Kada jesen pokuca na vrata, ponovno se organiziraju wine&walk manifestacije, a nama su posebno omiljene one u Istri. Nakon što smo uživali u Motovunu na Teran Wine&Walku, u subotu 14. listopada na red je stiglo posebno vinsko izdanje – ono uz more. U pitanju je bilo peto izdanje događaja Wine&Walk by the sea koje se održava u okolici Novigrada i spaja najljepše strane ove istarske destinacije. 

Subota je osvanula savršena – ugodna temperatura, blagi povjetarac koji osvježava i dobro raspoloženi sudionici koji su jedva čekali otisnuti se na deset kilometara čistog hedonizma. 

novigrad_wine_and_walk

Početna i ujedno završna točka je bio samostan Dajla koji predstavlja savršenu kulisu, bilo ujutro dok smo tek čekali da se čaše napune s prvim degustacijama ili pak navečer kada je prostor poslužio za fantastičan party na kojem se tražila butelja više. 

No, krenimo od starta jer je ispred nas kružna staza duga 10 kilometara na kojoj nas je čekalo sedam punktova na kojima su se nudile po dvije čaše vina i po jedna istarska gastro delicija. 

Moram priznati da ima nešto čarobno i hipnotizirajuće u moru. Ono naprosto zove da sjedneš, duboko udahneš i uživaš u trenutku uz zvukove valova, žamor galebova, a ove subote i uz veselu pjesmu na svakoj okrjepnoj stanici. Otisnuli smo se na svoju eno i gastro hedonističku avanturu nešto prije podne, a za skoro tri sata smo stigli tek na treću stanicu. Iskreno, zapitali smo se gdje je vrijeme nestalo, a odgovor nam je pružilo upravo more. 

Jednostavno je teško samo proći pored punktova, uzeti vino i nastaviti dalje. Dan je bio toliko čaroban, da nam je u jednom trenutku bilo žao što nismo ponijeli i kupaći kostim. Iskreno bilo je teško nagovoriti se na pokret jer osim što smo na svakoj postaji degustirali odlično vino, bile su poslužene i ukusne istarske delicije te je sve bilo popraćeno uz zabavnu glazbu koja je podizala atmosferu. Sudionici su sjedili i guštali bilo uz stolove, a veliki broj je uzeo svoje čaše i upijao sunce na plaži. 

Kada smo shvatili da nam je skoro tri sata trebalo, a da nismo ni na pola puta, ubrzali smo tempo, hodajući uz novigradske plaže, sve dok nismo došli do punkta iznenađenja gdje nas je čekala kreativna likovna radionica u kojoj su se koristile boje pripremljene sa zemljom iz vinograda. Naravno, da smo zastali, okušali se u slikanju i tako dobili odličan suvenir. Ostavljamo vizure Novigrada iza sebe, te ulazimo u vinograde i maslinike, livade i polja – otkrivamo i onu drugu stranu okolice Novigrada.

novigrad_wine_and_walk

Na petom izdanju Wine&Walk by the sea sudjelovalo je čak 500 šetača i veliki broj pasa. Čekala nas je ponuda vrhunskih i nagrađivanih lokalnih vinara Veralda, Moreno Ivančić, Ghira, Demark, Degrassi, Leonardo Palčić i Pervino, ali i gourmet ponuda lokalnih ugostitelja koji su se pobrinuli da svojim delicijama pruže potpuni eno-gastronomski užitak. Morske bruschette, panin s pečenom svinjetinom i kremom od tartufa, pizzete alla istriana, brodet s palentom, pljukanci salsa i meso istarskih kobasica, gljivarski kotlić i štrudel od jabuke, oduševili su sve posjetitelje, a specijalitete su pripremali Poluotok, Konoba Nino, La Taverna, Kod Marice, Half 8, Zadnja prepreka odnosno grupa entuzijasta iz Novigrada te Aminess Maestral hotel. 

Naši vinski favoriti su bili Pervino, Degrassi i Leonardo Palčić, a kako to inače biva, doma smo se vratili s pokojom buteljom. Zato uvijek i idemo s dva ruksaka 😀

novigrad_wine_and_walk

Još jedno izdanje manifestacije Wine&Walk by sea pokazalo je kako događanja ovog tipa privlače veliki broj sudionika ne samo iz Hrvatske nego i susjednih zemalja. Koliko je zabava garantirana, govori i činjenica da većina sudionika koja jednom pohodi wine&walk događanje, se uvijek rado vraća. Mi smo tako sreli svoje suputnike od prošle godine s Teran Wine&Walka i, naravno, upoznali smo nove ljude s kojima smo se nazdravljali i plesali – i izmijenili brojeve. Wine&Walkovi jednostavno spajaju ljude!

teran_wine_walk_motovun
dajla_novigrad

Otkrij još zanimljivih priča iz Istre:

  1. rovinj
  2. jama_baredine
  3. cingarela_slap
  4. staza_bozanskih_izvora_rabac
  5. spilja_mramornica