Sladoled, kralj među ljetnim slasticama još od daleke povijesti uveseljava zaljubljenike u ukusnu ledenu kremu različitih okusa. Na brojnim zagrebačkim lokacijama moguće je utažiti želju za slatkim, no posebno se ističe jedna slastičarnica čija tradicija pravljenja slastica već nekoliko desetljeća mami građane metropole, ali i brojne turiste.

Riječ je o slastičarnici Orijent, koja krije posebnu recepturu pravljenja najboljih sladoleda u gradu staru 86 godina. Kroz godine su promijenili preko 50 recepata, a svako malo eksperimentiraju s novim dodacima koji im omogućuju da budu kreativni i na samom vrhu svoje branše. Ono što njihovu kremu čini posebnom je činjenica da ne koriste praškove i gotove smjese, već da je kuhana vlastita baza, što je danas uistinu rijetkost za pronaći. Fokusirani na okus i kremastu teksturu na bazi jaja, stvaraju kompaktne sladolede bogate sezonskim namirnicama te često spajaju nespojivo, što na kraju ispadne originalno i unikatno.

Neki okusi koji se ne mogu nigdje drugdje pronaći, prate njihove popularne kolače, što im ostavlja mjesta da budu kreativni i drugačiji. Ove godine u svoju bogatu ponudu, uvrstili su 2 nova božanstvena okusa, 9. simfonija i Pistachio Gentleman. Crveni i crni ribiz koji daju kiselkasto-sladak okus, čokolada od naranče i neodoljivi graham keksi čine savršen spoj 9. simfonije, satkan u kremastu smjesu koja nepcima stvara osjećaj raja na zemlji. Orašasti pistacije, naranča i kraljica voća, borovnica čine pravi bogati i gospodski spoj okusa, interpretirani su u naziv Pistachio Gentleman.

Tu su i favoriti poput Red Velveta, napravljenog od mlade cikle s dodatkom nezaobilazne čokolade i začina kardamona te Coffe Toffee koji sladokuscima pruža uživanje u okusima kave, čokolade i slanog karamela. Omiljeni među brojnim kupcima je Fred & Ginger, napravljen od kandirane naranče, pikantnog đumbira i osvježavajuće naranče, čiji spoj okusa donosi pravo osvježenje. Osim premium primjeraka, ponuda obiluje i brojnim vječitim klasicima u svijetu sladoleda poput čokolade, vanilije, lješnjaka i jagode, koju najviše obožavaju djeca jer nije napravljen od paste od jagoda, kao što je običaj u drugim slastičarnica, već od pasirane svježe jagode.

Tradicija, inovativnost i originalna receptura prepoznati su kod stalnih klijenata, koji čak i avionom najbližima prenose sladoled na drugi kraj svijeta jer su oduševljeni unikatnim okusima. Tu je i jedan klijent koji svake godine djevojci u Švedsku odnese oko 10 kilograma sladoleda u termo posudama, kako se ne bi otopio.


Kako bi iz prve ruke isprobao i uvjerio se u postojanje nečeg toliko savršenog, uputi se na adresu Maksimirska 34 ili Petrinjska 2 te uživaj bez premca u najboljem sladoledu u gradu.

Fotografije: Luka Cerovina

Dodatnih tema od kojih rastu zazubice pronađi ovdje:

  1. veganska_mjesta_hrvatska
  2. sabai_rijeka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *