S prvim danom nove godine Virovitičko-podravska županija otvara vrata još jednog hot spota za suvremene putnike. Novi centar vrijedan 40 milijuna kuna nudi posve novi doživljaj Papuka i njegove bogate geološke povijesti, istaknuto je danas na svečanom otvorenju

Interaktivni multimedijalni centar, 3D dvorane, projekcije i prezentacije na ekranima, samo su dio onoga što nudi novi Geo-info centar u Voćinu na Papuku. Od prvog dana nove godine u ovom živopisnom mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji moći ćeš otputovati daleko u prošlost i otkriti kako je nastao naš planet, ali i doznati sve o povijesnom i geološkom razvoju najpoznatije slavonske planine. 

papuk
FOTO: Kristijan Toplak

Doživjeti podzemlje Papuka, osjetiti ozračje špilja i jama, susreti se s nosorozima, sabljastim mačkama na miocenskom kopnu ili s miocenskim psinama u nekadašnjem Panonskom moru, poseban je doživljaj.

papuk
FOTO: Park prirode Papuk

Modeli, skulpture i fotografije zanimljivih živih bića te priča o sedam povijesnih razdoblja na postavima biologije i arheologije upoznat će te sa životom na Papuku koji je najvećim dijelom Park prirode, a zbog iznimne geološke važnosti i UNESCO geopark.

FOTO: Kristijan Toplak

Papuk je, uz rijeku Dravu, jedan od naših najjačih aduta, a oba područja nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Voćin inače godišnje posjeti oko 100 tisuća gostiju čiji je glavni motiv dolaska marijansko Svetište Gospe Voćinske. Otvorenje ovog posjetiteljskog centra u Voćinu sa svim njegovim sadržajima bit će povod dolaska mnogih novih posjetitelja što će u konačnici nedvojbeno pozitivno utjecati na razvoj turističkog poduzetništva“, kaže Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije.  

FOTO: Kristijan Toplak

Ravnatelj Parka prirode Papuk Alen Jurenac ističe kako je izgradnja Geo-info centra vrijednog oko 40 milijuna kuna dio projekta „Geopriče UNESCO geoparka“.

papuk
FOTO: Kristijan Toplak

„Geopriče UNESCO geoparka do sada je najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Investicija je vrijedna više od 90 milijuna kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je ostatak sredstava uložio Park prirode Papuk. Geo-info centar u Voćinu, koji je inače jedan od dva službena ulaza u Park prirode, odlična je polazišna točka za upoznavanje s geološkom, biološkom i kulturnom baštinom Papuka“, kaže Jurenac. 

Naslovna fotka: Kristijan Toplak

Nastavi čitati još zanimljivih priča s Papuka:

  1. jankovac_papuk
  2. velika_zlatni_papuk
  3. papuk_sto_jesti_piti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *