Uvijek kažem da je Bled ona destinacija koju možeš posjetiti u bilo koje doba godine jer će te svako lice ove slovenske destinacije podjednako oduševiti. Bled sam posjetila u više navrata i za vrijeme svakog godišnjeg doba – uživala sam u buđenju prirode na proljeće, posjetila ga na jesen kada uskače u svoje najšarenije ruho i čak dva puta u zimu kada odiše smirenom energijom, a svježi zimski zrak i pogled na snijegom okupane planine je prizor koji se ne zaboravlja tako lako. 

Ledenjačka jezera Bled i Bohinj se ubrajaju među najpopularnije slovenske destinacije. I mada su ova jezera međusobno udaljena svega pola sata, posve su drugačija. I dok Bohinj ostavlja pomalo “divlji” dojam i osjećaj da si odsječen od civilizacije, Bled odiše romantikom, elegancijom, a brojne vile i hoteli pružaju mu i dozu luksuza. No, nemoj da te to zavara – i na Bledu ćeš osjetiti “zov divljine” jer u njegovoj se okolici nalaze i brojne planinarske staze koje će zadovoljiti planinarske ambicije. 

bled_slovenija

Ipak, planinarenje u okolici Bleda je priča za sebe koju ćemo ostaviti za jednu drugu prigodu. U ovoj priči ću ti otkriti što sve trebaš vidjeti i doživjeti na i oko samog jezera. No, prije nego se otisneš mojim stopama, vrijeme je da otkriješ zbog čega se Bledsko (iliti kako ga Slovenci zovu Blejsko) jezero smatra jednom od najljepših destinacija u Sloveniji. 

Upoznaj bajkovitu stranu Bleda i njegovu bogatu povijest

Zbog svoje boje, dramatičnih vizura planina koje se nadvijaju nad jezerom, romantičnog otočića s crkvom, mističnim dvorcem koji je smješten na stijeni iznad samo jezera, Bled je postao simbol slovenskog turizma. I dan danas se upravo Bledsko jezero ubraja među top turističke atrakcije Slovenije. No, unatoč tome Bled je i dalje zadržao šarm malog pitoresknog mjestašca. 

Bled se nalazi na samom rubu Nacionalnog parka Triglav i planinarima i ljubiteljima prirode često je odabir za bazu za istraživanje ne samo jezera nego i cijelog Nacionalnog parka.

bled_slovenija

Jezero je dugo dva kilometra i isto toliko je široko, a njegova dubina na pojedinim mjestima iznosi oko 30 metara. Uvijek pomno tragam za Blejskim čudovištem, no osim ribica, patkica i labudova na jezeru, do sada moje oči nisu uočile nikakvu verziju slovenskog Loch Nessa.

No, zato sam doznala za Bledsku ljubavnu priču. Jednom davno, u dvorcu iznad jezera živjela je mlada udovica. Njenog muža ubili su provalnici. U njegovu čast ona je otopila svo svoje zlato i srebro od kojeg je napravljeno zvono za crkvu na otočiću. Kada je zvono trebalo biti preneseno na otok, stvorilo se jako nevrijeme. Brod se prevrnuo, čovjek utopio, a malo zvono je potonulo. Kaže se da se dan danas čuju zvuci malog zvona kako dopiru iz dubine jezera. Mlada udovica je otišla u Rim gdje se zaredila. Nakon njene smrti, Papa je na otok poslao jedno malo zvono. To zvono ispunjava želje svakog tko povuče njegov konop…

bled_slovenija

Bledsko jezero je nastalo tijekom Ledenog dana prije 12.000 godina, a Blejski, odnosno Bledski otok, jedini prirodni otok u Sloveniji, bio je naseljen već u periodu od 11. do 8. stoljeća prije Krista. Kasnije je otok starim Slavenima postao mjesto štovanja božice Žive koja je predstavljala ljubav i plodnost. Na otoku su pronađeni i stari grobovi… No, o samoj povijesti ovog pitoresknog otočića doznat ćemo kada stupimo na njegovo kopno kasnije u priči.

Službeno se Bled po prvi put spominje davne 1004. godine kada ga je njemački car Heinrich ll. poklonio biskupiji iz Bolzana. Na 130 metara visoko iznad jezera već tada je stajala utvrda koja danas ponosno nosi titulu najstarijeg dvorca u Sloveniji. 

