Bali je zadnjih godina postao izuzetno popularna destinacija koja privlači turiste iz cijelog svijeta. A sve veći broj turista ujedno znači i veće gužve, a to se prije svega negativno odražava na okoliš. Stoga Bali uvodi novu boravišnu pristojbu te time postaje jedina pokrajina u Indoneziji koja ima takav porez. To znači da ako putuješ na Bali, morat ćeš platiti pristojbu prije dolaska, a potrebno ju je platiti svaki put kada napuštaš i ponovno ulaziš u ovu pokrajinu. 

Ovo nije novost. Naime, ideja o turističkom porezu u rasponu od 30 do 100 američkih dolara po svakom stranom gostu prvi put je predložena prošlog travnja, nakon što je sličan prijedlog 2019. odbijen. Cijene su se u međuvremenu revidirale te novi porez iznosi 150.000 indonezijskih rupija po gostu, odnosno okvirno oko 9 eura. 

Što će financirati novi turistički porez na Baliju?

Prema riječima bivšeg guvernera otoka Wayana Kostera, koji je uveo naknadu dok je bio na dužnosti, prihod od ovog poreza financirat će inicijative za očuvanje okoliša i kulturne baštine Balija. Naime, otok se zbog velikog broja turista bori s zagađenjem od plastičnog otpada, kako na plažama tako i u okolnim vodama. 

bali_porez
FOTO: Unsplash

Gdje je potrebno uplatiti novi porez?

Naknadu možeš platiti na web stranici Love Bali, službenom državnom turističkom portalu, tako da uneseš svoje ime, broj putovnice, adresu e-pošte i datum dolaska. Vaučer će ti biti poslan mailom koji možeš skenirati na određenim kontrolnim točkama po dolasku. Osim toga, možeš izvršiti plaćanja u rupijama ili karticom na jednom od pet određenih šaltera za plaćanje u međunarodnoj zračnoj luci I Gusti Ngurah Rai na Baliju i drugim ulaznim točkama.

Bali: negativne posljedice sve većeg broja turista

Odluka o uvođenju turističke naknade također dolazi u vrijeme kada se Bali bori s negativnim posljedicama koje su rezultat sve veće popularnosti. Ovaj indonezijski rajski otok u posljednjem je desetljeću izrastao u jedno od najposjećenijih odredišta na svijetu.

Otok s 4,3 milijuna stanovnika posjetilo je 6,3 milijuna posjetitelja 2019., godinu prije pandemije – u odnosu na samo 2,2 milijuna desetljeće prije. Ogroman porast doveo je do povećanih gužvi, brojnih prometnih prekršaja i neodrživog gomilanja smeća, što je sve opteretilo lokalno stanovništvo. 

To je također dovelo do niza incidenata koji uključuju nepoštovanje turista, naglašavajući porast stranaca koji potpuno zanemaruju lokalna pravila i običaje.

U ožujku prošle godine, ruski državljanin deportiran je zbog fotografije (koja je kružila društvenim mrežama) koja ga prikazuje bez hlača na svetom hinduističkom mjestu, što je posljednji u nizu takvih događaja. Još jedan turist uhvaćen je istog mjeseca kako je vrištao i nasrnuo na službenike vjerske sigurnosti koji su ga usmjeravali dalje od ulice zatvorene zbog hinduističkog rituala pročišćavanja. Grupa posjetitelja čak je podnijela službenu žalbu zbog pijetlova koji kukuriču u zoru i ometaju im san u obližnjoj kući, što je izazvalo bijes među lokalnim stanovništvom koje uzgaja kokoši za hranu.

bali_porez2
FOTO: Unsplash

Incidenti su naglasili potrebu za strožim propisima u turizmu. Kao odgovor, Bali je zabranio plastiku za jednokratnu upotrebu i pokrenuo kampanje pozivajući turiste da se pridržavaju lokalnih normi. Prošle je godine Turistička zajednica Balija pokrenula reklamnu kampanju zalažući se za više pristojnog ponašanja. U kampanje se traži:

  • prestanak objava ​​”vulgarnih slika” na društvenim mrežama 
  • nošenje kacige prilikom vožnje motora 
  • prakticiranje više kulturne osjetljivosti, uključujući ograničavanje odjeće za plažu izvan iste

U kampanji se navodi da bi se prekršitelji mogli suočiti s velikim novčanim kaznama, pa čak i deportacijom.

Drugi su posjetitelji pak uhvaćeni zbog prometnih prekršaja ili nezakonitog traženja posla pod turističkom vizom. Sve u svemu, Bali je 2023. deportirao 289 stranaca, u usporedbi sa samo 188 u prethodnoj godini.

Uvođenje boravišne pristojbe dio je šire strategije održivog upravljanja turizmom. Rasprave o postavljanju ograničenja broja posjetitelja su u tijeku (i traju već gotovo godinu dana), s ciljem da se uravnoteži popularnost otoka s njegovim kapacitetom i očuva njegov kulturni integritet. 

Stvaranjem sustava kvota, Bali se nada da će prijeći na pristup turizmu koji daje prednost kvaliteti umjesto kvantiteti, potičući manji broj stranih posjetitelja da ostanu dulje vrijeme i čineći industriju održivijom u cijelosti. Dužnosnici trenutačno preispituju brojke kako bi definirali svoje ciljeve, s ciljem da broj međunarodnih posjetitelja bude u skladu s kapacitetom otoka.

FOTO: Bali
FOTO: Unsplash

Dok je ideja o kvotama izazvala zabrinutost unutar turističke industrije, Wayan Koster ponudio je uvjeravanja da će Bali nastaviti primati milijune međunarodnih posjetitelja čak i uz porez.

Ovo je jedna od mnogih velikih ideja za rješavanje učinaka masovnog turizma, a samo su neke od njih postale konkretne. Unatoč tome, naglašava rastuću zabrinutost nacije zbog trenutne situacije i trajnu potrebu da posjetitelji prakticiraju više poštovanja kada putuju u inozemstvo.

I druge države uvode ili povećavaju porez

Bali u svojoj borbi nije jedina popularna destinacija. Protekle godine bili smo svjedoci uvođenja novih turističkih poreza ili povećanja postojećih, ograničavanja broja posjetitelja i smještajnih kapaciteta. Masovni turizam negativno se održava na okoliš, ali i kvalitetu života lokalnog stanovništva. 

Fuji, najviša planina u Japanu, uvodi ograničenje broja posjetitelja i plaćanje za pristup najpopularnijoj stazi do samog vrha. Razlog – nesnosne i nekontrolirane gužve. Grčka uvodi novi “klimatski porez” na turiste zbog kojeg boravišna pristojba u sezoni raste za 50 %. Razlog – isto gužve. Venecija je uvela ulaznice za jednodnevne goste, dok Island uvodi također turistički porez s kojim će štiti netaknutu prirodu. Pretpostavljaš, razlozi su isti.

venecija-min

Popularne svjetske destinacije zadnjih godina postaju žrtve razarajućih posljedica masovnog turizma. Hoće li novi porezi i ograničavanje broja posjetitelja dovesti do pozitivnih promjena, pokazat će vrijeme. Ako planiraš posjetiti najpopularnije svjetske destinacije, a ipak želiš to učiniti u manjoj gužvi, svakako prije puta provjeri kada je vrhunac sezone za pojedina mjesta te svoj put organiziraj u onim mjesecima kada destinaciju posjećuje manji broj gostiju.

Naslovna fotka: Unsplash
Izvor: Lonely Planet

Nastavi čitati:

  1. nikolina_dianezevic_bali