Sve ljubitelje outdoor knjiga oduševit će vijest kako je povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, izašla dvojezična monografija “Planine/Mountains” koja na skoro 300 stranica predstavlja hrvatske planine, organizirano planinarstvo i postignuća na raznim planinarskim područjima. Urednici ove nezaobilazne knjige u tvojoj planinskoj biblioteci su Stipe Božić i Alan Čaplar koji otkriva sve o njenim stranicama. 

Na 296 stranica nalazi se više od 400 brižljivo odabranih fotografija i ilustracija. Ova knjiga je prava poslastica za ljubitelje planina, a kako je sav tekst preveden i na engleski jezik, atraktivna je i za čitatelje iz inozemstva koji se žele upoznati s hrvatskim planinama te naučiti punog toga iz povijesti hrvatskog planinarstva. 

planine_mountains_alan_caplar_stipe_bozic

Ove se godine obilježava 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Ta velika obljetnica, razumljivo, prilika je da se svi podsjetimo na iznimnu tradiciju i postignuća hrvatskog planinarstva. S tim ciljem organiziran je niz akcija, koje su započele uspješnom alpinističkom ekspedicijom u Patagoniju, pa se zatim nastavili usponom 2000 planinara na Klek 13. travnja te domaćinstvom glavne skupštine Europske unije planinarskih saveza (EUMA) u Paklenici. Hrvatska planinarska društva organiziraju 150 izleta za 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, prema programu koji je objavljen na mrežnoj stranici HPS-a. Pred nama je, dakako, još niz obljetničkih događaja. Željeli smo, međutim, napraviti nešto što će prikazati razvoj i postignuća organiziranog planinarstva u proteklih 150 godina te ostati trajna uspomena na našu 150. obljetnicu i hrvatsko planinarstvo danas”, objašnjava Alan. 

planine_mountains_alan_caplar_stipe_bozic

Čak 400 atraktivnih fotografija u knjizi Planine/Mountains

U nastavku ističe kako je priprema knjige trajala razmjerno kratko jer Hrvatski planinarski savez već raspolaže s obiljem sadržaja o hrvatskim planinama i planinarstvu te bogatom fototekom. Uz Alana, urednik knjige je i istaknuti alpinist Stipe Božić, a knjiga je izdana u suizdavaštvu HPS-a i Hanza medije. 

planine_mountains_alan_caplar_stipe_bozic

“Knjiga Planine pruža sažet pregled hrvatskih planina, razvoja hrvatskog planinarstva i postignuća u raznovrsnim planinarskim djelatnostima organiziranim u Hrvatskom planinarskom savezu. Simbolično i prigodno za 150 obljetnicu planinarstva u Hrvatskoj knjiga sadrži 150 kartica teksta. Posebnost knjige je da je ona dvojezična, pa su tako u njoj naše planine i planinarstvo po prvi put predstavljene i na engleskom jeziku. Zbog toga je knjiga idealan dar kako za hrvatske planinare, tako i za naše planinarske prijatelje iz inozemstva. Hrvatski planinarski savez darovao je knjigu predstavnicima svih europskih planinarskih saveza koji su se okupili na Glavnoj skupštini EUMA-e u svibnju u Paklenici, koji su ju primili s velikom zahvalnošću, i čestitali Hrvatskom planinarskom savezu. U knjizi je sabrano 400 atraktivnih fotografija i ilustracija, tako da će knjiga biti zanimljiva čak i onima koji će ju samo listati, jer će moći osjetiti i doživjeti ljepotu naših planina i vidjeti neke od najvažnijih snimaka iz povijesti hrvatskog planinarstva. Tekstovi i slike na stranicama ove knjige potvrđuju da hrvatski planinari zaista s punim pravom mogu biti ponosni na organizirano planinarstvo u Hrvatskoj i sva ostvarenja u proteklih 150 godina.”

planine_mountains_alan_caplar_stipe_bozic

Knjiga Planine/Mountains se sastoji od tri cjeline

Prva cjelina se zove “Naše planine”, a kroz nju se čitatelj upoznaje s glavnim obilježjima hrvatskih planina. Druga cjelina “Hrvatsko planinarstvo” posve je posvećena počecima i razvoju organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Kako Alan ističe, sam tekst nije zatrpan dosadnom faktografijom, već je na čitak način ispričana priča o osnivanju i glavnim događanjima u proteklih 150 godina. Treće poglavlje „Postignuća organiziranog planinarstva“ predstavlja nam planinarske djelatnosti. To su redom: planinarski putovi, planinarski objekti, zaštita planinske prirode, školovanje članstva, promidžba i časopis Hrvatski planinar. Posebna poglavlja imaju također penjanje i alpinizam, planinarsko skijanje, speleologija, vodička djelatnost, planinarska orijentacija, Hrvatska gorska služba spašavanja, alpinističke ekspedicije te povijest planinarstva i priznanja.

Knjiga je dostupna u Hrvatskom planinarskom savezu, a može se nabaviti ili naručiti osobno u Uredu HPS-a, putem web-knjižare HPS-a, porukom elektroničke pošte ili telefonom. Osnovna cijena knjige je 30 eura, a tijekom promotivnog razdoblja knjiga se prodaje po promotivnoj cijeni od 25 eura.

planine_mountains_alan_caplar_stipe_bozic

“Knjiga je vrlo lijepa i siguran sam da će se svidjeti svima onima koji vole hrvatske planine i cijene organizirano planinarstvo. Rad na knjizi bio je izazovan jer je trebalo u vrlo kratkom vremenu pregledati i prirediti obilje raznovrsnog materijala, no uvjeren sam da smo uspjeli sve napraviti na najbolji mogući način. Knjiga je svečano predstavljena na otvorenju festivala Brdo knjiga u Samoboru, koji je ove godine bio posvećen 150. obljetnici organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Posebno sam zahvalan brojim suradnicima u Hrvatskom planinarskom savezu i Hanza mediji koji su pružili puno povjerenje i omogućili izdavanje ovakve reprezentativne planinarske knjige”, za kraj zaključuje Alan. 

FOTO: PR

Otkrij još zanimljivih priča:

  1. dragojla_jarnevic_150_hps
  2. planinarski_objekti_nekad_sad (1)
  3. ante_premuzic_feljton
150_godina_planinarstva_hrvatska