Arnold Rikli – goli sunčani doktor kojem Bled može zahvaliti status wellness destinacije

Međunarodni status mondenog lječilišta europskog plemstva i elite, Bled može zahvaliti Švicarcu iscjelitelju Arnoldu Rikliju koji je sredinom 19. stoljeća razvijao prirodni zdravstveni turizam u ovom kraju Slovenije te je prvi izgradio prirodno lječilište na ovim prostorima. 

Dolazi iz bogate švicarske obitelji u kojoj je bio jedan od tri sinova. Njihov ambiciozni otac izgradio je industrijsko carstvo, a jednom prilikom poslao je Arnolda i njegovog brata Karla u jedno selo u Švicarskog gdje su otvorili novu tvornicu za preradu kože. Arnold obolijeva i za svoje pogoršano zdravstveno stanje krivi kemikalije koje su korištene u tvornici. 

bled_slovenija

Kao što pogađaš, bogati Arnold dolazi upravo na Bled kako bi se oporavio i nakon dvije godine otvara prirodno lječilište, napušta obiteljski posao i počinje razvijati svoje vlastite, hidropatske, prirodne metode liječenja. Redom su to bile kombinacije vode, sunca i zraka, poput sunčanja, kupanja u hladnog vodi i šetanja.

“Voda je dobra, zrak je bolji, a najbolje je sunce”, njegova je poznata rečenica. 

Njegovi gosti su se između ostalog kupali u kadama, nismo smjeli jesti meso i piti alkohol, boravili su u malim kućicama, a kao obavezni dio terapije, hodali su goli, pretežito na brdu Straža.

Arnold nije bio posebno omiljen među lokalnim stanovništvom. Je li razlog tomu bilo što je gol hodao po svom parku, nikad nije naučio slovenski jezik iako je na Bledu živio 52 godine, ili činjenica što nikad nije usvojio lokalne običaje, teško je procijeniti. Znakovi u njegovom parku su bili na njemačkom, a lokalci su ga zvali Švajcar zbog svoje nacionalnost i sunčani doktor zbog njegove promocije sunčanja. 

bled_slovenija

Slobodno možemo reći kako je Arnold bio ispred svog vremena jer gledano iz današnje perspektive, ovaj neobični Švicarac je razvijao ono što danas smatramo wellness turizmom. Njegova vjerovanja i način prirodnog liječenja su uključivali boravak na svježem zraku, hodanje i planinarenje, kupanje, kvalitetan san i umjerenu i kvalitetnu prehranu. Upravo danas brojni hoteli svojim tretmanima i ponudama prate Arnoldovu filozofiju i nude bijeg od svakodnevnog stresa i tako potrebnu relaksaciju. 

Arnold je dao izgraditi kupelje, šetnice, planinarske staze i kuće. 1895. godine je izgradio drvenu kuću i terme u prepoznatljivom švicarskom stilu, ali i bolnicu u kojoj je bio njegov ured. 1899. zbog njegove sve veće popularnosti, a to znači i sve većeg broja gostiju, izgrađeno je veliko kupalište. Malo po malo, Bled je počeo privlačiti i goste koji su na jezero dolazili na svoj godišnji odmor kako bi uživali na svježem zraku i u lijepoj prirodi. 

bled_slovenija

Početkom 20. stoljeća Bled se ubraja među najbolje turističke destinacije u Austro-Ugarskoj monarhiji. Njegovo lječilište je nakon Prvog svjetskog rata napušteno, no Bled nije zaboravio ovog neobičnog Švicarca. Arnold je dobio svoj kip, a svake godine u srpnju se organiziraju Rikli sportski dani koji uključuju i organizirane planinarske ture. Tijekom srpnja i kolovoza svake subote s početkom u osam sati u Spa Parku se organiziraju dvosatne vođene ture do brda Straža gdje su nekoć Arnoldovi golaći šetali i upijaju zrake sunce. Odjeća je danas ipak obavezna 😉

Što sve raditi na Bledu: 5 stvari koje obavezno moraš isprobati

Brojne su stvari koje obavezno trebaš napraviti i doživjeti na Bledu, no postoje one bez kojih ne smiješ napustiti ovu slovensku turističku destinaciju. Pa krenimo od početka…

