Otkad je 2020. godine otvorena nebeska šetnica Biokovo Skywalk, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dok su jedni ovu impozantnu atrakciju već dodali na svoju “must see” listu, drugima noge klecaju već pri gledanju na fotografije. Još manje su posjetitelji ravnodušni kada napokon stanu pred stakleni pod – potrebno je učiniti taj prvi korak, zakoračiti na šetnicu koja se nalazi na 1.228 metara nadmorske visine i izlazi izvan ruba litice čak do 11 metara. Da te čujem – usudiš li zakoračiti preko ruba?

Ja pripadam u onu skupinu koja već dvije Biokovo Skywalk ima na svojoj listi želja. Ne mogu reći da se bojim visine, prije bih rekla da osjećam izuzetno strahopoštovanje svaki put kada zakoračim iznad neke provalije ili se popnem na visoki toranj. Kako sam već prije posjetila jednu nebesku šetnicu, onu u Mostaru, znala sam donekle što mogu očekivati. No, unatoč tome ništa me nije moglo pripremiti na onaj istinski osjećaj sreće kojeg sam osjetila kada sam se usudila zakoračiti na Biokovo Skywalk jer sam tada znala da Makarsku i njenu rivijeru, otoke, pa čak i Italiju u tom trenutku držim na svom dlanu. 

biokovo_skywalk_makarska

Što moraš znati prije nego posjetiš nebesku šetnicu Biokovo Skywalk?

Prije nego se otisneš u avanturu zvanu hod po rubu, dobro je znati sljedeće informacije.

Cijena ulaznice za Biokovo Skywalk

Biokovo Skywalk se nalazi u sklopu Parka prirode Biokovo te se zbog toga naplaćuje ulaznica. Ulaznica za Park vrijedi i za nebesku šetnicu. Cijena ulaznice iznosi 60 kn za odrasle osobe, djeca do sedam godina ne plaćaju ulaz, osobe s invaliditetom, hrvatski branitelji i planinari plaćaju 35 kn (prilikom ulaska u Park potrebno je predočiti iskaznicu). 

biokovo_skywalk_makarska

Kako i gdje kupiti ulaznicu za Biokovo Skywalk?

Karte se kupuju online na službenoj stranici Parka. Potrebno je odabrati datum i točan sat ulaska. Kupuješ za jedno osobno vozilo nakon čega konkretno unosiš tko od gore navedenih posjetitelja je autu. Za svako dodatno osobno vozilo moraš kupiti novu kartu. Broj posjetitelja u osobnim automobilima je ograničen na 20 vozila na svaki puni sat. 

Koliko se smijem zadržati na nebeskoj šetnici?

Biokovo Skywalk također ima obavezan smjer kretanja te je zadržavanje ograničeno na deset minuta (bez brige, posve je dovoljno za puni doživljaj). 

Radno vrijeme Biokovo Skywalka

Nebeska šetnica nije otvorena cijele godine. Kako spada pod Park prirode Biokovo, podliježe radnim vremenom samog Parka. Park, pa tako i Biokovo Skywalk, su zatvoreni od 1. prosinca do 1. travnja. Od 1. travnja do 30. svibnja radno vrijeme je od 7 h 19 h. Od 1. lipnja do 30. rujna od 7 h – 20 h, a od 1. listopada do 30. studenog od 8 h – 16 h. 

biokovo_skywalk_makarska

Kada posjetiti Biokovo Skywalk?

Biokovo Skywalk je najbolje posjetiti izvan vrhunca ljetne sezone. Naime, tada se na ulazu u Park čeka i po par sati zbog regulacije broja osobnih automobila. 

Kako doći do Biokovo Skywalka?

Možda se na prvu čini komplicirano pronaći ovu famoznu nebesku šetnicu, no bazno je jednostavno. Glavni ulaz nalazi se na 6. km državne ceste Makarska – Vrgorac, gdje počinje biokovska cesta dužine 23 km, a označen je znakovima obavijesti i smeđom signalizacijom. Od ulazne recepcije do nebeske šetnice ukupno je 13 kilometara i potrebno je oko 30 minuta vožnje. Imaj na umu da je u pitanju uska, brdska asfaltirana, dvosmjerna jednotračna cesta kojom se prometuje u posebnom režimu i ima ugibališta otprilike svakih 300 metara. Moj savjet je svakako da za volanom bude iskusniji vodič zbog čestih susretanja drugih automobila iz suprotnog smjera. 

biokovo_skywalk_makarska

Nebeska šetnica Biokovo Skywalk je doživljaj koji se ne zaboravlja

Do Biokovo Skywalka smo se uputili u kombiju početkom listopada. Dan je bio stvoren za izlet u prirodu – čisto plavo nebo uz mali dašak vjetra obećavalo je pogled za pamćenje. 

Sama cesta do nebeske šetnice je atrakcija za sebe. Jesi li znao da je to najviša asfaltirana cesta u Hrvatskoj? Ona u manje od sat vremena pokazuje brojna lica Biokova, od šume, preko krša do zelenih površina, a cijelim putem otkriva pogled na Makarsku rivijeru koji svaki kilometrom postaje sve velebniji i velebniji. 

biokovo_skywalk_makarska

Ispred same šetnice uočit ćeš tri tipa posjetitelja. Oni koji bez razmišljanja odmah zakorače, oni koji čekaju da im prijatelji stignu do pola puta nakon čega sramežljivo, ali sigurno i oni učine taj prvi korak, i osobe koje grčevito pokušavaju prebroditi strah od visine. Njih ćeš redom uočiti kako se skoro pa grozničavo drže uz ogradu, sebi u bradi mrljaju psovke na sto i jednom jeziku i povremeno skrenu pogled s imaginarne točke. Ali i oni zakorače…

biokovo_skywalk_makarska

Niti jedna fotografija ni video te ne mogu pripremiti za Biokovo Skywalk. Da, ova nebeska šetnica pruža fantastičan pogled na Makarsku i njenu okolicu, na otoke, pa čak i na Italiju. Pruža pogled i na strmoglavu provaliju. No, ono što zapravo pruža je nezaboravni doživljaj kojeg nećeš tako lako ponovno doživjeti.

Fotografije i snimke Biokovo Skywalk su putem društvenih mreža obišle, doslovno, cijeli svijet. Mnogi su prilikom njegove izgradnje komentirali da je to zadiranje u prirodnu ljepotu Biokova te da instalacija poput takve nema što raditi unutar Parka prirode Biokovo. Par mjeseci kasnije, upravo uz pomoć nebeske šetnice, ljepote Biokova i njegove okolice, su osvanule na brojnim profilima i tako je Biokovo Skywalk postala vodeća atrakcija Makarske rivijere. Posjetitelji dolaze ciljano na Biokovo kako bi se usudili učiniti taj prvi korak. 

biokovo_skywalk_makarska

Biokovo je popularna planinarska destinacija, no trebamo uzeti u obzir da nemaju svi turisti outdoor iskustva niti ambicije. A svi znamo što se dogodi kada se nespremni upute na ovog dalmatinskog diva. Biokovo Skywalk je odlična atrakcija unutar samog Parka koja omogućuje da ljepote ovog kraja otkriju i oni koji sa sobom nemaju gojzerice. Otkako je nebeska šetnica otvorena, pred ulaz u Park prirode Biokovo se u sezoni stvaraju redovi – gosti su spremni čekati i par sati kako bi zakoračili preko ruba. Uz regulaciju broja gostiju, a s time i gužve, ovo je odličan izvor sredstava i proširenje ponude Parka. A tek reklama koju je Biokovo Skywalk posve besplatno pružio Makarskoj rivijeri na brojnim društvenim mrežama… Sve u svemu nebeska šetnica je bila izvrsna investicija koja ne donosi samo prihode, nego slavi svu veličanstvenu i surovu ljepotu Biokova

biokovo_skywalk_makarska

Biokovo Skywalk naprosto mami svakog posjetitelja da se odvaži, bilo da se boji ili ne boji visine. Njegova ljepota očarava, a promatrajući ljude oko sebe sam shvatila da nas ona čini i istinski sretnima. Bilo da osjećamo iskonski strah, strahopoštovanje, adrenalin ili uzbuđenje, jedno je sigurno – prohodati Biokovo Skywalk je nezaboravno iskustvo koje pobuđuje cijeli vrtlog emocija. A upravo takve uspomene su one vječne…

makarska_cittaslow

Nastavi čitati još zanimljivih priča:

  1. skloniste_biokovo_pakline
  2. mosor_greben
  3. skywalk_mostar
  4. omiska_dinara