreće prema interpretacijskom centru ‘DUBoak’ koji je odlična turistička atrakcija (ne propusti na vidikovcu centra najljepši zalazak sunca na Krku) koja radi cijele godine, a koja je namijenjena cijeloj obitelji.

Postav ćeš razgledati u društvu stručnog vodiča uživajući u priči o maritimnoj baštini, ali i spoju dubašljanskih šuma i mora, a kad sve razgledaš i interaktivno doživiš slijedi okrjepa lokalnim specijalitetima, kušanjem maslinovog ulja i Olive Touch poklon.

Sirena vlaka kojim si se vozio općini ovog dana, označit će kraj izleta (koji po osobi košta 30 eura) te povratak u jedan od hotela u kojima te čeka bogat gastro i wellness program po posebnim cijenama tijekom trajanja ‘mjeseca maslina’. 

Za avanturiste koji žele više mali savjet: izlet možeš završiti dodajući Olive Touch programu vođenu interpretacijsku šetnju u trajanju ovisno o ruti koju odabereš. Za cijelu obitelj svakako je kružna, jednosatna šetnja (4 km) koja uključuje razgled „drmuna“ u Općini Malinska-Dubašnica tijekom koje ćeš saznati sve o drmunu, specifičnim krčkim načinom gospodarenja šumom. Kad doživiš spoj šume i mora i ponovo se vratiš ‘u civilizaciju’, Olive Touch weekend nudi dodatni užitak – dva obiteljska i jedan kultni hotel u ovoj općini uključili su se na poseban način u ovoj projekt nudeći puno više od samog smještaja (svi hoteli su s četiri zvjezdice). 

Hotel Villa Margaret je obiteljski hotel u kojem ćeš na poseban način doživjeti boravak u Malinskoj. U vlasništvu je obitelji Šabalja na odličnom položaju s pogledom na Malinsku. Hotel s 30-tak soba nudi jedinstven spoj tradicije i modernog, prirode satkane od elemenata maslinovog drveta i vode. Na ovom mjestu te čeka prekrasan, luksuzan wellness, ugodna atmosfera, ali i dodatan doživljaj – hotel ima vlastiti vrt koji omogućuje svakom gostu odabir namirnica s oznakom domaće, ali i iskustvo ribarenja s domaćinima i pripremu netom ulovljene ribe. 

Hotel Malin, kultno je mjesto u Malinskoj na Krku i omiljena baza za odmor svih generacija i hotel koji je poznat po odličnoj ponudi tijekom sezone, ali i zabavi i aktivnostima u postsezoni. Wellness programi, jedinstveni whiskey bar, Dani smijeha, Dani bakalara i jedna od najboljih Novih godina na Krku svakako su elementi koji čine post sezonu ove općine posebnom. U listopadu, u sklopu Olive Touch projekta, ovaj hotel nudi povoljan vikend paket za dvije osobe koji uključuje dva noćenja u sobi s balkonom, polupansionsku večeru, Olive Touch tematsku večeru u restoranu Mulino za dvoje, ali i masaže, izlet u maslinik, doživljaj wellnessa

Vikend paket u sklopu projekta Olive Touch nudi i obiteljski hotel Vila Rova (dobitnik nagrade Turistički cvijet 2022. godine za najbolji mali obiteljski hotela u Hrvatskoj) koji je smješten u istoimenoj uvali. Nalazi se uz vlastiti maslinik, nudi gostu osjećaj “kao kod kuće”, a u paketu posebno kreiranom za ovaj projekt gostima, uz pomno dizajnirane sobe i odličan wellness program nudi jedinstveno gastro iskustvo. 

U timu ovog hotela je chef Marin Pleše, pravi kuharski virtuoz zaslužan za fine dining iskustvo u restoranu hotela s pogledom na moru, a koji je za “mjesec masline” na Krku kreirao i poseban jelovnik. U fine dining sljedovima, sljubljenim s autohtonim vinskim etiketama tako se može naći kroket od skute i maslina na kremici od maslina, sirovi ‘Ikejime’ brancin s tartarom od mariniranih jadranskih kozica s dresingom od kapara, peršina i maslinovog ulja… Kao glavno jelo je pečena jadranska tuna, confitirani poriluk, krema od poriluka, s tapenadom od blitve i maslina, svježi tušt, tostirani lješnjak s umakom od slanih inćuna, a zvijezda ovog fine dining slijeda ipak se krije u slatkom tanjuru. U njemu je panna cotta od maslina, crumble od citrusa, prah od maslinovog ulja s kandiranim maslinama koje ovaj chef sam bere u masliniku hotela i kandira za gastronome koji uživaju u njegovim kreativnim tanjurima!  

Malinska u listopadu – čini se kao odlična ideja!

FOTO: Nikola Zoko 

krk_staze
dolovo_krk

Otkrij još priča s Krka:

  1. mjesecev_plato_krk
  2. Putevima_zlatnih_kapi_krckog_blaga
  3. baska_bracol
  4. otok_krk-