Najstariji grad u Sloveniji po mnogočemu je NAJ – ima najstarije kino u Europi, najukusnije praline, najstarije vinske podrume, najglasniji ispraćaj zime uz Kurente i najljepše terme koje su građene po uzoru na one u kojima su se regenerirali vojnici Rimskog doba.

Udaljen manje od 100 kilometara od Zagreba, u sjeveroistočnom dijelu Slovenije (Slovenskoj Štajerskoj) uz rijeku Dravu smjestio se najstariji Slovenski grad – Ptuj. Elegantan, moćan i iznenađujuće sadržajan pravi je domaćin poželiš li provesti vikend na kontinentu. Ptuj pokazuje svoju ljepotu tijekom cijele godine. Tradicionalno ispraća zimu Kurentovanjem, karnevalom kroz kojeg se pokazuju običaji slavljenja novog ciklusa koji počinje proljećem, ali i ugošćavaju maskirane skupine cijelog svijeta. Glavni junaci Kurentovanja su Kurenti, maskirani muškarci koji nose odjeću napravljenu od životinjskog krzna te ukrašeni na poseban način.

Tradicija se u ovom gradu njeguje desetljećima i danas je Ptuj jedini grad u Sloveniji s ovakvim karnevalom. U vrijeme kurentovanja gradom se ori ‘buka’ kravljih zvona koje nose oko pasa (svaki kurent pet zvona), a kad karneval završi tradicionalnim paljenjem maski, Ptuj počinje disati drugim ritmom. Ulicama se čuje žamor ljudi koji u njemu žive, tijekom godine se održavaju brojni festivali, kulturne i umjetničke manifestacije, čuju se jezici cijelog svijeta, a vodiči koji će ti grad rado pokazati ne prestaju pričati o njegovoj ljepoti.

Na samom ulazu u grad, na kako ga nazivaju stanovnici Ptuja, ‘Pešmostu’ dočekat će te Marjan Ostroško koji će vrlo brzo smjestiti Ptuj u njegov pravi okvir. Naglasit će kako se nalaziš u najstarijem gradu u Sloveniji pa te povesti da zajedno prijeđete most i uđete u staru jezgru grada. Dok se krećeš ulicama i zastaješ na svakom koraku kako bi čuo što više o njegovoj povijesti vrlo brzo ćeš čuti da vodič često ponavlja jednu te istu riječ – naj! Ptuj je grad s najstarijim kinom u Europi koje i dalje kontinuirano radi, najvećim jezerom u Sloveniji po kojem ljeti plovi brod Čigra, ovaj gradić skriva i najstariji vinski podrum u Sloveniji Ptujsku klet, ali i najstarije kazalište i minoritski samostan u Sloveniji. Sve je naj u Ptuju kad ga kreneš istraživati! Naj su ručno rađene čokoladne praline koje svakodnevno radi Matevž Božić u Xococ butiku, naj su kranjske kobasice i pohanci u gostioni Rozika (od 2023. nose oznaku Gault&Millau POP) koju danas vodi par Nataša i Ales Vilčnik. Naj su i delicije s oznakom Gault&Millau u Gostilni Ribič koja ima posebno kreirane menije od 25 eura za sve one koji žele fuziju okusa u tri slijeda. Osim tematskih menija na ovom mjestu možeš uživati u odličnoj riječnoj, ali i morskoj ribi koja dva puta tjedno dolazi iz Dalmacije u Ptuj. Ljeti, ovaj restoran nudi prekrasan pogled na zalazak sunca, a jednom godišnje organiziraju i tradicionalnu ‘Večeru na mostu’ za odabrane goste.

Kad si u Ptuju svi putevi vode na Stari grad – male kamene ulice dovest će te do stepenica ali i do tajnih tunela. Ako ćeš se pitati postoji li netko tko ima ključ od tunela, Marjan iz turističkog zavoda uz smiješak će izvaditi ključ i otvoriti ulaz. U tunelima nema svjetla, krećeš se uz pomoć lampe, a onda u jednom trenutku dolaziš na mjesto koje će oduzeti dah. Riječ je o ‘vinskoj cesti’ kako se zove dio tunela s dugim uskim stolom, stolicama i čašama koje pozivaju na degustaciju vina u potpunom mraku. Ova atrakcija je isto ‘naj’ zanimljiviji način proširivanja turističke ponude u ovom gradu. U ovom jedinstvenom doživljaju možeš uživati svake subote (degustacije počinju u 14 sati), a cijena 90-minutne vinske degustacije u mraku iznosi 22 eura po osobi.

Bez obzira koju stranu odabereš, uskim kamenim ulicama doći ćeš do najviše točke Ptuja na kojoj se nalazi Ptujski dvorac! Njega ćeš vidjeti kad se približiš ovog gradu, a kad prođeš kroz njegova vrata oduševit će te na prvi pogled. Na samom rubu zidina nalazi se vidikovac koji isprva otkriva crvene krovove grada kojeg ponosno čuva (u Ptuju svi krovovi moraju biti iste boje), ali i na planine koje ga okružuju. S ovog mjesta ćeš vidjeti Kamniške Alpe ali i Medvednicu. Ptujski dvorac danas je muzej s nekoliko različitih zbirki poput zbirke oružja, tapiserija, glazbenih instrumenata, zbirke koja ocrtava feudalno stanovanje kultura, pokazuje slike na staklu i galeriju dvorca i na kraju tradicionalne karnevalske likove i maske. Kad smo kod muzeja u Ptuju, svakako zaviri u Kurentovu hišu. Riječ je o interaktivnom muzeju koji priča priču o raznolikosti Kurenta i Korenta, pokladnih likova sela i grada koji na poseban način donose sreću u vrijeme karnevala. Ptuj ima i najveći karneval u Sloveniji i jedan od starijih karnevala u Europi (iduće godine slavit će 65 godina).

Osim doživljaja kojeg nudi stara gradska jezgra, Ptuj ima još jedan turistički biser vrijedan pažnje – jedne od najmlađih termi u Sloveniji Terme Ptuj, u kojima je i Grand hotel Primus, sagrađenih 1975.godine. Velebni kompleks s pogledom na Stari grad nosi ime po Marcusu Antoniusu Primusu, zapovjedniku legije Rimskog Carstva, te je jedinstvena termalna rivijera u Ptuju. Programi su prilagođeni svima, posebno onima kojima treba brz i jednostavan način rješavanja od nakupljenog stresa i uspostava harmonije kakvoj su težili i nekadašnji rimski vojnici. Hotelske sobe su posebno dizajnirane da udovolje svakom gostu, spavat ćeš na anatomskim jastucima i ugodnim madracima, a regeneraciju ćeš u potpunosti doživjeti u wellnessu dizajniranom u ‘Rimskom stilu’. Bazeni Vespasianus su termalni, kombinacija su unutrašnjeg i vanjskog bazena iz kojeg puca pogled na prekrasno golf igralište s 18 rupa. Uz bazene nalazi se i svijet sauna Flavia koji čuva tradiciju rimskih kupališta koja su sadržavala više vrsta prostorija za kupanje,sobu za znojenje, kupke s vrućom i hladnom vodom i mjesto za odmor. Danas je spa zona modernizirana i sastoji se od finskih i parnih sauna te Kneippove kupke koje dovode do apsolutne regeneracije. Unutar saune postoji i posebno locirana sauna za dvoje. Wellness Valens Augusta sastoji se od različitih vrsta masaža ali i tretmana za pomlađivanje, lijep izgled i smanjivanje opsega struka, a tu se nalazi i Bazen careva. Hotelski restoran donosi bogati izbor hrane pripremljene s namirnicama lokalnih proizvođača, od kojih neke nose i oznaku “”Budimo fit””. Dakle – na tebi je da kreiraš sadržaj vlastitog tanjura od namirnica s manje kalorija ili se prepustiš gastronomskom antistresnom vodiču usmjerenom prema jelima koja pomažu u reguliranju stresa. Kad si na ovom mjestu ne zaboravi pojesti Primusovu tortu s čokoladom koja se topi u ustima – i ona je nešto naj čime ćeš zasladiti boravak u Ptuju.

Ptuj je zaista posebno mjesto, otkriće za svakog urbanog putnika, riznica sadržaja kojima ne možeš odoljeti. Kako bi što kvalitetnije proveo vrijeme na ovom mjestu, istraži što se događa u gradu tijekom godine i pažljivo isplaniraj vrijeme. Jer sadržaja je puno i teško je odoljeti…

foto: Nikola Zoko i promo

Još ideja za savršen vikend u Sloveniji pronađi ovdje:

  1. kranjska_gora_krnica
  2. rogaska_slatina_slovenija