“Skupljati pečate je tako zabavno!”, točno se sjećam kako sam to izjavila kada sam u svoj novopečeni dnevnik Hrvatske planinarske obilaznice udarila svoj prvi žig. Dnevnik je uvijek sa mnom u ruksaku, a tijekom godina sam pojedine dionice počela lagano popunjavati, ponekad bih bila ljuta na samu sebe kada bih fulala pokoji vrh, a osmijeh bi mi se razvukao kada bi pao novi pečat. 

Hrvatska planinarska obilaznica je najveća i najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj, a pokriva najatraktivnije vrhove na svim hrvatskim planinama. Ideja Hrvatskog planinarskog saveza kod osnivanja obilaznice nije bila samo privući veći broj ljudi na pojedine vrhove nego općenito uputiti planinare da ljepote hrvatskih planina upoznaju sustavu, ciljano i osmišljeno. 

lapjak_slavonija

“Obilazak HPO-a idealan je način za temeljito i sustavno upoznavanje svih hrvatskih planina i njihovih najatraktivnijih vrhova pa su planinari koji dovrše obilazak i steknu sva priznanja HPO-a u pravilu ponajbolji poznavatelji planinskih ljepota Hrvatske”, piše Hrvatski planinarski savez

Hrvatska planinarska obilaznica je službeno otvorena 14. svibnja 2000. povodom obilježavanja 125. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj. Postoji šest stupnjeva priznanja: brončana, srebrna i zlatna značka te posebno, visoko i najviše priznanje. 

Do danas je u uporabi oko 14.000 dnevnika HPO-a. Dosad je dodijeljeno ukupno više od 5000 priznanja HPO-a.

Novosti na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Povodom jubilarnog 20. rođendana Komisija za planinarske putove napravila je analizu HPO-a i osmislila novosti koje uključuju uvođenje novih kontrolnih točaka te prilagodbu uvjeta i pravila.           

obzova_krk

Novosti su uvedene na šest područja: 1. Ujednačavanje zastupljenosti regija unutar područja, 2. Ravnomjernija zastupljenost pojedinih područja (kontrolnih točaka unutar pojedinih područja), 3. Vidici s novo uvrštenih i izostanak vidika s izvrštenih vrhova, 4. Zamjena vrhova unutar istog područja koji ne pružaju vidike onima koji ih pružaju gdjegod je to bilo moguće, 5. (O)siguran pristup kontrolnoj točki, 6. Ograničavajući čimbenici.

Nove i ukinute kontrolne točke na Hrvatskoj planinarskoj obilaznici

Hrvatska planinarska obilaznica uvela je novosti po pitanju novih kontrolnih točaka, no isto tako su pojedine točke ukinute. 

Nove kontrolne točke su: 

 • 1.10. Bansko brdo – Kamenjak (243 m) u Baranji, 
 • 1. 11. Fruška gora – vidikovac Skandala kod Iloka (253 m), 
 • 9.1. Črmuž vrh (1104 m) kod Delnica kao zamjena za vrh Okrugljak (886 m), 14. 6. Nikina plasa (1268 m) u Lici, 
 • 15. 6. Straža (175 m) na otoku Istu, 
 • 19. 11. Sveti Mihovil (1245 m) u Vrgorskom gorju, 
 • 20. 4. Sveti Ivan (469 m) na Pelješcu 
 • 20. 5. Neprobić (966 m)

Ukinute kontrolne točke su: 

 • 3.3. Veliki Lubenjak (590 m) na Ivanščici 
 • 9.1 Okrugljak (886 m) u Gorskom kotaru

Vrh Veliki Lubenjak, uz to što ne pruža vidike, briše se iz HPO-a zato što vlasnik zemljišta kojim prolazi planinarski put iz smjera Grebengrada ne dozvoljava prolazak kroz njegovo polje. Bliža je okolica ipak zastupljena kontrolnom točkom (Čevo, 3 km zračne udaljenosti), pa područje 3. Hrvatsko zagorje i Međimurje sada ima 8 kontrolnih točaka. Vrh Okrugljak zamijenjen je atraktivnijim Črmuž (Črmažovim) vrhom. Kao i kod prethodnih izdanja, priznat će se obilazak kontrolnih točaka koje su obiđene prije nego što su ukinute ili zamijenjene”, piše na službenim stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.            

sveto_brdo1

Kako su uključene nove kontrolne točke u Baranji i Srijemu, to područje se sada zove “Slavonija, Baranja i Srijem”, a za priznavanje obilazak tog područja potrebno je obići barem tri kontrolne točke, a za priznavanje obilaska područja “Dubrovačko područje” potrebno je obići najmanje dvije kontrolne točke. 

Uvjet za stjecanje najviše priznanja HPO-a potrebno je obići 155 kontrolnih točaka, dok je prije bilo potrebno 150 KT-a.          

“Nove kontrolne točke i nova pravila primjenjuju se na sve obilaznike koji će HPO obilaziti s 13. izdanjem dnevnika HPO-a, tiskanim u studenom 2021. HPO sada ima ukupno 158 kontrolnih točaka. Opisi novih kontrolnih točaka i pristupa dostupni su na webu HPS-a te u novom izdanju Planinarskog vodiča po Hrvatskoj”, piše Hrvatski planinarski savez. 

Samarske stijene Velebit

Što sa starim izdanjima dnevnika?

Bez brige, starija izdanja dnevnika i dalje se mogu koristiti, a primjenjuju se ona pravila koja su upisana u dotičnom izdanju. 

“Međutim, ako vlasnik nekog od prijašnjih izdanja želi obilaziti novo uvrštene kontrolne točke, obilaskom makar i jedne nove kontrolne točke automatizmom prihvaća primjenu novih uvjeta za 1. područje (najmanje 3 KT u području) i 20. područje (najmanje 2 KT u području) te novoga uvjeta za stjecanje najvišeg priznanja (najmanje 155 KT-a). Izuzetak od toga pravila su vrhovi koji su zamjena za prethodno postojeće kontrolne točke i to vrh Krčmar kao zamjena za Oštri Medvjeđak (od 12. izdanja Dnevnika HPO-a) i Črmuž (Črmažov) vrh kao zamjena za Okrugljak.”

mosor

Dotične novosti se ubrajaju u najveću i najznačajniju promjenu na Hrvatskoj planinarskog obilaznici od njenog osnivanja. Ako još nisi kupio dnevnik Hrvatske planinarske obilaznice, ne znam što čekaš. 

Kako sam ono na početku rekla: “Skupljati pečate je tako zabavno!”. Ujedno je i izuzetno motivirajuće. 

Izvor: Hrvatski planinarski savez

Nastavi čitati još zanimljivih planinarskih tema:

 1. planinarski_vodic_po_hrvatskoj
 2. kako_spakirati_ruksak
 3. pravila_ponasanj_priroda
 4. planinarska_oprema
 5. opća planinarska škola