Prođi kružnu stazu oko jezera Bled

Najbolji način da doživiš Bled i imaš pogled sa svih strana, je uređena kružna staza oko jezera. U pitanju je ugodna i lagana šetnica koja je prikladna za sve uzraste, a možeš joj se priključiti sa svih strana jezera. 

bled_slovenija

Kružna staza je duga oko šest kilometara, a za nju je potrebno oko jedan i pol do dva sata, a prođe se tek 50-ak metara nadmorske visine. No, staza je toliko predivna, da će ti sigurno trebati više od dva sata. Dobra vijest je što, čak i ako nisi u kondiciji i hodanje ti nije aktivnost koju redovito prakticiraš, ovu stazu možeš proći bez većeg napora. 

Na ovoj stazi se pružaju jedni od najljepših pogleda na jezero, Blejski otok i grad, ali i na okolicu. Proći ćeš pored uređenih kupališta, predivnih vila i hotela, ali i mirnih i skrivenih mjesta. 

bled_slovenija

Među popularnijim atrakcijama svakako se ubraja nekadašnja Titova vila koja je danas pretvorena u hotel. Kultni Grand Hotel Toplice djeluje poput kulise novog ubojstva Agathe Christie. Njegovo uređenje, pozicija, ali i bogata povijest predstavljaju svojevrsni bledski vremeplov. 

Posjeti Blejski otočić

Iskreno više puta sam posjetila Bled, no nekako se nikad na dnevnom rasporedu nije našao izlet do Blejskog otočića. Srećom to se prilikom mog zadnjeg posjeta promijenilo i moram priznati da ovaj izlet doživljaj Bleda čini kompletnim. 

bled_slovenija

Bledski iliti Blejski otok ima bogatu povijest. Najraniji otkriveni ljudski tragovi datiraju iz 3. stoljeća prije Krista. Otok je ljudima služio kao stanište, utočište ili su ga posjećivali za posebne prigode. Stari Slaveni su ovo mjesto smatrali svetim te su tu vršili paganske rituale. Krajem 9. i u početku 10. stoljeća Blejski otok je služio za pokapanje mrtvih.

Do njega možeš doći na više načina. Najjednostavniji je električnim brodom koji je najbrži način, a zimi ujedno i najprikladniji jer je zatvoren te štiti od hladnoće. Brod vozi svakih sat vremena u period od 10 do 15 h, a pristanište mu je pored Hotela Park. Cijena povratne karte za odrasle iznosi 14 eura, dok djeca plaćaju sedam eura. Poseban doživljaj je na otočić se uputiti tradicionalnim šarenim brodićem na vesla. Njihovo pristanište se nalazi nešto niže, točnije kod križanja ceste Svobode i Mlinske ceste kod Vile Bled. 

bled_slovenija

Slika romantičnog Blejskog otoka obišla je cijeli svijet i postala je turistički simbol Slovenije. Danas se na otoku nalazi crkva Marijinog Uznesenja u kojoj svaki posjetitelj treba zaželjeti želju, a ona će biti poslana u nebo potezanjem užeta u središtu crkve koje pokreće zvono (da, to je zvono s početka naše priče…). Stoga se nemoj iznenaditi ako na Bledu često čuješ zvono s otočića. A tko zna, možda čuješ i ono iz dubine jezera…

bled_slovenija

Tu je i 54 metara visoki zvonik na koji se možeš popeti, a tijekom penjanja ćeš otkriti kako se nekoć mjerilo vrijeme. Mali, ali zanimljiv muzej smješten je u kući iznad suvenirnice (koja je fantastična) i kafića. Nakon svog obilaska svakako popij kavu i isprobaj poticu, tradicionalni slovenski slatki kruh s različitim nadjevima (moja preporuka je onaj s orasima). Cijena ulaznice koja uključuje sve navedene lokacije iznosi 12 eura za odrasle, 8,50 eura za studente i umirovljenike, djeca plaćaju 5 eura, dok obiteljska ulaznica iznosi 24 eura. 

Definitivno jedna od vodećih atrakcija otočića su 99 stepenica koje vode od obale do crkvice. Inače, Blejski otok je popularna destinacija za vjenčanja, a to je bila oduvijek. Tako običaj nalaže da mladoženja treba svoju dragu prenijeti preko svih 99 stepenica, a mlada pri tome ne smije prigovarati. Ovaj čin paru osigurava sreću. Uvjerili su nas da i dan danas parovi prakticiraju ovaj običaj. Vjerujem da sigurno prije toga negdje vježbaju jer stepenice nisu ni ovako “za baciti”. 

