Ova zima je sa sobom donijela mnogo snijega i visoke minuse – prava snježna bajka. Planine i šume posebno magično izgledaju omotane u snježni pokrivač. Nažalost, koliko god na fotografijama zima u prirodi izgleda bajkovito, ona je u tim mjesecima posebno opasna. Teren i uvjeti postaju teži, vrijeme se naglo može promijeniti, dan je kraći, a manjak iskustva i neadekvatna oprema mogu voditi ka ozbiljnim ozljedama koje mogu rezultirati, nažalost, i smrtnim ishodima.

Već neko vrijeme HGSS, Hrvatski planinarski savez, ali i nacionalni parkovi, poput Risnjaka, mole izletnike na pojačani oprez prilikom boravka u prirodi u zimskim uvjetima. 

Hrvatski planinarski savez je na svojoj službenoj stranici izdao apel za povećanju sigurnosti pod nazivom “Sigurnost na prvom mjestu”

“Planinarenje i boravak u prirodi jedan su od najzdravijih načina provođenja slobodnog vremena i brige o svojem zdravlju, pa je želja velikog broja ljudi za posjećivanjem planina logična i razumljiva. Hrvatski planinarski savez i planinarske udruge članice HPS-a aktivno skrbe o stvaranju uvjeta za sigurno i ugodno planinarenje kroz uređenje planinarskih putova i objekata, školovanje članstva, dostupnost korisnih planinarskih informacija i na druge načine.

Ovim putem planinare i sve druge posjetitelje koji se upućuju u planine dodatno podsjećamo na nužnost povećane brige o sigurnosti kod planiranja i izvedbe planinarskih izleta i tura u zimskim okolnostima. Planinarima je dobro poznato da je kod pripreme svakog odlaska u planine potrebno dobro isplanirati trasu puta, pribaviti vjerodostojne informacije o putovima i okolnostima na terenu te ponijeti odgovarajuću opremu te svo vrijeme izleta brinuti o sigurnom kretanju i boravku u planinama. Primjena mjera sigurnosti i povećan oprez potrebni su zbog zahtjevnih uvjeta smrznute podloge, dubokog snijega, hladnoće, vjetra, mogućnosti lavina te zbog niza drugih objektivnih i subjektivnih opasnosti. Kao i uvijek, preporučujemo da se koriste obilježeni i uređeni planinarski putovi.

Proteklog vikenda u planinama Slovenije i Bosne i Hercegovine nažalost je smrtno stradalo nekoliko ljudi, a ranije je ova zima odnijela i živote planinara u Crnoj Gori. Obiteljima, prijateljima i planinarskim udrugama izražavamo iskrenu sućut, a imajući u vidu povećane opasnosti u zimskom periodu apeliramo na sve planinare da kod odlazaka u planine redovito primjenjuju upute i preporuke za sigurno planinarenje kako bi se dodatno umanjili rizici od svih vrsta nesreća“, poručuje Hrvatski planinarski savez.

Izvor: Hrvatski planinarski savez
FOTO: Unsplash

Kako se pripremiti i obući za planinarenje zimi, pročitaj u nastavku:

  1. hgss_apel
  2. dinara_hgss
  3. planinarenje_zima
  4. planinarenje_zimi_odjeca
  5. planinarenje_zimi-
  6. sigurnost_planinarenje
  7. zimska_jakna_planinarenje