Slovenija toliko toga nudi! Donat, Afrodita kozmetika, kristalne vaze Rogaška… Sve su to poznata imena koja potječu iz Rogaške Slatine! Udaljena samo sat vremena vožnje od Zagreba, nalazi se upravo ona, Rogaška Slatina koja je, osim doma renomiranih brendova, ujedno i poznato termalno lječilište. Zahvaljujući bogatstvu koje se nalazi u prirodnim termalnim izvorima, Rogaška Slatina ostaje, ali i postaje omiljena destinacija za produžene vikende, ali i duže boravke u Sloveniji te istovremeno nudi brojne aktivnosti s kojima možeš upotpuniti vrijeme!

Povijesna priča o termalnim izvorima u Rogaškoj Slatini proteže se kroz tisuće godina. Još u doba drevnih Rimljana, ovo područje postalo je poznato po korištenju termalnih izvora u svrhu zdravlja. Tijekom srednjeg vijeka, područje je bilo dio različitih feudalnih teritorija, dok se pravi procvat Rogaške Slatine kao traženog ljekovitog odmarališta dogodio u 18. stoljeću, kada su aristokracija i bogati slojevi pokazali interes za ljekovite vode. Habsburški car Leopold II često je posjećivao ovo lječilište, što je značajno pridonijelo njegovoj popularnosti.

Rogaška Slatina stekla je status kraljevskog lječilišta 1803. godine, što je donijelo dodatni prestiž. Ovo priznanje proizašlo je iz iznimnih ljekovitih svojstava voda i njihovog terapijskog učinka. Tijekom 19. i 20. stoljeća, Rogaška Slatina postala je poznato odredište za liječenje različitih bolesti, posebice reumatskih problema, što je rezultiralo izgradnjom luksuznih hotela i vila kako bi se smjestio rastući broj posjetitelja.

Danas je Rogaška Slatina jedno od najpoznatijih termalnih lječilišta u Sloveniji koje nudi savršen odmor, posebice ako želiš pobjeći od gradske buke i vreve. Iskoristi vrijeme i opusti se uz bazene i saune koje možeš pronaći u Grand Hotelu Sava i Grand Hotelu Rogaška te Hotelu Atlantida, a ostatak vremena saznaj što sve skriva ovaj presladak grad.

Svjetski poznata slava Donata

Nema tko nije čuo za mineralnu vodu Donat, od milja zvanu Donatica, zar ne? A jesi li znao da se njezin izvor nalazi upravo u Rogaškoj Slatini? Naime, magnezij je kemijski element koji je esencijalni nutrijent važan za ljudsko zdravlje i igra ključnu ulogu u mnogim biološkim procesima. Međutim, kad spominjemo Rogašku Slatinu u vezi s magnezijem, mislimo na ljekovitu vodu koja sadrži visoke koncentracije ovog minerala. Da, ova lokacija je poznata po svojim termalnim izvorima, među kojima su i izvori bogati magnezijem. Ljekovita svojstva vode iz Rogaške Slatine, posebice u kontekstu reumatskih problema i problema s mišićima i zglobovima, često se pripisuju prisutnosti magnezija. Magnezij može imati opuštajući učinak na mišiće i pomoći u smanjenju napetosti.

FOTO: Arhiv Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina

Magnezij također ima važnu ulogu u brojnim biološkim funkcijama u tijelu. Sudjeluje u aktivnostima enzima, održava ravnotežu elektrolita, podržava zdravlje srca i mišića, te sudjeluje u metabolizmu. Nedostatak magnezija može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući umor, grčeve mišića, poremećaje srčanog ritma i druge. Stoga, voda iz Rogaške Slatine, obogaćena magnezijem, može pružiti posjetiteljima ne samo ugodno termalno iskustvo već i potencijalne zdravstvene koristi povezane s magnezijem. Važno je napomenuti da se prije bilo kakvih terapija ili promjena u prehrambenim navikama uvijek konzultira s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom što možeš napraviti u Medical Centru u kojem se nalaze i sami izvori Donata.

FOTO: Arhiv Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina

Mineralnu vodu možeš kupiti u bočicama u mnogim trgovinama u Rogaškoj Slatini, ali moj savjet je da posjetiš Medical Center i direktno konzumiraš svježu vodu iz prirodnog izvora. U posebnom prostoru se nalaze specifična mjesta gdje posjetitelji mogu koristiti izvore i napuniti boce ili čaše. Samo ispijanje je također svojevrstan ritual. Možeš birati između tople i hladne izvorske vode, a zatim se ugodno smjesti na jednu od klupa ili izađi u park i uživaj u relaksaciji i ispijanju Donatice.

Važnost prirodne njege koju nudi Afrodita Cosmetics

U Rogaškoj Slatini  je nastala i poznata marka kozmetike, Afrodita Cosmetics. Danas kultni brend čiji sam vjerni korisnik već nekoliko desetljeća, svakako je jedan od vodećih beauty brendova u ovom dijelu Europe, a njihova priča započinje 1970. godine. Naime, tada je osnivačica Afrodite, gospođa Danica Zorin Mijošek, otvorila prvi kozmetički salon u Rogaškoj Slatini.

S vremenom je krenula u izradu vlastitih proizvoda za njegu lica, a prvijenac je bila krema od kamilice (moj najbolji prijatelj za vrijeme pubertetskih divljanja kože). Ulaganje u nove tehnologije, vrhunski prirodni proizvodi te konstantna želja za učenjem i istraživanjem, postavili su Afroditu na visoku ljestvicu te su proizvodi prepoznati i na stranom tržištu.

Danas možeš posjetiti i njihove prostore smještene u Rogaškoj Slatini te saznati brojne detalje o više od 650 proizvoda koliko ih se može pronaći u njihovom asortimanu. Nit vodilja je oduvijek bila i ostala kombinacija vrhunskih proizvoda i poštivanje okoliša, a svakako predlažem i da odeš na tretman lica u jedan od dva Afrodita salona koja se nalaze u Rogaškoj Slatini te isprobaš iz prve ruke zašto su toliko popularni.

Staklarna Rogaška i kultna kristalna umjetnost

Rogaška Slatina u sebi čuva i jedan izuzetan dragulj s duboko ukorijenjenom tradicijom – Staklarnu Rogaška. Ova staklarna nije tek puki proizvođač staklenih predmeta, već je čuvarica staklene umjetnosti koja se prenosi s generacije na generaciju.

Sjećam se kako je jednom prilikom tata nespretno ispustio kristalnu vazu, a mama ispustila očajan krik „Nisi valjda potrgao Rogašku?!“. Je, potrgao je Rogašku, ali nije bila takva drama jer smo doma imali još dvije vaze, ogromnu zdjelu, set čaša za vino, za šampanjac i old school pepeljare. Sve iz Staklarne Rogaška! Stoga me oduševio posjet tvornici gdje sam imala prilike vidjeti kako ovaj predivan kristal nastaje.

Uzmi u obzir kako Staklarna Rogaška ima svoje korijene usađene u povijest koja seže unatrag više od 350 godina, a sama staklarna osnovana je 1927. godine. Ono što izdvaja Staklarnu Rogaška nije samo njezina dugovječnost, već i posvećenost majstorstvu. Svaki komad stakla oblikuje se s pažnjom i preciznošću, često pod rukama iskusnih majstora koji su svoje umijeće usavršili tijekom desetljeća iskustva. Tradicionalne tehnike prenose se s koljena na koljeno, čuvajući autentičnost i ljepotu svake kreacije. Od puhanja stakla, oblikovanja u drvenim kalupima kakvi su se koristili i stoljećima ranije pa sve do ručnog graviranja i laštenja – svaki proizvod Staklarne Rogaška radi se ručno, uz eventualne mini pomoći tehnologije.

Kvaliteta ovog kristala je prepoznata i na svjetskoj razini te se proizvodi izvoze diljem svijeta, a ono što jedino ostaje nepromijenjeno jest luksuzan i funkcionalan dizajn koji spaja modernu umjetnost i tradiciju na najbolji način.

Orguljarstvo Škrabl i harmonija zvuka

Malo drugačija avantura koja je doslovno glazba za dušu jest posjet Orguljarstvu Škrabl gdje se izrađuju, pogađaš, orgulje! Od samog starta do samog finiša, na ovom mjestu se proizvode, ali i restauriraju orgulje koje možeš pronaći u crkvama i katedralama diljem svijeta.

A kada kažem diljem svijeta, mislim na više od 450 orgulja koje su svoje domove pronašle u 26 država na pet kontinenata! Orguljarstvo Škrabl započelo je s radom 1990. godine i vrlo brzo postalo jedna od najvećih radionica orgulja u Europi s proizvodnjom i renovacijom od 12 do 20 orgulja godišnje. U obilasku se možeš upoznati sa svim detaljima proizvodnje, od drveta koji se koristi (sve je iz Slovenije), preko lijevanja i finalno do ugađanja zvuka.

