Vjerujem kako ne postoji osoba koja barem jednom u životu nije isprobala kremšnitu, a rijetki su oni koji ovaj poznati kolač ne obožavaju. Velika sam obožavateljica kremšnita (volim ih jesti, ne raditi:)) i, naravno, da sam probala i one samoborske i one bledske. Oko ovog pitanja se uvijek vode rasprave – jesu li bolje one iz Samobora ili one s Bleda. Sve je stvar vlastitog ukusa i iskreno ne bih odbila ni jedne ni druge. No, ako moram birati, to će uvijek biti bledske kremšnite. 

Bledska kremšnita je toliko poznata da je postala jedna od vodećih atrakcija na Bledu. Teško je zamisliti boravak na ovom poznatom slovenskom jezeru, bez da barem jednom ne kušaš ovu slasticu. 

bled_kremsnita_slovenija
FOTO: Nikola Zoko

Mala povijest famozne bledske kremšnite

Bledska kremšnita nije samo ukusna i uvijek nekako traži repete, ona ima i dugu povijest. Prva kremšnita ugledala je svijetlo dana davne 1953. godine, a iza nje stoji slastičar Ištvan Kovačević koji se krajem 1940-ih s obitelji seli iz Vojvodine upravo na Bled. Počinje raditi za slastičarnicu Hotela Parka za koju je kreirao kremšnite za koje sigurno nije vjerovao da će postati jedan od simbola Bleda. 

bled_slovenija_kavana_park

Ištvan je modificirao tradicionalni recept iz Vojvodine, zamijenivši pola kreme sa šlagom. Po njegovom receptu se i dan danas radi bledska kremšnita. Isprva se radi lisnato tijesto, nakon kojeg točno sedam minuta se uz neprestano miješanje radi famozna krema. Ištvan bi nakon toga kremu ravnomjerno prelio na lisnato tijesto. Kada bi se krema potpuno ohladila, dodao bi šlag, još jedan sloj lisnatog tijesta.

Kremšnita se za kraj ukrašava s vanilin šećerom u prahu i reže precizno – dobiva se točno 60 komada koji su svi jednako veliki 7 x 7 centimetara. Po čemu ćeš isto prepoznati originalnu bledsku kremšnitu? Ona se na tanjuru treba “njihati”. 

bled_kremšnita_slovenija
FOTO: Nikola Zoko

Neobične zanimljivosti o bledskoj kremšniti

Bledska kremšnita ima istinske obožavatelje diljem regije, a od prvog primjerka napravljenog u Hotelu Park, slastičarnica je napravila, ni manje ni više, nego 16 milijuna kremšnita. 

bled_slovenija_kremsnite

Pri tome se koristilo preko 136 tona brašna, 8,7 milijuna jaja i 1,600,000 litara mlijeka. Kada bi se svih 16 milijuna kremšnita poredalo jedna za drugom, činile bi put dug 1.085 kilometara, a to je udaljenost od Bleda pa sve do Pompeja u Italiji. Ako bi se pak kremšnite složile jedna na drugu, stvorile bi zid visok 8,25 metara oko cijelog bledskog jezera.

Bled u Sloveniji sam posjetila tri puta i svaki put sam uživala u kremšnitama. A kako sam uvijek bila na više dana, priznajem da prilikom svog boravka nisam pojela samo jednu ? Tko još pojede samo jednu kremšnitu?!

bled_slovenija
rapska_torta

Otkrij još zanimljivih gastro priča:

  1. medenjaci_pille_r_priske_unsplash
  2. slastice_za_svaki dan
  3. vagabundina_koliba1