Matejka Buča poznato je ime svim ljubiteljima kuhanja i pripreme slastica. U gastro svijet je zakoračila prije 13 godina i ušuljala se u naše kuhinje svojim blogom Like Chocolate. Dijelila je sa čitateljima svoje recepte za svakodnevna jela, ideje za ručkove, ali i slatke i slane recepte za svaki ukus. Matejka je s vremenom svoje recepte predstavila javnosti u vlastitim kuharicama „Svaki dan“ i „Svaki dan nešto novo“, a sada je na police knjižara stigla i treća kuharica posvećena isključivo slatkim jelima, „Slastice za svaki dan“. Kako je došlo do toga, što joj je najveća inspiracija i kako isprobava vlastite recepte, otkrila nam je u nastavku!

Slastice su oduvijek moja prva ljubav kad se radi o kuhanju i pečenju, s njima je uostalom sve i počelo prije više od 13 godina. Priprema slastica me opuštala i zabavljala stoga sam odlučila pokrenuti blog kako bih skrenula misli sa posla na nekoliko sati dnevno. I danas je slično – iako svaki dan kuham i pripremam hranu u sklopu posla, kada se osjećam napeto i nemirno, volim zaroniti ruke u brašno i nešto umijesiti. Zato sam osjećala da je vrijeme za jednu slatku kuharicu, i baš mi je bio gušt raditi na njoj“, započinje slatku priču Matejka.

Pojašnjava kako ta ljubav nije ništa novo i neuobičajeno jer zapravo kuha i peče kolače od malih nogu, a prvi kolač je sama ispekla sa sedam godina. Kao što to biva u većini slučajeva, sve je krenulo od mame i bake.

Moja mama je odlična kuharica, kao što je bila i moja baka, stoga sam učila promatrajući njih, virkajući im ispod lakta ili pomažući s pripremom. No uvijek sam najviše voljela peći kolače. Svakodnevno smišljanje i nakuhavanje ručkova za cijelu obitelj i mene umara, kao i većinu, te često pribjegavam brzim i jednostavnim jelima koja vole naša djeca“, pojašnjava te otkriva kako su joj najranije uspomene najviše vezane uz baku i njezino odokativno pripremanje kolača. Vjerojatno nam je svima poznat princip po kojem su bake pripremale kolače – nikad prema receptu, nego uvijek prema onome što se nalazi kod kuće.

Mama uvijek govori kako baka nije dva puta napravila isti kolač jer je svaki puta koristila druge sastojke. Često sam pomagala baki raditi vanilin kiflice i kekse na mašinu, a onda bi posebno za mene jednu turu keksića malo jače ispekla jer sam voljela bolje pečene (da ne kažemo zagorene) kekse“, kroz smijeh se prisjeća Matejka.

Iako nije profesionalno školovani kuhar ili slastičarka, Matejkini recepti su pronašli put do brojnih kuhinja jer su prilagođeni baš za pripremu kod kuće i na to je iznimno ponosna baš zato što ih svatko može pripremiti s onime što ima doma ili može lako nabaviti. A Matejka je s učenjem  krenula od samog starta, učeći iz interesa, istraživajući, čitajući, isprobavajući.

Često kupujem kuharice i iz njih crpim znanje i inspiraciju i tako već 13 godina. Savladala sam osnove – tijesta, kreme, umake – što mi je omogućilo da sama osmišljavam i kreiram nove recepte, doslovno iz dana u dan. Ipak, u procesu izrade ove knjige još sam mnogo toga naučila i zato mi je ona još i draža. Slastice same po sebi nisu toliko zeznute koliko je važno biti precizan i pratiti upute. Ljudi vole vrludati, smanjivati količinu šećera, mijenjati vrstu brašna, dodavati ili izbacivati sastojke i onda se čude kada im nešto ne uspije ili ne izgleda kao na slici. Za pripremu slastica potrebna je vaga, strpljenje i koncentracija, pogotovo ako radimo nešto delikatnije od, primjerice, banana kruha. Dosta sam rano u procesu osmislila koncept i podijelila deserte u kategorije jer sam znala koje skupine slastica želim uključiti. Bilo mi je jako važno da imam kategoriju Osnovni recepti – ti su recepti kao kocke slagalice onima koji žele sami kreirati recepte za sebe i svoju obitelj i prijatelje i na njih se nadovezuju mnogi recepti u ostalim kategorijama. Neke sam recepte isprobala samo dva puta i odmah bila zadovoljna, dok sam neke testirala i 10 i više puta – primjerice recept za biskvit koji se samo izmjenom jednog ili dva sastojka može napraviti u više od pet varijacija“.

