Jedan od vodećih problema planinarenje u društvu našeg čupavog četveronožnog suplaninara je problem noćenja. Većina planinarskih domova i kuća, nažalost, i dalje ne prihvaća pse unutar svoja četiri zida. Zbog toga planinari često muku muče oko organizacije smještaja i noćenja, a nije rijetkost da zbog toga čupavi planinar ostaje kod kuće. 

Stoga uvijek iznos oduševi vijest kada pojedini planinarski objekt prihvaća i pse. Ako si planirao istražiti područje oko Bjelolasice, Bijelih i Samarskih stijena, Vrbovsku i Matić poljanu te obližnje vrhove Čelimbaša i Maj, planinarski dom Bijele stijene u Tuku je dog friendly.

Planinarski dom Bijele stijene je zidana katnica uz seosku crkvu u Tuku, a sastoji se od kuhinje i blagovaonice, a na katu i u potkrovlju se nalaze 54 mjesta za noćenje. Kontakt osoba je Kristijan Vilić (099/35-50-060, e-mail dom.tuk@hps.hr). 

Imaj na umu da je područje Bijelih i Samarskih stijena izuzetno zahtjevno područje na čijim stazama je potrebno penjanje uz stijene, stoga prije odlaska dobro prouči staze i odluči hoćeš li ih pohoditi sa psom. Osobno našu planinarku Ari ne bih vodila.

samarske stijene

S druge pak strane uspon na vrh Kula na Bjelolasici je teren kao stvoren za tvog čupavog suplaninara. A tek zelene livade na kojima u okolici može trčati… Uz to je Tuk odlično ishodište i za neke druge destinacije u Gorskom kotaru koje se nužno ne nalaze desetak minuta vožnje autom.

bjelolasica
planinarski_objekti
samarske_stijene

Kada si u Gorskom kotaru istraži i sljedeće staze:

  1. veliki_risnjak
  2. park_suma_golubinjak
  3. visevica_gorski:kotar
  4. zagradski_vrh