Mjesecima u raznim Facebook grupama, kao i u razgovorima s kolegama planinarima, doznajemo o lošem, neprikladnom, sebičnom i bezobraznom ponašanju pojedinaca ne samo u prirodi nego i u mnogobrojnih skloništima diljem Hrvatske. Priroda se ne poštuje, smeće se ostavlja na sve strane, a skloništa često ostaju u devastiranom i prljavom izdanju. 

Planinarska skloništa često se nalaze na nepristupačnim terenima čiji pristup je često moguć samo putem dugosatnog hodanja. S razlogom se nazivaju skloništa jer umornim planinarima postaju jedino utočište od mraka i lošeg vremena. 

Kodeks ponašanja je posve jednostavan i slobodno mogu reći, prije svega, razuman. Svoju hranu i vodu nosiš sa sobom, a svo smeće odnosiš sa sobom. Sklonište bi trebao zateći u urednom stanju i takvog istog ostaviti. Ako možeš, donesi cjepanicu sa sobom, posebice ako planiraš paliti vatru. 

mosor_sveti_jure

Nažalost, u zadnje vrijeme je kodeks posve zanemaren i skloništa se znaju pretvoriti u privatni prostor za zabave koji se ostavlja prljav, neuredan, a nije rijetkost da ga pojedinci devastiraju, što se, primjerice, dogodilo s Orlovim gnijezdom u travnju prošle godine. 

Sve više planinarskih objekata pod ključem

Upravo zbog toga društva i udruge su primorani svoje objekte stavljati pod ključ jer nisu sigurna u kakvom stanju se potencijalno mogu nalaziti, a ovo je način da uvijek znaju tko je boravio u objektu. 

Najnoviji “zatvoreni” objekt je planinarska kuća Trpošnjik koja se nalazi na istočnom dijelu Mosora. Obavijest je osvanula u Facebook grupi Planinarski kutak

“Planinarska kuća Trpošnjik od prošle nedjelje pod ključem! Iz vikenda u vikend svjedoci smo neredu koji se redovito ostavlja po planinarskim objektima širom zemlje. Ni planinarska kuća Trpošnjik na istočnom dijelu Mosora nije imuna na to od samog svog otvaranja prije 28 godina i članovi PEU Gata su odlučili pokušati tome stati na kraj. Kuća je od nedjelje pod ključem, ali svejedno svakome dostupna na način da se nazove jedan od brojeva istaknutih na vratima, ili se najavi nekome od članova PEU Gata prije samog odlaska na kućicu. Tom prilikom će se dobiti šifra od sefa za ključeve i upute ponašanja pri otvaranju i zatvaranju kućice. Ovim potezom možda nećemo u potpunosti spriječiti nered u kućici, ali vjerujemo da ćemo ga smanjiti u najvećoj mogućoj mjeri, objavili su u postu u grupi te najavili kako će brojevi biti uskoro ažurirani i na službenoj stranici HPS-a. 

mosor_svJure

Brojni članovi grupe su pohvalili ovaj način “zatvaranja” objekta jer omogućuje jednostavan ulazak u kuću, a ona ipak ostaje sigurna od potencijalnog nereda. 

Tužno je biti svjedok posve neodgovornog ponašanja pojedinaca koji s njim narušavaju nečiju sigurnost. Nečija zabava i nepoštivanje drugih može voditi ka situaciji da pojedini planinari poljube vrata pojedinog objekta, računajući da je otvoren, a nisu računali na alternativu. 

Osim nereda koji se ostavlja po planinarskim objektima diljem Hrvatske, uznemirujuća je i sve veća količina smeća koja se nalazi u njima, oko njih i na planinarskim stazama. 

mali princ, crnopac, velebit (21)

Dok hodam i kupim tuđe smeće sa sobom, često se pitam bi li ti pojedinci bacali smeće i unutar vlastitog doma. Popiju sok i jednostavno ga bace na pod dnevnog boravka, očekujući da će nestati sam od sebe. Jer ako nestaje u prirodi, valjda će onda i u dnevnom boravku. 

Zemlja je naš jedini dom, drugog nećemo naći. Poštuj i cijeni prirodu, isto kao i nečiji trud izgradnje i održavanja planinarskih objekata. Nisi sam na ovom svijetu. Vrijeme je da preuzmeš odgovornost za vlastito bivanje.

Nastavi čitati zanimljive i edukativne teme iz Planinarskog vodiča za početnike:

  1. snjeznik_guslica_staza
  2. samarske stijene
  3. pravila_ponasanj_priroda
  4. planinarska_oprema
  5. mali princ, crnopac, velebit (1)