U rujnu se hrvatska planinarska zajednica digla na noge zbog prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske koje je donijelo Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, točnije članak 16. koji se odnosi na upravljanje planinarskim domovima. U tom prijedlogu je stajalo da bi se planinarski domovi i kuće koji su smješteni na državnim i županijskim zemljištima dali na upravljanje javnim ustanovama i županijama, i to bez ikakvog sudjelovanja Hrvatskog planinarskog saveza i planinarskih udruga. Očekivano se digla velika prašina, a najviše je reagirao Hrvatski planinarski savez kao i brojne udruge. Brojna stajališta i prijedlozi izneseni su e-savjetovanju. 

Hrvatski planinarski savez je na svojoj službenoj stranici objavio priopćenje u kojem obavještava planinarski zajednicu da je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine “imajući u vidu komentare HPS-a i planinarskih društava pristupilo doradi nacrta zakonskog teksta”

mali princ, crnopac, velebit (22)

“U odnosu na izvorni nacrt zakonskog teksta koji je bio objavljen u e-savjetvanju objavljenom 1. rujna 2023., u kojemu je bilo predviđeno da županije i javne ustanove raspolažu planinarskim objektima davanjem u zakup a HPS i planinarske udruge nisu bile ni spomenute, novim uređenjem zakonskog teksta napravljen je iskorak u smjeru uvažavanja uloge planinarskih udruga na način da će se korištenje objekta uređivati ugovorom o korištenju i održavanju, zaključenim na neodređeno vrijeme i bez naknade. Uz ostalo, zakonskim tekstom definirane su sve vrste planinarskih objekata te njihova osnovna funkcija sigurnosti te boravka i odmora planinara i drugih posjetitelja, kao i obveze pružatelja ugostiteljskih usluga prehrane i pića da planinarima i drugim posjetiteljima omoguće korištenje vanjskih i unutrašnjih sadržaja u planinarskom domu neovisno o tome koriste li njihove usluge prehrane, pića i napitaka. Iz poslova upravljanja planinarskim objektima uklonjene su županije, a javne ustanove i ministarstvo nadležno za državnu imovinu zakonom primaju na sebe obvezu investicijskog održavanja planinarskih objekata. U odnosu na izvorni nacrt zakonskog teksta, u kojemu se planinarske udruge i njihova uloga u planinarskim objektima nisu spominjale, u usvojenom Nacrtu prijedloga Zakona Hrvatski planinarski savez spominje se 14 puta, a planinarske udruge 8 puta”, piše HPS. 

Na 262. sjednici 9.studenog 2023. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o upućivanju Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u saborsku proceduru. 

Kako HPS piše “novim uređenjem zakonskog teksta napravljen je značajan iskorak u smjeru uvažavanja uloge planinarskih udruga”. Hoće li prijedlog dotičnog Zakona biti prihvaćen ili ne, tek trebamo vidjeti.

Izvor: HPS

Nastavi čitati druge zanimljive planinarske priče:

  1. prenj_zelena_glava
  2. planinarenje_djeca
  3. sandra_svjesno_planinarenje1