Blejski grad – najstariji dvorac u Sloveniji

Već su i vrapci na grani upoznati s mojom ljubavi prema starih utvrdama i dvorcima. Blejski grad, nama poznat i kao Bledski dvorac, posjetila sam čak tri puta i moram priznati da je svaki put bio poseban doživljaj. 

bled_slovenija

Teško je zamisliti vizuru Bleda bez ovog mističnog dvorca koji se nadvija nad jezerom već stoljećima. Po prvi put se utvrda spominje davne 1011. godine kada dolazi u vlasništvo biskupa Adalberta iz Bolzana. Ova biskupija je vladala dvorcem sve do 1858. godine kada vrijedno imanje prodaje. Do Drugog svjetskog rata su se izmjenjivali vlasnici, da bi nakon rata dvorac postao državno vlasništvo.

bled_slovenija

Detalji iz modernijeg vremena otkrivaju kako je obnovljen sredinom 20. stoljeća, a današnji izgled i atrakcije finalizirane su na početku 21.stoljeća. Na prijelazu između ova dva stoljeća, 1999.godine Bledski je dvorac postao spomenik od nacionalne važnosti Slovenije. 

S Bledskog dvorca se definitivno pruža najljepši pogled na jezero i njegovu okolicu. Prvi vidikovac nalazi se prije ulaska u dvorac (ako dolaziš stazom) – već tada si oduševljen. No, u sklopu dvorca se nalaze još tri vidikovca, jedan ljepši od drugog. 

Osim nezaboravnog pogleda u sklopu dvorca te čeka vinski podrum u kojem možeš degustirati vino, tiskara u kojoj se nalazi Gutenbergov tiskarski stroj, restoran, muzej, kapelica, ali i toranj u kojem se nalazi izložba posvećena gore spomenutom Arnodlu Rikliju.

Bledski dvorac: korisne informacije

Postoje dva načina kako doći do Bledskog dvorca. Na prvu se možda čini kako je nemoguće doći pješke, no upravo taj način ti toplo preporučujem. Staza koja vodi do dvorca počinje iza crkve Sv. Martina, a priključiti se možeš i iznad službenog kupališta. Za svega 20-ak minuta nešto strmijeg hoda, doći ćeš do dvorca. Pristupiti mu možeš i osobnim automobilom prateći Grajsku cestu, a ispred dvorca nalazi se uređeni parking. 

Dvorac je otvoren od osam ujutro do 18 sati, s tim da je posljednji dnevni ulaz mogć do 17.30 h (računaj da ti je pola sata uistinu malo vremena). Cijena ulaznice iznosi 15 eura za odrasle, 9,50 eura za studente, dok djeca do 14 godina plaćaju 6 eura. Umirovljenici ostvaruju 20% popusta, 10% popusta se dobije uz Julian Alps karticu te isti popust ostvaruju i obitelji.

bled_slovenija

Probaj originalnu bledsku kremšnitu

Biti na Bledu, a ne uživati u famoznoj bledskoj kremšniti je gastro zločin. Desetljećima se vodi žustra rasprava čije kremšnite su bolje – one samoborske ili one bledske. Naravno, ovo je pitanje vlastitih preferenci, a moje su uvijek bile i ostale na strani one bledske.

bled_slovenija_kremsnite1

Iza originalne recepture stoji slastičar Ištvan Kovačević koji davne 1953. sigurno nije ni slutio koliko obožavatelja će ovaj na prvu jednostavan kolač imati. Ova poznata slastica danas uživa kultni status. Ima jedinstvene dimenzije 7x7x7, a da je prava znat ćeš  kad je dobiješ na tanjuru i kada se ona – zaljulja.

bled_slovenija_kavana_park

Postoji li mjesto gdje se ona jede u izvornom obliku? Da, u Kavani Park u kojoj su po originalnoj recepturi slastičari napravili i poslužili toliko kremšnita da bi se danas mogao napraviti čak osam metara visok zid oko cijelog jezera. 

Uživaj u wellnessu na bledski način

Idi stopama Arnolda Riklija i na Bledu uživaj u izvrsnom wellnessu koji u kombinaciji sa šetnjama, svježim zrakom i izvrsnim gastronomijom, pruža istinsku relaksaciju. 

