Platak, omiljeno izletište Riječanki i Riječana, u svako doba godine oduševljavala i pruža onaj savršen bijeg u prirodu. Ljeti na Platku tražimo tako željeno osvježenje od vrućina, na proljeće i jesen uživamo u brojnim planinarskih izletima, a zimi odlazimo na skijanje i sanjkanje i uživanje u zimskim radostima. Ako si u potrazi za šetnicama na kojima u društvu cijele obitelji možeš uživati na snijegu, donosim popis laganih, ali i malo dužih staza. 

Čim se malo odmakneš od sanjkališta i skijališta, na Platku ćeš doživjeti potpuni mir i često ćeš na šetnicama biti posve sam. Nama se to dogodilo u više navrata tijekom zimskih mjeseci. Prednost Platka nije samo njegova laka dostupnost (zimi je pristupna cesta skoro uvijek posve očišćena), veliki parking nego i dva planinarska doma, Veliki i Mali dom, koji su otvoreni tijekom cijele godine (zimi vikendima) u kojima se uvijek možeš ugrijati i pojesti nešto toplo i fino. I dobra vijest – oba doma su dog friendly. Imaj na umu da Veliki dom prima kartice, dok Mali samo gotovinu. 

platak_snijeg

Poučna stazica puha Platka

Na ljeto je uređena nova poučna staza koja je kao stvorena za obitelji s malom djecom. Na poučnim pločama će mali i veliki zaljubljenici u prirodu doznati puno toga o prirodnom svijetu Platka, a postoje i dva uređena zabavna parka. 

platak_snijeg

Stazica puha Platka počinje kod Malog doma gdje možeš ostaviti svoj automobil, duga je svega 870 metara, prolazi kroz šumu te radi krug oko akumulacijskog jezera. Ova kratka, ali slatka staza savršen je odabir ako samo kratko želiš boraviti na snijegu ili ideš na prvi snježni izlet s malom bebom. 

Trim staza Platak

Na Platku s lijeve strane velikog parkinga počinje i završava kružna trim staza dužine 2,2 kilometra koja se zimi pretvara u pravu snježnu idilu. Ona vodi stazom kroz šumu te u početku ide paralelno uz Veliki dom i livadu, skreće u oštrom zavoju lijevo te se vraća kružno do početne točke. 

platak_snijeg

Kružna šetnica Platak-Jasenovica-Platak

Ako pak želiš provesti više vremena na snijegu i odmaknuti se od ljudi, uputi se na kružnu stazu Platak-Jasenovica-Platak. Ova staza je duga oko osam kilometara i prolazi 280 metara nadmorske visine, a počinje i završava na glavnom parkingu. Zimi je livada ispred Velikog doma popularna lokacija, stoga je najbolje izbjeći je. Kreni s parkinga cestom koja vodi do doma. Kod doma prestaje promet. Nastavi pratiti makadamsku cestu te ćeš kod velike ploče “Šetnice Platka” skrenuti lijevo u šumu, doći do livade te ponovno ući u šumu. 

Tu budi na oprezu jer smo mi u priči promašili skretanje prema vrhu koje se nalazi s desne strane. Kada smo shvatili da se već nalazimo na trim stazi (jer dio povratka se odvija putem gore opisane staze) nije nam se dalo vraćati te smo izgubljene kilometra nadoknadili šetnjom do i oko Malog doma. Ako ne želiš ići do vrha Jasenovica, staza je duga 5,5 kilometara i prođe se niti 100 metara nadmorske. 

Kružna staza Platak-Radeševo-Platak

Odlična opcija za snježni izlet predstavlja i kružna staza s Platka preko Radeševa do Malog doma. Ova staza je duga 6,6 kilometra, a na njoj se prođe oko 270 metara nadmorske visine. U početku vodi istom stazom koja vodi ka Snježniku, samo što ćeš kod dotičnog skretanja ići desno i tako doći do Radeševa. 

Na križanju imaš opciju da odeš stazom Radeševo ili posjetiš i skijalište. Svakako preporučujem da skreneš prema skijalištu, tu napraviš pauzu te se vratiš do križanja i nastaviš svoj put prema Malom domu. 

Ova staza uskoro vodi do križanja – desno kroz šumu nas put vodi ka domu, dok lijevo staza vodi do Schlosserovog doma, odnosno Risnjaka

Koju god od navedenih šetnica odabrao, nećeš pogriješiti. A dobra vijest je što svaka prolazi u blizini planinarskih domova, tako da ako se i prstići i nosići smrznu, toplina vatrice je blizu. 

Otkrij još staza na Platku:

  1. snjeznik_staza
  2. snjeznik_guslica_staza
  3. veliki_risnjak
  4. sleme_platak