Dva iznimno popularna hrvatska proizvoda dobila su još jedno veliko priznanje. Naime,  Zagorski štrukli i Zagorski bagremov med upisani su u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla EU, a novosti je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede.

Hrvatska trenutno ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zaštićenih na razini EU i zauzima sedmo mjesto u EU.

U Službenom listu Europske unije od 7. ožujka Europska komisija objavila je da je naziv ‘Zagorski štrukli/’Zagorski štruklji’ upisan u registar kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (PGI), dok je ‘Zagorski bagremov med’ registrirano kao zaštićena oznaka izvornosti (ZOP).Time su ova dva naziva proizvoda zaštićena u cijeloj EU.

To znači kako ove oznake na ambalaži jamče potrošačima da su kupili autentičan proizvod. Sami zahtjev za upis naziva Zagorski štrukli podnijela je Udruga za zaštitu, očuvanje i promicanje tradicijskih zagorskih proizvoda “Tradicija Zagorja” te je u kolovozu 2018. godine započeo proces zaštite naziva.

Zagorski štrukli su tradicionalno jelo koje se priprema u Hrvatskom zagorju, a njegova tajna je u izradi od tijesta s nadjevom od svježeg sira. Ovo jelo je zaista prepoznatljivo za Zagorje, a njegova popularnost se može pronaći i u starim narodnim pjesmama.  „Mamica su štrukle pekli, meni nisu nikaj rekli. Štrukli su se prigoreli, mamica su plakat šteli“ je opjevao i kultni bend Azra, volim vjerovati dok je čitav bend klopao štrukle.

Zagorski bagremov med nije opjevan u pjesmama, ali je u kolovozu 2018. također započeo postupak zaštite njegovog naziva. Za Zagorski bagremov med je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev predala Udruga pčelara Krapinsko-zagorske županije kako bi mu se dodijelila oznaka zaštićene oznake izvornosti.

Foto: Unsplash

Zagorski bagremov med (koji se ponekad naziva i bagremov med) proizvodi se u Hrvatskom zagorju od nektara Robinia pseudoacacia i jedan je od najukusnijih kojeg sam imala prilike isprobati.

Oba proizvoda su itekako korištena diljem Hrvatske, ali i izvan granica Lijepe naše, a uz ovakvo priznanje vjerujemo da će postati još traženiji!

Naslovna fotka: Unsplash

Ako ti je proradio apetiti, inspiriraj se u nastavku:

  1. koya_rijeka
  2. papuk_sto_jesti_piti
  3. sabai_rijeka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *