Slavoniju sam posjetila više puta i svaki put iznova se zaljubim u ovaj dio Hrvatske – u prirodu, u ljude i njihovo srdačno gostoprimstvo, ali i u hranu i posebno slavonska vina. Ovaj put sam se u Slavoniju uputila ciljano – kako bih kušala Dika vina vinarije Enosophia koja možda dolazi iz malog mjesta Feričanci, no njihova priča je uistinu velika. Vrijeme je da ju upoznaš!

Dan je bio kao stvoren za uživanje, a osim predivnog jesenskog vremena, za čisti hedonizam na slavonski način bile su zadužene naše domaćice Milica Jovanović Kustura (rukovoditeljica prodaje i marketinga), Tea Trošelj, koja je zadužena za digital marketing, Eva Matoković (domaćica vinskog turizma) i Jenette Šimić (voditeljica vinskog turizma) koje su nas dočekale sa širokim osmijehom i prvim spremnim buteljama. 

enosophia_dika

Enosophia je za one koji u vinu traže iskustvo

Priču smo započeli s linijom pjenušaca jer vinarija vjeruje kako su vina tu da se piju i uz njih stvaraju sjećanja, a ne da čekaju svoju posebnu prigodu i skupljaju prašinu na polici. Enosophia vjeruje kako svaka prigoda može biti posebna te uz čašu dobrog vina trebamo slaviti život. Vinarija je pomno birala i svoje ime te slobodno možemo reći kako su njihova vina mudrost u čaši. 

enosophia_dik
FOTO: Nikola Zoko

Uz pjenušac dobrodošlice posjetili smo njihov stari podrum koji datira još iz davne 1804. godine čiji šarm je i dan danas održan. Sa suprotne strane starog podruma danas se nalazi kušaonica koja je nekoć bila podrum za rakiju. 

Dika vina spajaju moderni pristup i slavonsku tradiciju

U kušaonici nas je dočekala njihova linija modernih vina Dika koja je kao brend nastala 2009. te 2015. doživljava rebrending prilikom kojeg se velika pozornost pridodala i vizualnom identitetu samo brenda. Uz obilati doručak na slavonski način (još uvijek razmišljam o jetrenoj pašteti i namazu od čvaraka…), kušali smo prva Dika vina te probudili svoju kreativnu stranu izradom buketa za bocu vina.

Kao što samo ime brenda govori, Dika stoji za slavonski ponos, a njihova Graševina je namijenjena odvažnim ženama. Na etiketi ovog citrusnog i svježeg vina nalazi se skladateljica Dora Pejačević koja nije smjela potpisivati svoje skladbe jer je – bila žena. Enosophia je 100 godina nakon njene smrti odlučila posvetiti svoju Graševini upravo njoj.

No, ne odaje počast nekome ili nečemu samo etiketa Dika Graševine. Svako vino u sklopu ove linije ima svoju zasebnu priču koja na tako promišljen način ne samo da ujedinjuje ponos i veliko slavonsko srce nego i prepoznatljivi humor i šarm Slavonije. Jer ipak je ovaj dio Hrvatske poznat po svojim srdačnim stanovnicima zbog kojih se Slavoniji uvijek rado vraćaš. 

Moju pažnju je privukao Sauvignon Blanc Dika na čijoj etiketi se nalazi simpatični jelen. Kao što pretpostavljaš, jelen se na butelji nije našao bez razloga. Jeleni i srne obitavaju u Feričancima, tu dobro žive, a vole i uživati. Koliko? Toliko da su prvi urod – pojeli. Enosophia, u pravom slavonskom duhu, je odlučila svoj Sauvignon Blanc posvetiti upravo hedonističkom jelenu. 

Svježi i blago kremasti Chardonnay Dika posvećen je hrastu, točnije hrastovoj šumi. Spaja najbolje od slavonske zemlje, a poglede privlači zelenkasto-žutom bojom i nudi mirise ananasa, vanilije i žute jabuke. 

Nakon radionice uputili smo se na vožnju u kočijama kroz Enosophia vinograde sve do buduće lokacije njihovog restorana u kojem ćeš moći kušati upravo delicije u kojima smo mi tog jesenskog dana uživali. Vjeruj mi, ako si u potrazi za vrhunskom i ukusnom slavonskom hranom, poput mene ćeš nestrpljivo čekati otvaranje restorana u kojem ćeš, naravno, sljubiti Enosophia vina uz gastro delicije. 

enosophia_dika
enosophia_dika

U kočijama smo se odvezli do moderno uređene vinarije gdje smo doznali sve o samoj proizvodnji vina, uz naravno – čašu pjenušca Memoria koji slavi trenutke koje želimo zabilježiti –  a to možeš učiniti tako da na etiketi označiš datum kada si sa svojim najmilijima otvorio ovaj pjenušac. 

enosophia_dika
enosophia_dika
FOTO: Nikola Zoko

Posjetili smo i novi moderni vinski podrum koji je otvoren 2020. godine, a simbolizira sinergiju tradicije i suvremenosti s bačvama izrađenim od hrastovih stabala koji okružuju njihove vinograde. 

Kako se sljubljuju Dika vina uz slavonske delicije, otkrili smo i naravno, kušali, tijekom ručka. Kroz četiri slijeda na koncu smo imali priliku isprobati i Cabernet Sauvignon koji oduševljava svojom rubinski crvenom bojom, svježinom, ali i začinskom aromom, kao i Rose u kojem smo uživali uz desert. 

Dika vina vinarije Enosophia nude različite sorte i širok spektar okusa, tako da će svatko vrlo lako pronaći svog osobnog favorita. Odluka je teško pala, no ako moram birati samo dvije sorte, to su Sauvignon Blanc i Cabernet Sauvignon. Dobra vijest je što su Dika vina cjenovno pristupačna te su dostupna u većini trgovina. 

enosophia_dika
FOTO: Nikola Zoko

Kako sama vinarija ističe ovo nisu vina o kojima moramo znati sve da bismo ih razumjeli – ovo su vina koja nastaju u vinogradu, koristeći sve ono najbolje što nam priroda daje. A to najbolje je u Diki doista prisutno: to je plodna slavonska zemlja, to su odlični položaji na kojima se generacijama uzgaja vino, to je tradicija oplemenjena najnovijim znanjima, to je obilje (jer Slavonija doista daje obilje) u svakoj čaši. 

Otkrij još vinskih priča:

  1. wine_not_festival
  2. teran_wine_walk_motovun
  3. toskana_vino
  4. novigrad_wine_and_walk12