Dani hrvatskih planinara, središnja godišnja planinarska manifestacija, ove godine je održana na Bilogori 25. i 26. svibnja, a središnje mjesto svih događanja je bio planinarski dom Kamenitovac u Maglenči, a domaćin je bilo planinarsko društvo Bilogora iz Bjelovara. Dani hrvatskih planinara ove su godine bili u znaku obilježavanja 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i 100 godina planinarstva u Bjelovaru.

Domaćin HPD Bilogora u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Općinom Veliko Trojstvo pripremio je bogat i raznovrstan program s lijepim izletima po Bilogori. Uz sudjelovanje preko 500 planinara iz više od 50 planinarskih udruga iz svih krajeva Hrvatske, vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova Hrvatske gorske službe spašavanja u subotu i nedjelju su ostvarene raznovrsne planinarske ture na stazama Bilogore. 

dani_hrvatskih_planinara_bilogora

“Kao i svake godine Dani hrvatskih planinara prilika su za okupljanje i zajedničko druženje planinara iz svih krajeva Hrvatske i iz inozemstva. Ove godine taj je događaj bio posebno posvećen 150. obljetnici organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i 100. obljetnici planinarstva u Bjelovaru. Domaćin HPD Bilogora se uistinu potrudio predstaviti zanimljivosti svojega kraja i tradiciju planinarstva na Bilogori. Program je bio sadržajan i zanimljiv, a druženje veoma ugodno i uspješno”, izjavio je Alan Čaplar, glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.

dani_hrvatskih_planinara_bilogora

Na manifestaciji je istaknuta iznimna tradicija i velika postignuća te su upućene čestitke planinarima na 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i na 100 godina organiziranog planinarstva u Bjelovaru.

Planinarsko druženje u subotu nastavilo se do kasnih sati uz zabavni glazbeni program kod planinarskog doma Kamenitovac i u središtu Velikog Trojstva.

“Uloga HPD-a Bilogora dobro je predstavljena knjigom ‘Prvih sto godina’ autora Miroslava Mrkobrada, koju su u ruke na dar dobili predstavnici svih planinarskih udruga koje su sudjelovale na Danima hrvatskih planinara. Zahvaljujući organiziranom djelovanju bjelovarskih planinara, Bilogora danas ima sve planinarske sadržaje – i planinarski dom i uređene planinarske putove, a ima i kvalitetno školovano članstvo. Posebno raduje velik broj djece i mladih, a planinarski rad s njima može biti uzor i mnogim drugim planinarskim društvima širom Hrvatske. Iako Bilogora nije visoka planina, zahvaljujući kontinuiranom organiziranom planinarskom radu brojnih generacija planinara, ona danas planinarima pruža sve što im treba za ugodan i siguran boravak”, zaključuje Alan. 

FOTO: Mario Ripli

Otkrij još zanimljivih planinarskih tema:

  1. planinarski_objekti_nekad_sad (1)
  2. stipe_bozic_cinehills
  3. ante_premuzic_feljton
  4. brdo_knjiga