Ovih dana se hrvatskim medijima počela širiti vijest o početku rada kamenoloma na polju Romanovac. To ne bi bilo ništa zabrinjavajuće da se kamenolom ne nalazi ni manji ni više nego ispod Tulovih greda na području Općine Jasenice. Ovo područje ne spada samo pod Park prirode Velebit nego je i dio ekološke mreže Natura 2000, rezervata biosfere UNESCO-ovog programa “Čovjek i biosfera”, zaštićeno područje unutar Parka, koje je proglašen temeljen Zakona o zaštiti prirode. Uz to bi se kamenolom trebao nalaziti uz Majstorsku cestu koja je upisana u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te je na popisu Zaštićenih kulturnih dobara, a samim time je vožnja teretnih vozila preko ove ceste zabranjena. No, čini se da to sve nije dovoljno, već rad kamenoloma trebaju stopirati udruge, mediji i zaljubljenici u prirodu. 

Vijest o novom kamenolomu stanovnici su doznali preko oglasa za posao koji je bio razlog da se cijela priča zakotrlja. Među prvima je ovu sramotnu vijest objavio Faktograf.hr. Oni su čak kontaktirali tvrtku Kamen d.o.o. koja je dobila koncesiju za izvođenje radova. Tvrtka je objavila oglas za posao, a Faktograf se javio glumeći da su zainteresirani za posao. Tada im je tvrtka potvrdila da kamenolom počinje s radom. 

tulove_grede
FOTO: Unsplash

Tko je odobrio koncesiju za kamenolom podno Tulovih greda unutar Parka prirode Velebit?

No, kako je moguće da je odobreno otvaranje kamenoloma na području koje je toliko strogo zaštićeno? Naime, prema Zakonu o zaštiti u parku prirode dopuštene su samo one djelatnosti i oni zahvati kojima se ne ugrožavaju njegova bitna obilježja i svojstva. Novi kamenolom podno Tulovih greda to svakako nije. 

Naravno, kao i uvijek odgovor trebamo potražiti u politici. Kako Hrvatski planinarski savez u svom dopisu i apelu nadležnim državnim i javnim institucijama piše, koncesiju je izdalo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i to na period od 15.1.2018. do 15.1.2038. godine i to na temelju dvije sporne odluke, one Ministarstva državne imovine i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Faktograf navodi da  je odluka o kamenolom u travnju 2017. godine donijelo Ministarstvo državne imovine, odnosno, Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH. Povjerenstvom je tada predsjedala Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade RH za gospodarstvo i ministrica gospodarstva. Par mjeseci kasnije, točnije u listopadu 2017., Dalić je u ime Povjerenstva potpisala spornu Odluku i za Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

majstorska_cesta
FOTO: Unsplash

Faktograf se obratio i Parku prirode Velebit koji je istaknuo da nisu dobili nikakav dokument koji bi ih obavijestio o aktivaciji kamenoloma Romanovac podno Tulovih greda. On je bio aktivan 90-ih godina, a 2005. je naložena obustava radova. Park je također istaknuto da se ne bi trebali aktivirati niti stari kamenolomi na ovom području, osim s ciljem njihove sanacije.

Apel je ovih dana uputio i Hrvatski planinarski savez koji je poslan nadležnim državnim i javnim institucijama. 

Zastupajući stajališta cjelokupne planinarske zajednice koju sačinjava 340 planinarskih udruga i 40.000 članova Hrvatski planinarski savez zatražio je žurno poništenje Odluke o davanju koncesije za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju arhitektonsko-građevnog kamena Romanovac te zabranu otvaranja novih i proširenja postojećih eksploatacijskih polja unutar granica Parka prirode Velebit. Za napušteni kamenolom Romanovac zatraženo je žurno provođenje sanacije prema projektu sanacije”, piše u dopisu. 

Večernji list je objavio vijest da ipak s radom neće krenuti novo-stari kamenolom. Naime, neslužbeno doznaju kako je Općina Jasenice pozvala institucije da utvrde sve okolnosti, a za slučaj je navodno zainteresiran i DORH. Tu vijest drugi mediji nisu do sada potvrdili.

Postavlja se pitanje kako je uopće došlo do izdavanja koncesije, unatoč svim zakonima i pravilima zaštićenog područja pod kojim spada područje podno Tulovih greda. I što bi se dogodilo da općina, pojedini mediji i planinari nisu reagirali? Dok odluka o zabrani rada kamenoloma ne bude javna i koncesija poništena, nažalost, ne možemo biti sigurni da do devastacije područja unutar Parka priroda Velebit neće doći. 

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati još priča:

  1. izvor_cetine
  2. skorpovac
  3. premužićeva staza velebit