Sava Hotels & Resorts nude izuzetno zanimljivu wellness ponudu, a ja sam isprobala onu Hotela Park u kojem sam ujedno i odsjela. Moram priznati da je ovaj fantastično uređen hotel imao jedan od najboljih pogleda u kojem sam ikad uživala. Većina soba ima izravan pogled na jezero, a još i danas nisam sigurna je li mi prizor jezera, otočića i dvorca ljepši za vrijeme izlaska ili zalaska sunca ili pak navečer kada Blejski grad poprima dramatičnu vizuru. 

bled_slovenija_hotel_park
bled_slovenija_hotel_park1

Hotel u ponudi ima polu pansionski smještaj, vrlo povoljne cijene za višednevni boravak u hotelu, a u zimskim mjesecima se na ovom mjestu možete raspitati i o besplatnom transferu na jedno od okolnih skijališta, kao što je, primjerice, Vogel.

bled_slovenija_hotel_park

Ovaj hotel ima još jedan dragulj –  na njegovom petom katu nalazi se wellness oaza nazvana Spa Park. Jesam rekla kako sam iz sobe imala jedan od najljepših pogledala ikad? 

E, pa Spa Park je sa strane jezera cijeli u staklu, što znači da se s bazena i iz sauna pruža nezaboravan panoramski pogled. Ovo je, bez pretjerivanja, najljepša wellness oaza u kojoj sam uživala u finskoj i parnoj sauni, u bazenu s termalnom vodom s temperaturom oko 30 stupnjeva, a u ponudi se nalazi i 10 vrsta masaža. Bazen je na raspolaganju gostima hotela od 7 ujutro pa sve do 21 sati dok se u svijet sauna može ući od 11 sati. 

bled_slovenija_hotel_park

Bled – odličan izbor u svako godišnje doba

Svako godišnje doba na Bledu ima svoje posebnosti. Zimi se ne propušta Advent koji se smješten u samom centru na promenadi. Tijekom vikenda na Adventu možeš uživati u odličnom programu na glavnoj pozornici, zaplesati i zapjevati, kupiti brojne tradicionalne suvenire, ali i uživati u specijalitetima koji se nude na kućicama. Na ovom Adventu se jedu tradicionalni slovenski specijaliteti – zagrij se jotom (varivo s kiselim zeljem i grahom), uživaj u jedinstvenom okusu kranjske kobasice, a dan zasladi štrudlom. Advent na Bledu traje sve do 14.1., no i nakon prvog vikenda u siječnju na Bledu je živo. S Bleda možeš ići na jednodnevne izlete na skijanje u, primjerice, Kranjsku goru. Gosti koji ostvaruju tri noćenja, dobivaju čak besplatan prijevoz do skijališta, a sve potrebne informacije možeš potražiti u Turističkom info centru kod Kavane Park ili iznad gradske tržnice. 

Bled je izvrsna destinacija za ljubitelje planinarenja. Na raspolaganju su lagane, ali i teže planinarske staze. Isto tako je Bled i odlična lokacija za istraživanje svih prirodnih znamenitosti Nacionalnog parka Triglav. 

Ljeti, od 1. srpnja do 31. kolovoza, za sve posjetitelje je organiziran besplatan prijevoz autobusom na tri relacije – Pokljuka, okolna sela i linija oko samog jezera. 

bled_slovenija

Bled je puno više od samo romantične vizure jezera u čijem se središtu nalazi otočić. Bled je outdoor i wellness oaza koja pruža bijeg od vreve i stresa u svako doba. Bled će zadovoljiti i izbirljiva nepca. A prije svega ćeš imati osjećaj da je na ovom jezeru vrijeme stalo, a ti bez brige i gledanja na sat možeš dan provesti u ugodnoj šetnji i upijati jedne od najljepših prizora u Sloveniji. Na Bledu sam bila više puta, a već imam novu must do listu kada ovu slovensku atrakciju posjetim ponovno. 

bohinj_slovenija

Otkrij još zanimljivih priča iz Slovenija:

  1. kamniska_bistrica_slovenija
  2. krizna_jama_slovenija
  3. ljubljana_slovenija
  4. rogaska_slatina_slovenija
  5. velika_planina1