U Rijeci se u četvrtak 07. travnja otvorio prvi Molo Longo Craft Beer Fest, festival domaćeg craft piva, dobre gastro ponude, a sve je popraćeno i nastupima lokalnih glazbenika. Iza cijelog projekta stoje ženske snage riječke ugostiteljske scene i ljubiteljice hrvatskih craftova koje riječkog publici žele ponuditi zanimljiv, zabavan i opušten festival u kojem pretežito uživaš u dobroj cugi i klopi u dobrom društvu. 

Naravno da sam se, kao velika ljubiteljica hrvatskog craft, ali i dobrog zalogaja, uputila na otvorenje Molo Longo Craft Beer Festa kako bih provjerila ponudu i atmosferu. 

molo_longo_beer_fest

Unatoč pandemiji koronavirusa i raznih ograničenjima koje je taj virus donio po pitanju organizacije događaja, Rijeka se u zadnjih godinu dana počela buditi. Otvaranje novih restorana i gastro festivala fantastičan su i veoma bitan zaokret za riječku scenu, a količina ljudi na samom otvorenju prvog pivskog festivala je pokazala da interesa ne nedostaje. 

„Otvorenjem prvog Molo Longo Craft Beer Festa smo, nadamo se, započeli jednu dugogodišnju priču podupiranja malih domaćih proizvođača. Sve se na našem festivalu vrti oko potpore domaćem proizvodu: od domaćeg piva, preko domaće hrane pripravljene od sastojaka lokalnih proizvođača, pa sve do ručno rađenog sladoleda lokalne proizvodnje”, izjavile su organizatorice Iva Lješević i Andriana Battistella.

Hrvatski craftovi na Molo Longo Beer Festu

Na ovom festivalu možeš isprobati isključivo hrvatski craft kroz ponudu čak šest domaćih pivovara: Tvornica Piva Rijeka iz Rijeke, Drivenik Brewery iz Drivenika, Pivovara Morčić iz Velog Brguda, Bruman Craft Brewery iz Buzeta, Pulfer Brewery iz Zagreba i Pivovara Medvedgrad iz Zagreba.

molo_longo_beer_fest
Ante Jurjević, Shoot Up

Pivovare Bruman i Pulfer predstavila je poznata riječka ekipa Brewtiga, a čija je Nika Pavlović zaslužna za dizajn vizualnog identiteta cijelog festivala.

Cijene craftova se kreću između 20 do 30 kn, a imaj na umu da poneseš gotovinu koju ćeš na blagajni zamijeniti za takozvane Beercoinove, festivalsku valutu s kojom plaćaš cugu i klopu. Za početak možeš uzeti 100 Beercoinova, što će ti biti dovoljno za porciju hrane i dva manja crafta.

A što se dobrog jede na Molo Longo Craft Beer Festu?

Gdje je pivo, tu su burgeri, no ekipa je odlučila riječkog publici zagolicati nepca i ponuditi nešto drugačiju i inovativniju gastro ponudu. Za to se pobrinuo Mario Kamenar, chef crikveničkog restorana Burin koji je složio primamljiv street food meni. 

molo_longo_beer_fest

Na festivalu tako možeš isprobati sljedeće delicije: 

  • Brisketsour dough focaccia by Babushka, salatina by Zeleni vrt, dimljena juneća prsa, ukiseljena šalota, grašak (60 kn)
  • Fish ‘n’ Chips – fritula od bijele ribe, palenta konpirica chips, aioli od divljeg bilja (45 kn)
  • Fiumara – marinirane sardelice, sour dough kruh by Eci Peci, ukiseljena rotkvica, romesco umak od žutih sorti pomidora by Tomato Whisperer (40 kn)
  • Falafel – slanutak, labneh od domaćeg jogurta, potočarka by Zeleni vrt (40 kn)

Mi smo se odlučili isprobati zvijezdu festivala, Brisket, koji je fantastičan. Shvatili su to i psi te smo imali publiku sve do zadnjeg zalogaja. 

molo_longo_beer_fest

Inače, u izradi svih jela se koriste lokalne namirnice, poput focaccia kruha iz riječke Babushke, domaće salatice iz Zelenog Vrta, rajčica od Tomato Whisperera i sour dough kruha iz Eci Peci.

Bogati glazbeni program na Molo Longo Beer Festu

Festival je u četvrtak otvoren nastupom riječkih punk legendi Krešo i kisele kiše, a voditelj programa je bio opatijska legenda Šajeta. U petak te čeka nastup riječke institucije funka Madafunkaz, a program će voditi popularni radijski voditelj i DJ Andrej Burić aka Bura Avantura.

molo_longo_beer_fest
Ante Jurjević, Shoot Up

Zbog lošeg vremena, subota će malo pauzirati događanje, ali program se već nastavlja u nedjelju kada program počinje u 14 h, a tulum priređuje Pachamama Street Connection, riječki ulični bend s impresivnom brass sekcijom koji svakim nastupom garantira ples do sitnih noćnih sati.

molo_longo_beer_fest
FOTO: Ante Jurjević, Shoot Up

„Ne samo da je Molo Longo Craft Beer Fest festival kojim promoviramo isključivo domaće proizvode, već je organiziran od strane isključivo žena! Presretne smo što su naši sugrađani prepoznali našu priču i jedva čekamo još ovakvih manifestacija!“, izjavila je ponosna Matea Benzan, jedna od organizatorica. 

Već na prvi dan je festival pokazao zrelost, a publika je to i prepoznala. Molo Longo Craft Beer Fest otvoren je do nedjelje 10. travnja. Vjerujem da će se prvo izdanje pamtiti, a nakon njega će uslijediti još mnogo mnogo mnogo istih…

Cheers!

Naslovna fotka: Ante Jurjević, Shoot Up

pivski_vodic

Nastavi čitati još zanimljivih gastro priča:

  1. gin_tonik_zacini
  2. gin
  3. koya_rijeka
  4. sabai_rijeka
  5. yum_pastry_shop
  6. Kabola