Dolaskom hladnijih i kišnih dana svi malo više vremena provodimo doma što je idealna prilika da u vlastitoj kuhinji pripremiš specijalitete poput Grba Hogwartsa, palente s perona 9 i ¾, Munjolike pogače ili pak Dumbledoreove buhtle s limunom. Kako? U knjižare je stigla Harry Potter kuharica s doista čarobnim receptima!

Možda te ni ove godine nije dočekalo pismo iz Hogwartsa, ali to ne znači da ne možeš pobjeći u svijet čarobnjaštva. Upali soundtrack, zasuči rukave i kreni u pripremu slatkih i slanih jela baš kao da si u Velikoj dvorani, Jazbini ili Zakutnoj ulici.

harry_potter_kuharica
harry_potter_kuharica

To će ti omogućiti “Službena Harry Potter kuharica – Slane i slatke čarolije” u izdanju Lumena koja donosi 43 recepta nadahnuta knjigama i filmovima o malom čarobnjaku. Preveo ju je Marko Maras, a može se kupiti u knjižarama i na webu Školske knjige za 149 kuna.

harry_potter_kuharica
harry_potter_kuharica

Dodatno je plus što sva jela u kuharici sadrže sastojke koji su nam svima dostupni u kvartovskim trgovinama, a ujedno nudi i velik izbor veganskih, vegetarijanskih i jela koja su namijenjena osobama koje ne mogu konzumirati gluten. Uz to, svaki recept ima oznaku munje koja označava težinu pripreme jela (jedna munjica – lagana priprema, pet munjica – komplicirana priprema).

harry_potter_kuharica
harry_potter_kuharica

Kuharica je predstavljena u magičnoj atmosferi Hrvatskog državnog arhiva, koji je pod kreativnom palicom scenografa Marija Miše postao pravi Hogwarts. Tako se na licu mjesta moglo isprobati maštovite, ali i ukusne zalogaje, kako slane, kao što su pita Grb Hogwartsa, Čarobnjački šah, Đumbirov dvorac Hogwarts,  slani muffini – sove, palenta s perona 9 i ¾, Munjolike pogače, tart s Velikog jezera, krekeri Nimbus, lisnata Napadačka vrba, čarobnjački šeširi, tako i slatke delicije poput pletenih džempera od keksa, Dumbledoreove buhtle s limunom, Hapee birthdae Harry torte, krafne iz Medičarnice, slatkog kruha od mandragore i Lunine duhočale od keksa.

harry_potter_kuharica
harry_potter_kuharica

Harry Potter davno je prestao biti samo junak knjige i filma, njime se bave sociolozi, fenomenolozi, liječnici, psihijatri, književnici, a dašak čarolije sada možeš unijeti i na svoj tanjur. I za kraj, uzmi čarobni štapić i glasno izgovori: “Svečano prisežem da nemam dobre namjere!”. I samo pazi da ne zapališ kuhinju.

harry_potter_kuharica
harry_potter_kuharica
harry_potter_kuharica

FOTO: Karla Jurić

Možda te zanima:

  1. putovanje london
  2. harry_potter_izlozba
  3. lokvarsko_jezero
  4. London_sto_vidjeti