Već godinama planinarska zajednica sluša vijesti o najavljenim obnovama pojedinih planinarskih domova. Čini se kako godine prolaze, obećanja ostaju, a objekti, poput Snježnika i Risnjaka, u tom zamršenom procesu jedino propadaju. Planinarska zajednica se digla na noge kada je izašao prijedlog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske koje je donijelo Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, točnije članak 16. koji se odnosi na upravljanje planinarskim domovima koji je u međuvremenu srećom dorađen. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 13. svibnja je na konferenciji za medije objavilo vijest da uskoro kreće obnova planinarskog doma Risnjak. 

Kako piše na njihovoj službenoj stranici, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan je u prostoru Volonterskog centra Javne ustanove Nacionalni park Risnjak održao konferenciju za medije, a s ciljem informiranja javnosti o osiguranim financijskim sredstvima za uređenje planinarskog doma Risnjak te budućim aktivnostima obnove planinarskih domova. 

schlosserov_dom_risnjak

„Izuzetno mi je zadovoljstvo da Vas danas mogu informirati o osiguranim sredstvima za obnovu planinarskog doma Risnjak. Ukupna procijenjena vrijednost radova i svih popratnih usluga za rekonstrukciju planinarskog doma Risnjak iznosi 1.856.154,45 eura. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na izdašnom sufinanciranju ovog, ali i ostalih projekata. No, nećemo stati ovdje jer govorimo o objektima koji podižu posjetiteljsku ponudu, osiguravaju prostor za edukativne aktivnosti, ali i samim javnim ustanovama pružaju veći nadzor prostora. Također, očekujem da će se i u novom mandatu nastaviti odlična suradnja sa svim ravnateljima nacionalnih parkova i parkova prirode jer je njihov utjecaj na zaštitu okoliša, ali i turizam i gospodarstvo od neprocjenjive važnosti“, naglasio je ministar Habijan.

Koja budućnost čeka planinarske domove Snježnik, Visočica i Zavižan?

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer informirao je medije o planiranim ulaganjima u planinarsku i posjetiteljsku infrastrukturu parkova za razdoblje od 2024. do 2026. godine te je istaknuo: 

„Nakon uspješne realizacije 17 projekata uređenja posjetiteljske infrastrukture u parkovima koje smo sufinancirali bespovratnim sredstvima iz OPKK 2014-2020 u iznosu od 56 mil. eura, uz stalnu podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i iz proračunskih sredstava, nastavljamo istim tempom. Dva projekta, PP Papuk, PP Žumberak i Samoborsko gorje dobili su 100 posto bespovratna EU sredstva iz NPOO za slične projekte, a jučer smo osigurali 80 posto sufinanciranje Fonda i 20 posto iz Državnog proračuna za nova 3 projekta u parkovima. Riječ je obnovi 2 planinarska doma, Risnjak i Visočica, te preuređenju stare vojarne u PP Lastovsko otočje Veje more za što smo osigurali 4,75 mil. eura. Najavljujemo da ćemo i u idućoj godini nastaviti prioritetno obnavljati planinarske domove Zavižan i Snježnik.

platak_snijeg

Iz Hrvatskog planinarskog saveza ističu kako treba podsjetiti kako je oba planinarska doma na Risnjaku i na Visočici sagradili Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) čiju 150. obljetnicu ove godine slavimo. 

“Schlosserov dom HPD je sagradio 1932. godine, a Gojtanov dom 1929. godine. U njihovu izgradnju i održavanje planinari su uložili velika sredstva i mnogo truda, i oni imaju velik značaj za naše planinarstvo. O tome, među ostalim, svjedoči i činjenica da su ti domovi nazvani po Ljudevitu Schlosseru i Ivanu Gojtanu, koji bili istaknuti članovi Hrvatskog planinarskog društva (HPD)”, objašnjava Alan Čaplar te u nastavku ističe:

Hrvatski planinarski savez prije više godina bio je pokretač inicijative da se u ministarstvu nadležnom za zaštitu okoliša pronađe funkcionalan model i osiguraju namjenska sredstva za izradu projektne dokumentacije i obnovu planinarskih domova koji su ujedno i važna posjetiteljska infrastruktura nacionalnih parkova i parkova prirode. U proteklim godinama Hrvatski planinarski savez i brojni planinari sudjelovali su i angažirali se oko nalaženja najboljih rješenja za obnovu planinarskih domova. Podsjećamo ujedno da je prema tekstu Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, investicijsko održavanje planinarskih domova izričito definirano kao obveza ministarstva nadležnog za državnu imovinu i javnih ustanove koje upravljaju nacionalnim parkovima i parkovima prirode, pa planove obnove planinarskih objekata treba promatrati i u tom svjetlu. Kao što smo već mnogo puta naglašavali, Hrvatski planinarski savez inzistirat će i dalje da svi domovi i dalje zadrže planinarsku funkciju i funkciju sigurnosti za sve posjetitelje u planinama, da budu uređeni primjereno prostoru i uvjetima u kojima se nalaze i da se u upravljanju tim objektima i prihvatu posjetitelja poštuju obveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i akata Hrvatskog planinarskog saveza.”

snjeznik

Planinarska zajednica s puno sumnje gleda na izjave poput ovih jer se godinama priča kako će dotični domovi napokon biti obnovljeni. Nadamo se da će naredne godine nadležno ministarstvo teoriju i obećanja napokon pretvoriti u praksu. 

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Nastavi čitati:

  1. risnjak_crni_lug
  2. schlosserov_dom_risnjak