Matejka odmah priznaje kako je u procesu stvaranja knjige bila dosta nesigurna. S obzirom na prve dvije iznimno uspješne kuharice koje je publika ekspresno prihvatila, samoj sebi je napravila pritisak da sljedeća bude još bolja. No negdje na polovici procesa napravila je, i to isti dan, dvije fotke i dvije slastice koje su joj se odmah činile kao idealna kombinacija za prednju i zadnju naslovnicu. Taj trenutak, kada je vidjela te dvije fotke tako zajedno i shvatila da je riješila cover na pola procesa, joj je dao vjetar u leđa i samopouzdanje za dalje. Također, treba uzeti u obzir kako Matejka u potpunosti sve odrađuje sama.

Svoje kuharice izdajem sama (bez posredstva izdavačke kuće) što znači da gotovo cijeli proces od osmišljavanja koncepta, preko nabavke, testiranja, kuhanja, fotkanja, obrađivanja fotki, pisanja tekstova, pa sve do pregovora oko cijena, ovjere tiska, promocije, obrade i pakiranja narudžbi itd. radim sama. Uz mene su tu samo moja divna lektorica Suzana te moj grafički urednik Žarko. To je zaista vrlo izazovno jer nemam oslonac u slučaju da sam nesigurna, moram sama stati iza svake odluke i sama preuzimam sve rizike. No to je ujedno i prednost – jer mi nitko ne diktira što trebam raditi i kako to treba izgledati. Koliko god bilo izazovno i zahtjevno, ja to volim, pisanje kuharica mi je najomiljeniji dio mog posla“.

S obzirom na to da je u pitanju već treća kuharica koju izdaje, Matejka kaže kako je sada to iskustvo bilo velika prednost. Sjeća se početaka kada je za svaki recept znala okinuti i po 100 fotografija da bi izabrala 3-4 najbolje. Danas puno bolje raspolaže vremenom jer ima dovoljno iskustva da zna kakve fotke funkcioniraju, što želi postići rekvizitima, kakvo svjetlo odgovara kakvom kolaču… Također, pomoglo je i to što je na početku odlučila da će fotke biti vrlo jednostavne, sa što manje rekvizita i detalja kako bi slastice došle što više do izražaja.

Matejkini recepti popularni su i zato što ne koristi sastojke niti opremu koje je teško nabaviti, a ako je slučajno u receptu neki neobičan sastojak (što je zaista rijetko), uvijek predloži alternativu. Osim toga, od prvoga dana su svi njezini recepti vrlo detaljno objašnjeni pa uspijevaju i početnicima, a tog pristupa se drži i u knjigama. Sve Matejkine kuharice sadrže i savjete i pravila za pripremu hrane koji olakšavaju kuhanje onima s manje iskustva, a u Slasticama za svaki dan se nalazi nešto više od 80 recepata podijeljenih u sedam kategorija.

Svaka kategorija donosi i niz povezanih savjeta. Primjerice, prije nego zaronite u slastice s voćem možete pročitati 10 savjeta za kuhanje s voćem. Osim toga, kuharica sadrži detaljan vodič kroz namirnice i opremu koje koristim, kao i savjete kako čuvati slastice te što učiniti s ostacima namirnica i gotovih kolača“, zaključila je.

A s obzirom na to da smo i mi u redakciji pasionirani ljubitelji Matejkinih recepata, jedva čekamo da se dohvatimo Slastica za svaki dan! Kuharicu možeš naručiti putem bloga Like Chocolate, a osim toga dostupne su i u 30-ak knjižara diljem Hrvatske (cijeli popis se nalazi također na blogu). Sve tri knjige će također biti moguće kupiti i na nadolazećem Interliberu i to na štandovima Splitski kantun/Slatkopedija te Hoću knjigu.  

rapska_torta

Još gastro priča pronađi ovdje:

  1. medenjaci_pille_r_priske_unsplash
  2. rapska_torta_rab2
  3. enosophia_dika
  4. vagabundina_koliba1