2020. i 2021. su po mnogo čemu bile veoma čudne, izazovne i neobične godine. Blago rečeno. Mnogo toga lošeg je korona donijela sa sobom, ali i štošta dobrog se rodilo iz tih “izopačenih” godina. Postali smo svjesni kako je naša sigurnost krhka i kako se život može promijeniti u tren oka. Isto tako smo postali svjesniji svoje okoline, našeg utjecaja na prirodu i koliko nas ta ista priroda resetira. Mnogi su, što zbog bijega od stresa, što zbog nemogućnosti odlaska negdje drugdje, otkrili planine, šume, jezera i rijeke. Slobodno možemo reći kako su se ljudi vratili prirodi.

Čak ne moramo ni izaći iz sigurnosti svog doma kako bi to uočili. Dovoljno je samo otvoriti društvene mreže na kojima nikad više slika i kratkih videa iz prirode. To je posebno vidljivo na profilima raznih poznatih i manje poznatih influencera koji u manjku putovanja, restorana, kafića i općenito svih tih lijepih strana “normalnog” života, našminkani i sređeni poziraju usred šume ili čak na vrhu neke planine. Piknik torbe, alkoholno piće u staklenim bocama, fashion šeširi, full make up, kožne jakne, bunde, uske suknje, Uggsice… 

Štošta toga možemo vidjeti na društvenim mrežama. Nažalost, najmanje sigurnosti. 

S druge pak strane vodeći mediji olako shvaćaju svoje prijedloge za vikend izlete. Često uopće ne kročeći dalje od gradskog asfalta, pišu o zahtjevnim planinarskim odredištima kao o romantičnim destinacijama koje ćemo posjetiti kako drugačije nego u bundama i Uggsicama.

Priroda je divna, priroda puni prazne baterije, priroda briše sve sate nervoze i stresa, priroda liječi… Priroda je puno toga, ali ono što nije jest romantična fotografija provučena kroz filter. 

Priroda je nepredvidljiva i često nemilosrdna, u prirodu idemo kao gosti, svjesni svih njenih pozitivnih, ali i negativnih strana, pripremljeni i opremljeni za nju. Priroda je opasna. 

planinarenje_zima

Ona postaje još opasnija kada na raznim društvenim mrežama i u medijima vidimo tek njene stilizirane fotografije. 

Pojedinci u kožnim jaknama i hlačama na teškom minusu, umjesto toplih kapa nose fešn šešire, nemaju zimske outdoor jakne nego bunde kupljene na sniženju nekog high street brenda, gacaju po metru snijega u Uggsicama u kojima ne samo da će uskoro imati mokre noge nego mogu izvrnuti i zglob. Neki kroče i na zaleđeno jezero i vise s ruba stijene jer je to “tako dobar kadar”. 

Takve objave šalju pogrešnu sliku! Govore kako u šume i brda možemo ići u svojoj gradskoj odjeći i obući te se ne trebamo zamarati pojmovima kao što su “šetnjica” i “planinarska staza”. 

Posljedica svega toga jest navala nepripremljenih novopečenih izletnika koji svoj izlet u prirodu gledaju kroz Instagram filter. Tako u zimskim uvjetima s temperaturom ispod nule i velikom količinom snijega na stazama susrećemo ljude u kožnim hlačama, platnenim tenisicama, gumenim čizmama koji iza sebe ostavljaju oblak jakog parfema. A mnogi od njih i hrpu smeća. Oni su se uputili na hit odredište kako bi i sami imali tu savršenu romantičnu fotku koju su vidjeli u bespućima interneta. 

priroda_romantika

Je li im netko rekao da se na zaleđenoj površini neće moći dići s koljena kada se jednom poskliznu u gumenim čizmama? Je li im netko rekao da im na vrhu treba topla kapa i rukavice jer bura nosi sve pred sobom? Je li im netko rekao da te zimi tako lako ulovi mrak? Je li im netko rekao koja je uopće razlika grada i prirode?

Posve mi je jasno kako blatnjave gojzerice i no make up nisu fešn. Posve mi je jasno kako na fotki puno bolje izgleda Insta doručak nego narezana slanina. Ali nam treba biti jasno kako priroda nije tek kulisa za još jednu lijepu Instagram fotografiju. 

Prestanimo romantizirati prirodu. Ona je iznad toga.

FOTO: Pexels

Možda da pročitaš i sljedeće postove?

  1. blidinje_jezero
  2. planinarenje_zimi-
  3. mosor_greben
  4. lago_di_sorapis