Jesi li već čuo za stazu Via Apsyrtides? U pitanju je dugometražna staza koja oživljava povijesne puteve kreirajući pri tome stilizirana slova A i V koji stoje za njen upečatljiv naziv. Naime, arhipelag Cresa i Lošinja u antičkim vremenima je nazivan Apsyrtides što se ujedno nametnulo kao odličan naziv za novu stazu. 

Via Apsyrtides je duga 149 km, spaja Cres i Lošinj, podijeljena je u 11 faza, a na njoj se prođe 4.000 metara visinske razlike. U sklopu transverzale uključeno je i 75 km povijesno-edukacijskih staza koje je razvio i uredio grad Cres u sklopu europskog projekta VALUE. 

Ovaj fantastičan projekt podržan je i službenom stranicom na kojoj se nalazi pregršt korisnih informacija. Stranica je trenutno u dodatnoj doradi, no i u samom početku nudi brojne informacije. 

Via_Apsyrtides
FOTO: Unsplash

Tamo možeš provjeriti sve dionice s punim informacijama, skinuti GPX trag, ali i doznati znamenitosti koje se nalaze na pojedinoj ruti. 

Bez obzira planiraš li proći cijelu dionicu ili samo dio, ovaj projekt je fantastična promocija outdoor ponude Cresa i Lošinja. Nudi pregršt informacija i inspiracija za jednodnevne ture, ali i za izazov zvan “149 km Via Apsyrtides”. 

Naslovna fotka: Unsplash

Otkrij još zanimljivih staza na Kvarneru:

  1. kanjon_vrzenica_uvala_vela_luka
  2. mala_ucka_brgud
  3. mjesecev_plato_krk
  4. obzova_krk
  5. brsec_sisol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *