Život u glavnim gradovima poznat je po ubrzanom tempu, zbog kojeg stanovnici istih premalo vremena posvećuju brizi o sebi. Budući da moderan način života uzrokuje stres, koji je zaslužan za pojavu većine današnjih bolesti, stručnjaci savjetuju da se što više vremena provodi u prirodi. Bijeg od svakodnevne gradske vreve nikada nije bio lakši, što dokazuju i brojne aktivnosti u koje se građani svjetskih metropola mogu upustiti. Hrvatski brend Highlander koji za cilj ima popularizirati planinarenje i odlazak u prirodu, na velika vrata je stigao u Zagreb i upisao ga na listu Highlander destinacija kao prvi glavni grad u čijoj se neposrednoj blizini održava ova avantura.

Nakon uspješno završenog prvog Highlandera u Americi (Big Bear Lake-u) na kojemu je sudjelovalo više od 300 sudionika, Highlander je posjetio i Medvednicu. Građani prvog glavnog grada na popisu Highlander destinacija, od 28. do 30. listopada po prvi puta su imali priliku opustiti se u vikend avanturu te uživati u čistoj i netaknutoj prirodi Parka prirode Medvednica. Prvo izdanje Highlander Medvednice oduševilo je više od 150 sudionika, koji su došli spremni iz: Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije te Slovenije. Na ruti su uživali i stari i mladi pa je tako najstariji sudionik imao 60, a najmlađi 9 godina.


Ruta duga 59 km započela u Susedgradu i pratila je transverzalu Medvednice, prepunu prirodnih dragulja poput slapa Sopot i jezerca Kraljičin zdenac, jednog od omiljenih izletišta na Medvednici, koji su ukrašeni posebnim bojama jeseni. Okružena netaknutim prirodnim ljepotama, ruta je uključivala i više od 2500 metara uspona iznad grada Zagreba. Jesenski ugođaj dao je potpuno jedinstven osjećaj ovom Highlanderu nadomak glavnoga grada, a scene probijanja zraka sunca kroz šumu bile su dostojne i najčarobnije bajke zbog kojih su sudionici posebno uživali u svakom koraku.


Dobre atmosfere nije nedostajalo, što pokazuju i razne aktivnosti organizirane na kontrolnim točkama, na kojima su sudionici odmarali. Na drugoj, Falatu, sudionicima je omogućeno da nakon cjelodnevnog planinarenja opuste misli uz yogu, a potom i slušaju predavanja o Parku prirode Medvednici, njegovoj povijesti te mnogobrojnim zanimljivostima koje krije. Za kraj večeri organizatori su pripremili glazbeni program s Martinom Ladika na gitari i Ivanom Judašem na handpanu, koji je zabavio sve prisutne uz logorsku vatru. Idući dan je priredio ne samo najveće iznenađenje događaja, nego i jedinstvenu ekskluzivu, a radilo se o kontrolnoj točki na radiotelevizijskom tornju Sljeme, odnosno na najvišoj točki Medvednice smještenoj na 1031 metara nadmorske visine, koji je inače zatvoren za posjetitelje.

Neki sudionici su htjeli dodatan izazov pa su do vrha tornja po žig došli stepenicama kako bi dodatno zaslužili predivan pogled na Zagreb u oblacima i magli koji se vidi jednom u životu. Na kontrolnoj točki Lipa – Rog također se opuštalo tijelo i um yogom, slušalo predavanje Džonija Marinčića o Planinarskom nutricionizmu, a kraj večeri uljepšala je svirka jedinstvenog benda La Papa.


Još jedan u nizu uspješno odrađenih planinarskih događaja, planinarski događaj na Medvednici pokazatelj je da su stanovnici glavnih gradova željnih bijega od gužve i ubrzane svakodnevice. Više informacija i raspored nadolazećih Highlander avantura nalaze se na službenoj web stranici.

Fotke: Samir Kurtagić

Otkrij još zanimljivih planinarskih staza u blizini Zagreba:

  1. Okić Dragojla Jarnević
  2. kalnik
  3. Kameni_Svati_medvednica
  4. brestovac_staza_55