Iako na prvi pogled zvuči kao klasično stvaranje instrumenta, ovdje je u pitanju zaista složeni proces koji zahtjeva brojne izračune, mjerenja, uzimanje u obzir veličinu dvorane/crkve/katedrale u kojoj će se nalaziti, akustiku prostora, vibracije… Pravi znanstveni projekt na kojem rade brojni profesionalci kako bi se u konačnici dobilo savršeno glazbalo. Šećer na kraju je posjet prostoriji u kojoj se nalaze i modernije verzije elektroničkih orgulja koje u sebi već sadrže određene melodije, ali ipak nema do zvuka kada se zasvira na klasičnom instrumentu!

Paviljon kaktusa s više od 7000 vrsta

Pomalo neočekivana zbirka koju svakako trebaš pogledati kada se nalaziš u Rogaškoj Slatini jest zbirka kaktusa! Obuhvaća raznovrsne vrste kaktusa, ali i sukulenata, među kojima se ističu i neke posebice rijetke vrste, čija je vrijednost nemjerljiva s obzirom na njihovu ograničenu dostupnost u drugim zbirkama. Procjenjuje se kako zbirka, prema stručnjacima iz “Društva prijateljev kaktusa Slovenije“, broji više od 7000 kaktusa i sukulenata različite starosti.

Sve je započelo u vremenu između I. i II. svjetskog rata, kada je kolekcionarstvo kaktusa postalo sve popularnije u Sloveniji, a posebice je zainteresiralo gospodina Zvonka Čoha koji je prikupljao ove fascinantne biljke više od 40 godina te tako izgradio jednu od najbogatijih zbirki u Europi. Njegovu zbirku prepoznala je Općina Rogaška Slatina te je javnosti predstavljena kroz postavljanje Paviljona kaktusa!

Anin dvor kao šećer na kraju

Predlažem da svoj obilazak Rogaške Slatine završiš u muzeju Anin dvor koji nudi sukus svega iz ovoga grada i spaja povijest i relikte prošlosti sa sadašnjosti uz pet različitih zbirki. Samo ime Anin dvor odnosi se na Anu, zaštitnicu žena koja je pomagala svakome u nevolji, a zbog svojih dobrih dijela je dobila i crkvu svete Ane te muzej nosi njezino ime.

Kada uđeš u Anin dvor, prvo te dočeka raskošna mala Kristalna dvorana koju krase stakleni detalji iz Staklarne Rogaška. Dvorana je to koja služi za brojne zabave, vjenčanja i domjenke, a nakon nje se dolazi do  prostorije u kojoj se nalazi Grafička zbirka od stotinu grafika koje je marljivo skupio švicarski kolekcionar, Kurt Müller.

Nakon prolaska kroz grafike, vrijeme je za posjet Zavičajnoj zbirci koja nudi presjek povijesti Rogaške Slatine uz mnoštvo artefakata, ali i Kraljevsku zbirku dinastije Karađorđević. Brojne fotografije, ordeni, privatne stvari poput dugmadi i pljoski, portreti… Nema čega nema vezanog uz dinastiju Karađorđević, a zbirka se zatim nastavlja u prostoriju tzv. Autograma brojnih poznatih celebova iz čitavog svijeta.

Put nastavljaš u prostoriji gdje se nalazi Zbirka stakla koja te vodi na interaktivno putovanje kroz stvaranje kristalnih remek dijela Staklarne Rogaška, a možeš „napuhati“ i vlastitu čašu s natpisom ili motivom po želji i odnijeti je doma za uspomenu. Zatim te obilazak vodi do Zbirke Parkova uz totalno fora interaktivni način istraživanja svih lokacija Rogaške Slatine, a ujedno možeš vidjeti i autohtone vrste drveća koja tamo rastu.

Istražujući muzej, dolazimo i do zbirke posvećene Afrodita Cosmetics i maloj povijesti od nastanka 1970. godine pa sve do danas, a možeš vidjei i novitete iz posljednjih beauty linija. Za kraj, ništa bez vode! Odlična instalacija koja odaje počast termalnim vodama i prirodnom bogatstvu ovoga grada predstavljena je uz opuštajuće zvukove te veliki bazen koji krase staklene barke koje doslovno lebde nad vodom na mjestu gdje se nalaze mineralni i termalni izvori.

Rogaška Slatina se možda na prvi pogled čini kao da je stvorena isključivo za opuštanje uz bazen i saune, ali ona je puno više od toga. Kraljica termalnih izvora ujedno je i dom kultnim proizvodima po kojima je Slovenija poznata diljem svijeta te nudi brojne aktivnosti idealne za provesti fantastičan produženi vikend.

kamnik_slovenija
bohinj_slovenija

Otkrij još zanimljivih priča iz Slovenije:

  1. kamniska_bistrica_slovenija
  2. ljubljana_slovenija
  3. slap_orglice_slovenija