Već je nadaleko poznato kako veganska prehrana više nije na marginama, a odavno su srušene predrasude kako glavni sastojak veganskih jela čini nekoliko listova zelene salate. Dapače, veganski recepti mogu biti izrazito ukusni, zdravi, šaroliki i kreativni – a sve to koristeći alternative namirnicama životinjskog podrijetla.

Upravo zato, svoja vrata nedavno je otvorio 3Hugs Vegan Brunch Bar, čime je zagrebačka gastro scena postala bogatija za još jedno cool i moderno mjesto. Začetnik ideje je vlasnik Filip Žaja, koji je i sam postao vegan, a vidjevši sve benefite veganske prehrane, otvaranje restorana s veganskom ponudom bio je logičan korak.

Definitivno popularna destinacija za sve ljubitelje veganske ishrane, ali dobrodošli su svi oni koje žele isprobati nešto novo, ukusno, zdravo i svježe. Kada tome pridodaš atraktivnu lokaciju u centru Zagreba i terasu s koje se pruža pogled na Zrinjevac, jasno je da ovog proljeća svi putevi vode baš u 3Hugs Vegan Brunch Bar.

Baciš li pogled na jelovnik, kojeg potpisuje chef Tomislav Primorac, primijetit ćeš da pršti od maštovitosti i kombinacija sastojaka koje jednostavno zovu na isprobavanje. Ponuda je podijeljena u tri kategorije: food, drinks, juices & combos, a bazira se na svježim i ukusnim namirnicama veganskog podrijetla. Široka lepeza veganskih jela satkana je od omleta, tortilja, tostova, bowlsa i deserata.

Pažnju posebice privlače omleti – bez jaja! Umjesto njih koristi se brašno od slanutka, čiji se okus toliko podudara s jajima da je jedva primjetljivo da ih zapravo uopće nema. Kao favorit sigurno će se prometnuti omlet Secret Sausage, čija je glavna zvijezda veganska kobasica, a društvo joj prave gljive i luk. Podjednako ukusne su i preostale dvije opcije: omlet Veggie Love te omlet Cherry Hug.

Zazubice stvaraju i slasne tortilje koje također dolaze u tri varijante. Beyond tortilja fenomenalna je kombinacija veganskog mljevenog „mesa“, avokada, paprike, salata i luka. Nećeš pogriješiti ako odabereš i neku od druge dvije tortilje, Gaucamole Dream ili Panko Mushroom. Odličan izbor za doručak ili lagani ručak su i tostovi. Avocado Classic, Humus Mushroom ili Famous Veggie Pesto – s pomno odabranim sastojcima na hrskavom kruhu, pravi su gurmanski doživljaj.

Kako okusom, a tako i estetskim dojmom, znatiželju bude bowlsi. Tofu Panko Bowl sačinjavaju riža kao baza, avokado, salata i kukuruz, hrskavi tofu za crunchy efekt, a sve je povezano sočnim tonkatsu umakom. Chickpea bowl također koristi rižu, a za vatromet okusa zaduženi su prženi slanutak, gljive, luk, salata, jabuka i majoneza od gljiva. Malo drugačiju priču donosi Dark Vege Buddha Bowl, kombinacija za prste polizati koju čine soba rezanci, hrskavi tofu u umaku od crvenog graha i češnjaka, sezam, avokado, edamame, pečena paprika, mladi luk i salata.

Malo slatkog za kraj nije na odmet. Uz Fruit Smoothie Bowl i Biscuit Hugs, moraš isprobati i American Pancake, veganske palačinke s kokosovim mlijekom i jogurtom te voćem, uz javorov sirup za dozu slatkoće. Uz ukusna jela savršeno se slaže osvježavajuće piće, a 3Hugs nudi tri napitka napravljena od svježeg voća: naranču, limun i đumbir te naranču, limun i đumbir.

3Hugs odlična je postaja čak i ako samo želiš popiti kavu. Uživat ćeš u vrhunskoj kavi Costa, a voliš li dodati par kapi mlijeka, možeš birati između bademovog, zobenog i sojinog mlijeka. Osim kave, u ponudi su i macha, macha latte te chai i chai late. U razigranom i vedrom ambijentu punom cvijeća osmišljene su igraonica za djecu, posebna prostorija za privatni ili poslovni ručak, kao i ugodan kutak idealan za ručak tijekom pauze od posla, a mnogi će i svoje mjesto, dolaskom toplijih dana, potražiti na osunčanoj terasi s pogledom na Zrinjevac.

Novu vegansku oazu možeš pronaći na adresi Amruševa 1, a sva jela poslužuju se od 9 do 18 sati.

FOTO: Ines Grahovac i Dino Ninković

veganska_jela

Ako su ti narasle zazubice, dodatno se inspiriraj ovdje:

  1. koya_rijeka
  2. sabai_rijeka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *