Masovni turizam je u prošlog i ovoj godini uzeo maha diljem svijeta. Svjedoci smo ogromnih gužvi, a ekvivalentno s tim stvaraju se ogromne količine smeća, uništavaju se ekosustavi, a doživljaj same destinacije je narušen. Kako bi zaštitili okoliš, smanjili broj turista, ali i (donekle) vratili onaj istinski doživljaj pojedine atrakcije, pojedine destinacije uvode i/ili povećavaju iznos turističkih pristojbi te ograničavaju broj posjetitelja. Galapagos je najnoviji u nizu – otočki arhipelag je najavio udvostručavanje svog turističkog poreza. 

Otoci su zabilježili značajan porast broja posjetitelja u 2023. godini. Prema podacima Ministarstva turizma Ekvadora, Galapagos je u prvom tromjesečju 2023. godine posjetilo više od 78,500 turista, od čega je 58% bilo stranih posjetitelja. U ožujku 2023. zabilježeno je rekordnih 32,500 posjetitelja, što je porast od 24% u odnosu na ožujak 2019. godine​.

Ovaj porast broja turista predstavlja izazov za očuvanje jedinstvenog ekosustava otoka, jer povećan broj posjetitelja može dovesti do većeg rizika od uvođenja invazivnih vrsta i dodatnog pritiska na lokalne resurse​. Mjere poput povećanja ulazne naknade u Nacionalni park Galapagos, koja će stupiti na snagu u kolovozu 2024., namijenjene su prikupljanju dodatnih sredstava za očuvanje i održavanje održivog turizma na otocima​.

FOTO: Unsplash

Od kolovoza 2024., Galapagos će povećati turistički porez za posjetitelje. Naknada za ulazak u Nacionalni park Galapagos za međunarodne turiste povećat će se sa 100 na 200 američkih dolara, dok će posjetitelji iz Bolivije, Kolumbije, Perua, Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja plaćati 100 dolara umjesto dosadašnjih 50. Naknada za Ekvadorce će se povećati sa 6 na 30 dolara​.

Ovo povećanje je prvo nakon 1998. godine i ima za cilj prikupljanje dodatnih sredstava za očuvanje, infrastrukturu i podršku lokalnoj zajednici. Povećan broj turista u posljednjih nekoliko godina stvara pritisak na ekosustav otoka, što uključuje probleme s upravljanjem otpadom, vodoopskrbom i prijetnjom od invazivnih vrsta. Prihod od povećanih naknada bit će usmjeren na mjere očuvanja kako bi se zaštitio jedinstveni biljni i životinjski svijet Galapagosa​.

Premda su neki izrazili zabrinutost da bi viši troškovi mogli utjecati na broj posjetitelja, većina stručnjaka vjeruje da je ovo nužan korak kako bi se osigurao održivi turizam i zaštita ovog jedinstvenog ekosustava​.

Zašto je Galapagos tako poseban?

Galapagos je skupina vulkanskih otoka smještenih u Tihom oceanu, oko 1.000 kilometara zapadno od obale Ekvadora. Poznati su po svojoj iznimnoj biološkoj raznolikosti i endemskim vrstama. Galapagos čini 13 glavnih otoka, šest manjih otoka i preko 100 otočića i stijena. Najveći otok je Isabela, dok su ostali značajni otoci Santa Cruz, San Cristobal i Floreana.

Galapagoški otoci su dom mnogim endemskim vrstama koje se ne mogu naći nigdje drugdje na svijetu. Neke od najpoznatijih životinja uključuju galapagoške kornjače, morske iguane, plavonoge i crvenonoge bube, te Darwinove zebe.

Otoci su poznati po tome što su inspirirali Charlesa Darwina da razvije svoju teoriju evolucije putem prirodne selekcije. Darwin je posjetio otoke 1835. godine tijekom svoje ekspedicije na brodu HMS Beagle. Većina Galapagosa je zaštićena kao dio Nacionalnog parka Galapagos, koji je osnovan 1959. godine. Godine 1978. UNESCO je proglasio ovaj arhipelag Svjetskom baštinom.

Lokalci većinom podržavaju odluku o povećanju poreza

Lokalna zajednica na Galapagosu imala je različite reakcije na povećanje turističkog poreza koje stupa na snagu u kolovozu 2024. godine. Povećanje ulazne naknade sa 100 na 200 američkih dolara za međunarodne turiste izazvalo je zabrinutost među nekim lokalnim stanovnicima zbog potencijalnog pada broja posjetitelja, što bi moglo negativno utjecati na lokalnu ekonomiju koja uvelike ovisi o turizmu.

galapagos
FOTO: Unsplash

Međutim, mnogi također podržavaju ovu odluku, ističući da je potrebna za očuvanje jedinstvenog ekosustava Galapagosa. Viša naknada će pomoći u financiranju projekata očuvanja, poboljšanju infrastrukture i podršci lokalnim zajednicama. Sredstva će biti usmjerena na bolju upravu otpadom, očuvanje vodoopskrbe te zaštitu od invazivnih vrsta​.

Ekvadorski ministar turizma, Niels Olsen, naglasio je važnost ove mjere za zaštitu Galapagosa kao globalnog blaga i osiguranje održivog turizma za buduće generacije​. Dok neki lokalni poduzetnici strahuju da bi povećanje cijena moglo smanjiti broj posjetitelja, većina podržava inicijativu jer vjeruju da će dugoročno donijeti korist ekosustavu i lokalnoj zajednici.

FOTO: Unsplash
Izvor: Lonely Planet, Galapagos Conservation Trust

Otkrij i druge zanimljive teme:

  1. island_porez
  2. bali_porez
  3. planina_fuji_japan
  4. venecija_San_Simeone_Piccolo