Što je zima bez zimskih outdoor aktivnosti kao što su skijanje i sanjkanje? Gorski kotar je idealna destinacija za uživanje u zimskim sportovima, bilo da planiraš jednodnevni izlet u društvu cijele obitelji ili pak želiš provesti produženi vikend uživajući u svim zimskim čarima. Ako ne znaš gdje se točno uputiti, naš vodič će ti olakšati organizaciju tvoje iduće snježne avanture.

Skijanje u Gorskom kotaru

Mogućnosti za skijanje na području Gorskog kotara su, nažalost, ograničene. Kako ove godine nismo u mogućnosti odlaska u inozemstvo, veliki broj skijaša iz raznih dijelova Hrvatske vikendom posjećuje Gorski kotar, stoga se pripremi na velike gužve. 

Mrkopalj

Skijalište Čelimbaša je otvoreno do daljnjega, ovisno naravno o vremenu i snježnim padinama. Otvoreno je od 9h do 16h, a cjelodnevna karta iznosi 100 kn, dok poludnevna 60 kn. Hostel Skijaški dom Mrkopalj nudi piće i hranu za van. 

Platak

Zbog velikog interesa u prodaji se dnevno nalazi 500 ski karata, a možete kupiti dnevne, tjedne, vikend ili godišnje karte. Skijalište je otvoreno od 9h do 16h, a utorkom i petkom se organizira noćno skijanje do 22h. Platak ima uređene skijaške staze u dužini od oko 9 km gdje su na raspolaganju 5 ski liftova i 1 dvosjedna žičara te dječji ski lift. Od aktivnosti u ponudi su: škola skijanja i snowboarda, iznajmljivanje sanjki, skijaške i snowboard opreme, motornih sanjki, noćni i dnevni “safari” u šumi, skijaško trčanje i hodanje na uređenoj stazi dužine 10 km.

Begovo Razdolje

Begovo Razdolje ima skijalište koje se nalazi na 1078 mnm. Za skijaše tu su vučnica – sidrašica dužine 400 m koja se penje na Klobučarev vrh (1215 m) te dječji ski lift. U sklopu boravka moguće su sljedeće organizirane aktivnosti: turno skijanje, škola skijanja, najam opreme, sportska animacija, snowboard, sanjkanje i skijaško trčanje. U neposrednoj blizini skijališta nalaze se tri ugostiteljska objekta koja će se pobrinuti za okrjepu skijaša i izletnika.

Sanjkanje u Gorskom kotaru

Odmah nam bude toplo oko srca kada netko spomene sanjkanje. Sjetimo se bezbrižnog djetinjstva, hladnoće na užarenim obrazima i osjećaja uzbuđenja svaki put kada bi kao klinci sjeli na sanjke. Evo gdje se u Gorskom kotaru možeš sa svojim klincima uputiti na sanjkanje: 

Platak

Platak je postao glavni hit među Hrvatima zbog čega je moguće kupiti svega 100 dnevnih karata za pristup pokretnim trakama za sanjkaše. Računaj na veliku gužvu, stoga dođi u ranijim jutarnjim satima.

Ravna Gora

Mogućnost sanjkanja kod ugostiteljskih objekata Breza i Bijela Ruža. Oba objekta nude i hranu i piće za van. U oba objekta možeš i prespavati.

Tršće

Sanjkanje i okrepu možeš potražiti kod apartmana Jurković gdje ujedno možeš i prespavati, a nudi se i korištenje guma za sanjkanje.

Fužine

Pri izlazu s autoceste nalazi se mjesto Vrata gdje je Zabavni i paintball park Vrata u kojem je napravljeno sanjkalište. 

Lokve

Mogućnost sanjkanja nudi se iznad bivšeg bistroa Jezero. Staza je osvijetljena stoga možeš sanjkati sve do 20h. 

Kamačnik

Sanjkalište i mini skijalište Vujnovići kod planinarskog doma Kamačnik u Vrbovskom zasigurno je jedno od vrhunskih odredišta, a smještaj i okrjepa dostupni su u planinarskom domu i obližnjem bistrou Kamačnik.

Kupjak

Za avanturiste jedna od najradosnijih aktivnosti je sanjkanje, bilo s obitelji ili prijateljima. Možete izabrati Gorski sjaj Kupjak, sanjkalište s pokretnom trakom, a u neposrednoj blizini imate osiguranu okrjepu i parking te možete unajmiti i sanjke. Radno vrijeme je radnim danom od 14 do 20 sati, a vikendom od 10 do 18 sati.

Begovo Razdolje

Sanjkanje je moguće na brojnim brežuljcima ovog najviše naseljenog mjesta u Hrvatskoj. 

radesevo

Delnice

Jedno od popularnijih sanjkališta nalazi se kod planinskog centra Petehovac iznad Delnica. Dom ujedno nudi i hranu i piće za van ili mogućnost ručka unutar objekta.

Mrkopalj

Na području skijališta Čelimbaša U Mrkoplju uređeno je sanjkalište s pokretnom trakom . Hostel Skijaški dom Mrkopalj nudi piće i hranu za van. 

Nordijsko skijanje, skijaško trčanje i klizanje u Gorskom kotaru

Ako pak želiš isprobati neke druge zimske aktivnosti, Jelena ima izvrsne ideje. 

Ljubitelji nordijskog skijanja mogu uživati u Ravnoj Gori čak na dvije staze, jedna je kod lokalne osnovne škole, a druga ide u šumu prema Javorovoj kosi.

U Delnicama je raspoloživa staza za nordijsko skijanje kod Ledne dvorane na nogometnom igralištu Goranin.

U Mrkoplju na Vrbovskoj poljani i na području Zagmajna također možete uživati u nordijskom skijanju, kao i u Tršću kod skijaškog centra Rudnik.

Očekuju se veće količine snijega kada će biti dostupno alpsko skijanje na Čelimbaši i u Vujnovićima.

skradski_vrh

U Ravnoj Gori također možeš isprobati skijaško trčanje. U Skradu su staze napravljene na području Skradske drage, od ulaza u Skradsku dragu do vidikovca Perić. Ove staze se mogu koristiti i za hodanje. Trčati možeš i u Mrkoplju na području Zagmajne. 

U Delnicama je skijaški klub Goranin Delnice uredio skijaško-trkaču stazu na nogometnom stadionu u Delnicama koja se proteže u Park šumu Japlenški vrh. 

U Delnicama također možeš i klizati. Klizalište se nalazi u multifunkcionalnoj dvorani za sport i turizam i otvoreno je svaki dan od 8h do 20.30h. Cijena ulaznice se kreće od 10 do 15 kn, a najam klizaljki iznosi 10 kn. Kako je dozvoljeno svega 25 osoba po terminu, svakako dođi minimalno pola sata prije željenog termina. 

Gorski kotar je destinacija koja oduzima dah u svako godišnje doba. Nemoj propustiti zimu kako bi doživio goransku snježnju bajku.

Naslovna fotka: Unsplash

gorski_kotar_staze
spilja_lokvarka

Ako pak želiš planinariti u Gorskom kotaru, provjeri sljedeće postove:

  1. vrazji prolaz i zeleni vir
  2. lokvarsko_jezero
  3. lokvarsko_jezero
  4. Risnjak
  5. skradski_vrh
  6. Bjelolasica vrh Kula
  7. visevica_gorski:kotar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *