Bjeloglavi supovi su fascinantne ptice. Danas ih, nažalost, ima samo na području Kvarnera. Zbog čega su toliko posebni i koja su nova saznanja o njima, možeš doznati u četvrtak 29. rujna u 18 h u Centru za posjetitelje Poklon na Učki kada se održava predavanje “Bjeloglavi supovi na Učki”. 

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) trenutno je jedina vrsta strvinara u Hrvatskoj. Početkom 20.st. bili su rasprostranjeni u cijeloj Hrvatskoj, a danas su prisutni samo na Kvarneru. U Parku prirode Učka bjeloglavi sup je do nedavno bio zabilježen samo kao stalna preletnica, koja ovo područje redovito pretražuje u potrazi za hranom. 

Jedan od najvažnijih razloga ugroženosti cjelokupne populacije supova je napuštanje ekstenzivnog stočarstva, čime se drastično smanjila količina raspoložive hrane i kvaliteta pogodnih staništa. 

bjeloglavi_sup
FOTO: Unsplash

Iz tog je razloga Park prirode Učka 2017. godine izgradila hranilište za bjeloglave supove. Od tada se njihova brojnost povećava, a mijenja se i karakter njihovog prisustva na ovom području.

Ove fascinantne ptice, s rasponom krila oko 2,5 m, oduvijek su privlačile pažnju i zanimanje ljudi. Najnovija, uzbudljiva saznanja o velikim, ali plahim bjeloglavim supovima na području Parka prirode Učka, na predavanju će otkriti biologinja Vesna Ahel.

Naslovna fotka: Unsplash

beli_cres

Otkrij još zanimljivih priča s Kvarnera:

  1. kostrena_-min
  2. otok_krk-
  3. cres

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *